Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
No to jednego konkurenta mniej ;)
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 30 Lip, 2015   No to jednego konkurenta mniej ;)

http://www.fotopolis.pl/n...m-wydawnictwie/

Reklama

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Czw 30 Lip, 2015   

Bo ja wiem? Przecież nie zniknie fotopolis.pl - jeśli dobrze rozumiem. Tylko dotychczasowy właściciel zarobił na sprzedaży marki.

Arek 
Redaktor

No ale teraz jednym bytem jest DCamera Polska, ich strona WWW oraz Fotopolis. Więc coś ubyć musi.

To trochę jak ja bym teraz założył jeszcze jeden mniejszy portal i zaczął wydawać gazetę. Raczej bym tym nie zwiększył konkurencji na rynku.

dcs
[Usunięty]

Wygrywa ten, który pierwszy publikuje test.

Arek 
Redaktor

Oj nie. Fotopolis przeważnie miało testy szybciej od nas. To nie są wyścigi na czas.

goornik 
Optyczny

Wygrywa ten, kto UMIE zrobić test.....

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 31 Lip, 2015   

Jeżeli konkurencja łączy siły to ktoś będzie chciał was rozwałkować. Pewnie na początek super kontem na fejsie a potem jakąś fajną apką na androida :mrgreen:

Arek 
Redaktor

Były szef i obecny to wielcy miłośnicy FB więc całkiem możliwe ;)

Arek 
Redaktor

goornik napisał/a:
Wygrywa ten, kto UMIE zrobić test.....

A to jest za to bardzo prawdziwe.

Cytat z ich testu Samyanga 2.8/100:

Z kolei Samyang 100 mm f/2.8 ED UMC MACRO bardzo dobrze poradził sobie ze zniekształceniami obrazu. Delikatną dystorsję poduszkową wynoszącą -13% odnotowaliśmy na przysłonie f/2,8. Co więcej, tak dobry rezultat utrzymywał się w całym zakresie przysłon począwszy od f/2,8, a na f/32 skończywszy. Za to producentowi należą się ogromne brawa, ponieważ w praktyce zniekształcenia obrazu wywołane wadami układu optycznego nie będą w żaden sposób zauważalne na fotografiach.

Kto wyliczy ile głupot jest w tak krótkim akapicie?

komor 
Moderator

Ale oni nadal testują dystorsję na różnych przysłonach? Procedura DXO to zakłada? No i te delikatne 13%… Pewnie przecinek się komuś omsknął. Arek, czytasz testy na Fotopolis! :twisted:

Arek 
Redaktor

komor napisał/a:
Arek, czytasz testy na Fotopolis!

Hijax mi to podesłał w ramach humoreski dnia więc musiałem zajrzeć.

Dorzuć do tego jeszcze nazwanie ujemnej dystorsji beczkowej dystorsją poduszkową...

A cały test zrobiony na D750, który do testów optyki się nie nadaje zupełnie...

Arek 
Redaktor

komor napisał/a:
Ale oni nadal testują dystorsję na różnych przysłonach?

Sprawdzają po prostu czy prawa fizyki wciąż obowiązują. Dobrze, że ktoś to robi ;)
Gdyby Einstein trzymał się cały czas mechaniki klasycznej, nigdy byśmy nie usłyszeli o OTW ;)

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Arek, pewien jesteś, że nie da się zrobić obiektywu, w którym dystorsja zależy od wartości przysłony?

Tak, wiem że ostrość na maksymalnym otworze by nie istniała, bo zamiast punktów byłby kreski, ale dopóki nikt mi nie udowodni, że się nie da, to nie uwierzę (wydaje mi się nawet, że powinno się dać) :P

A co do szybkości testów, to na pewno podnosi oglądalność, ale kluczowa nie jest. Wystarczy zauważyć, że najczęściej czytany w 2014 roku test obiektywu opublikowany został w 2010:
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=197

Arek 
Redaktor

ryszardo napisał/a:
Arek, pewien jesteś, że nie da się zrobić obiektywu, w którym dystorsja zależy od wartości przysłony?

Ja tam mogę się nie znać, ale podręczniki optyki mówią, że nie zależy :)

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Arek napisał/a:
Ja tam mogę się nie znać, ale podręczniki optyki mówią, że nie zależy :)

Normalnie się nie da. W to wierzę.

Ale jakby spróbować z premedytacją zrobić tak, żeby się zmieniała? Nie musimy się ograniczać do soczewek sferycznych. Nawet osiowo symetryczne być nie musi. Wiem, że ostrości nie będzie, ale jeśli dla różnych odległości od osi zaprojektujemy układ o różnej dystorsji...
Musi się dać. Tylko nie wiem po co :P

Odpowiedz do tematu