Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z kolei Samyang 100 mm f/2.8 ED UMC MACRO bardzo dobrze poradził sobie ze zniekształceniami obrazu. Delikatną dystorsję poduszkową wynoszącą -13% odnotowaliśmy na przysłonie f/2,8. Co więcej, tak dobry rezultat utrzymywał się w całym zakresie przysłon począwszy od f/2,8, a na f/32 skończywszy. Za to producentowi należą się ogromne brawa, ponieważ w praktyce zniekształcenia obrazu wywołane wadami układu optycznego nie będą w żaden sposób zauważalne na fotografiach.
Kto wyliczy ile głupot jest w tak krótkim akapicie?
Ale oni nadal testują dystorsję na różnych przysłonach? Procedura DXO to zakłada? No i te delikatne 13%… Pewnie przecinek się komuś omsknął. Arek, czytasz testy na Fotopolis!
Ale oni nadal testują dystorsję na różnych przysłonach?
Sprawdzają po prostu czy prawa fizyki wciąż obowiązują. Dobrze, że ktoś to robi
Gdyby Einstein trzymał się cały czas mechaniki klasycznej, nigdy byśmy nie usłyszeli o OTW
Arek, pewien jesteś, że nie da się zrobić obiektywu, w którym dystorsja zależy od wartości przysłony?
Tak, wiem że ostrość na maksymalnym otworze by nie istniała, bo zamiast punktów byłby kreski, ale dopóki nikt mi nie udowodni, że się nie da, to nie uwierzę (wydaje mi się nawet, że powinno się dać)
A co do szybkości testów, to na pewno podnosi oglądalność, ale kluczowa nie jest. Wystarczy zauważyć, że najczęściej czytany w 2014 roku test obiektywu opublikowany został w 2010:
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=197
Ja tam mogę się nie znać, ale podręczniki optyki mówią, że nie zależy
Normalnie się nie da. W to wierzę.
Ale jakby spróbować z premedytacją zrobić tak, żeby się zmieniała? Nie musimy się ograniczać do soczewek sferycznych. Nawet osiowo symetryczne być nie musi. Wiem, że ostrości nie będzie, ale jeśli dla różnych odległości od osi zaprojektujemy układ o różnej dystorsji...
Musi się dać. Tylko nie wiem po co
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9