Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Potrzebuję dobry kompakt -automat- dla amatora.
Autor Wiadomość
Bea 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Cze, 2015   

Czyli ludzkim głosem to duża ujma mniejszy ten zoom dla jakości zdjęć z przybliżenia trzykrotnie mniejszego?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Pięciokrotnie.

Zależy czy tego potrzebujesz.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Bea napisał/a:
Potrzebuję aparatu na wakacje, ale nie tylko.

Bea napisał/a:
to duża ujma mniejszy ten zoom dla jakości zdjęć z przybliżenia trzykrotnie mniejszego?

W większości sytuacji na wakacje wystarczy.
Dla jakości zdjęć jest korzystny, nie ma mowy o ujmie.

Bea 
Nowy

Wróciłam z Euro Agd w Łodzi, niestety modelu polecanego nie było, więc nie mogłam nawet wziąć do ręki, by zobaczyć jak leży, porozmawiałam trochę z panem obsługującym, proponował w zastępstwie: Sony Cyber-Shot DSC-HX400 , Sony Alpha a5000 (ILCE-5000Y) + 16-50 mm + 55-210 mm, Panasonic DMC-G6K + 14-42 mm. Myślałam o ty zoomie, faktycznie to istotna sprawa. Rany! Pomocy! Jestem w kropce :(

dcs
[Usunięty]

http://www.dpreview.com/r...ix-dmc-fz1000/8
dalszy ciąg porównania jest na kolejnych stronach

Bea 
Nowy

Interesuje mnie ten Panasonic FZ1000, wdrażam się w niego :)

Jar 
Maniak

Wysłany: Pon 22 Cze, 2015   

FZ1000 to mega maszyna, ale też kosztowna i spora gabarytowo. Warto go rozważyć, jeśli budżet wystarczy i rozmiary nie odstraszą. Podobny do niego, ale z relatywnie niewielkim zoomem jest Sony RX10. Z dobrych kompaktów ze sporym zoomem, a przy tym nie najmniejszą matrycą i dość jasnym obiektywem masz jeszcze Nikon P7800, Olympus Stylus-1. Sprawdź Bea, czy Ci podejdą.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Sony alfa5000 i ten Panasonic G6 to tzw. bezlusterkowce, aparaty z wymienna optyką. Zamiast kompakta możesz rozważyć coś z tej kategorii, ale nie ograniczałbym się do tych 2 modeli. Obejrzyj jeszcze np. Olympus OMD EM-10 oraz Panasonic GX7

Bea 
Nowy

Dzięki, no właśnie zaczynam się zastanawiać czy aby nie rozważyć jednak bezlusterkowca z dobrym obiektywem. Czy takie aparaty nie będą lepsza alternatywą. Myślałam nad tym olympusem om-de 10. Tylko co z zoomem?

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2015 21:42 ]
Ten Olympus zdobył nawet jakąś nagrodę, tylko nie mam pojęcia jaki trzeba by było dokupić obiektyw od razu by zwiększyć zoom. Albo jakich obiektywów najczęściej się używa.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Bea napisał/a:
nie mam pojęcia jaki trzeba by było dokupić obiektyw od razu by zwiększyć zoom. Albo jakich obiektywów najczęściej się używa.

IMO najlepiej na początek Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm f/2.8 ED PRO.

Jar 
Maniak

Jeśli obsługa (spojrzałem ponownie na tytuł wątku :wink: ) i dobór obiektywów stanowią trudność, to może lepiej zostać przy kompakcie. Będzie łatwiejszy w użyciu i opanowaniu. Te modele, które były wymieniane mają dość uniwersalny zakres ogniskowych (tj. do większości zastosowań), inne parametry/cechy użytkowe też O.K., a jednocześnie posiadają tryby ekspozycji P,A,S, M które wykorzystuje stosownie do potrzeb w miarę zaawansowany użytkownik. Zapoznaj się z ich działaniem, z wykorzystaniem funkcji korekty ekspozycji (w trybach A, S), przeczytaj jakieś ABC techniki fotografowania. Nie ograniczaj się do trybu auto, bo nie wykorzystasz wszystkich możliwości kupionego za ciężką kasę sprzętu, cokolwiek to będzie.
Pozdrawiam
-J.

Bea 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Cze, 2015   

Rany! Znowu jestem w kropce. Łatwiejszy był wybór kupna zwykłego soniaka, wtedy nie zastanawiałam się nad niczym, wzięłam to co było w koszyku, co mi się wizualnie podobało :) traf był dobry. Dziś, kiedy dokłada się już większe pieniądze, pojawia się strach. Chłopaki, jeszcze raz pytanie, laik ze mnie, który che robić ładne zdjęcia ale bez fizia, nie będę robić kilku tys zdjęć rocznie. Aparat wykorzystuję głównie w wakacje, ale wiadomo nie tylko, czasami jakiś plener, koncert, spotkanie rodzinne. Proszę o modele, które które wykorzystam, jakbyście wybierali dla przyjaciółki :) rzeczywiście nie znam się na obiektach, więc albo otrzymam od razu gotowe, albo czysty kompakt do zakupu :)

Jar 
Maniak

Więc powtórzę swoje typy:
-Nikon Coolpix P7800
-Olympus Stylus-1
Poczytaj o nich w necie i obejrzyj fizycznie w jakimś sklepie (w ostateczności jakieś zdjęcia z bliska, w raz ze specyfikacją i testem, są opisane tu na optycznych).
To są aparaty dla fotografującego turysty (sam reprezentuję ten gatunek), z relatywnie sporym zoomem (ale nie monstrualnie wielkim), przy zachowanej dużej jasności obiektywu (ważne), w miarę sporej jak na kompakt matrycy (ważne), niewielkich gabarytach (dla turysty ważne, oj, ważne), przy tym dość dobrej ergonomii obsługi: wizjer, pokrętła zamiast grzebania w menu itp. Nie są też koszmarnie drogie dla przeciętnego Kowalskiego, choć do najtańszych oczywiście też nie należą. Ale w stosunku do ceny zaoferują wiele.
Jak chcesz, to zdjęcia na auto będziesz robić, marnując nieco ich możliwości. Ale wystarczy, że poczytasz, do czego służą te kółka czy przyciski i zaczniesz się nimi świadomie bawić. Wtedy zrobisz przyzwoite zdjęcia tam, gdzie do tej pory wychodziła Ci kaszana (tzn. aparat w trybie auto nie dawał rady).
Niezależnie od zaawansowanej obsługi lub nie, to już sam fakt lepszej matrycy i jaśniejszej optyki działa na plus, bo aparat jest w stanie dostosować się do szerszego zakresu sytuacji -czy sam (auto) czy z pomocą użytkownika.
Pozdrawiam
-J.
P.S.
http://www.optyczne.pl/po...=1785&add1=1801

Bea 
Nowy

Prześledziłam te aparaty tak na szybko i rzuciła mi się w oczy ilość pikseli- 12! ja mam w tel 16 , więc w aparacie fotograficznym to trochę mało, wiem, że jakość będzie znacznie lepsza, ale to i tak chyba za mało. Może jakiś nowszy aparat, tamte są sprzed 2 lat, a to już dla technologii pewnie lata świetlne. Może mylne moje rozumowanie, jeśli tak wyprowadźcie mnie z błędu, ale widzę, po jakości choćby telewizorów czy smartfonów, które, zdarza mi się częściej wymieniać.

Jar 
Maniak

Bea, zapomnij o tej ilości pixeli. Naprawdę. To nie ma najmniejszego znaczenia. Oczywiście, im nowsza matryca, tym generalnie lepiej, ale to nie jedyny ważny czynnik i akurat ilość pixeli nie jest tu żadną sensowna miarą. Dwa lata w klasie aparatów, które jako całość (rozumiana przez konkretny zestaw różnych parametrów technicznych, nie tylko matrycy, + zakres ceny oczywiście) mają na rynku niewiele lub zgoła wcale odpowiedników, to raczej nie są "lata świetlne". Za dużo reklam oglądasz :wink: Stylus-1 ma już następcę (1s, nie wiem, czy w ogóle już jest do dostania w PL), ale zmiany są dość kosmetyczne raczej. P7800 jest nadal ostatnim (najnowszym) ze swojej serii.
Pozdrawiam
-J.

Bea 
Nowy

Jar,co powiesz na to http://www.cyfrowe.pl/apa...-stylus-1s.html ?
Z tego co widzę, jest do kupienia w Polsce, nie widzę nigdzie żadnych testów. Po wielu namysłlach odrzuciłam zupełnie bezlusterkowce, to zbyt duże "maszyny" jak na moje potrzeby. Opinie i parametry bardzo przypadły mi do gustu Sony DSC-RX100 III, ale wybaczcie ( jestem kobietą ;) wizualnie koszmar! Jestem coraz bliższa temu Olkowi :)

Odpowiedz do tematu