Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Wto 05 Sty, 2016
FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA 2015
Autor Wiadomość
FotoVideo
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Sie, 2015   

Jakob_K, 95 swiatlo cienie płaszczyzny sporo się na tym zdjęciu dzieje 100 % fotografia jak dla Mnie Gratuluje !

Reklama

witkot 
Optyczny

Wysłany: Pon 24 Sie, 2015   

A ja myślę że przy takiej grze świateł i cieni poszedłbym jeszcze bardziej w kontrast.
Co nie zmienia faktu że bardzo ciekawe zdjęcia.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

A ja bym się zastanowił, po co robię te zdjęcia. Co chcę powiedzieć. To oczywiście moje skromne zdanie - ale po co fotografować ruiny (jeśli nie ściśle dokumentacyjnie)? Co z tego ma być? Potem cel wskaże środki. Masa ludzi fotografuje pustostany i rudery, ponieważ wydaje się to świeże i nęcące swym dramatyzmem, ale tylko bardzo nieliczne z tych zdjęć chce się zobaczyć drugi raz... W końcu destrukcję, podobnie jak głupotę, można napotkać na każdym kroku...

Jakob_K 
Początkujący

Dziękuję za opinie.
maziek, pewna w tym symbolika ma być. Pałac z 1892 roku. Przetrwał dwie wojny światowe, a wykończy go demokracja. Wspomniana przez Ciebie głupota idzie w parze z popadaniem w ruinę tego co dookoła nas i dzieje się to hurtowo. W drugą stronę niestety już tylko detalicznie.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Symbolika, OK. Trzymając się tego - czy z tych zdjęć wynika jakakolwiek symbolika? Są to bardzo dobre techniczne zdjęcia jakiegoś pustostanu (choć sepia manierystyczna). Ty wiesz jakiego i znasz jego historię a ja nie i z tych zdjęć jej nie wyczytam. Mogły być zrobione w XIX wieku, w międzywojniu, po wyzwoleniu a nawet w 2015 roku - wyglądałyby dokładnie tak samo, jak zrobione w 2050, jeśli nic się nie zmieni.

Zawiesiłem oko na tym z krzesłem na pierwszym planie i schodami. To jedno coś trąciło w mej skarlałej duszy :) .

Jakob_K 
Początkujący

Cieszę się, że udało mi się wzbudzić w Tobie ferię emocji :D A na poważnie cieszę się, że widzicie w tych zdjęciach poprawność techniczną. Jestem na etapie niedowierzania sobie. Pewnie wynika to z braku pewności co do poprawności kompozycji.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Wto 25 Sie, 2015   

Ale jaja, mój domowy monitor crt to jednak miszcz. W domu te zdjęcia to sepia, w robo na lcd są zielonkawe :) . A może to jak z tą złotą kiecką?

Fredas_147 
Bywalec

Wysłany: Wto 25 Sie, 2015   

kojut,
88 - urokliwa ta droga, ale konwersja do BW tylko zaszkodziła temu zdjęciu. Poszczególne plany złaly się w jeden i wzrok zamiast podążać za droga, ucieka chaotycznie w każdym kierunku i nie może przestać :wink: Dodatkowo, trochę mniej asfaltu pokazałbym na pierwszym planie.
90-92 - to samo, po co psuć ciepłe promyki słońca przebijające się przez gęstwine soczysto zielonego lasu? Jak dla mnie kompozycyjnie OK tylko 91, 92 jest poruszone.

Jakob_K
Ładna gra świateł, kompozycyjnie jest dobrze, na 94 podobba mi się zderzenie pustej podłogi z zabudową sufitu, kadry z krzesłami można by wykorzystać to stylizowanej sesji portretowej. Natomiast wariację ograniczyłbym do 99 (szeroki plan jest na 97).

ravenus88 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Paź, 2015   

102.

Rzadko się bawię w cz-b (w HDR też), ale te smutne oczy i popękany chodnik bardzo mi w tej wersji podpasowały, co sądzicie?

bassotronic 
Rozmowny

Wysłany: Pon 05 Paź, 2015   

Chyba coś w obróbce poszło nie tak. Pies dookoła ma białą poświatę, pewnie tło było zbyt doświetlone :)

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 08 Paź, 2015   

Fredas_147, dzięki za opinię. Jak miałbym cokolwiek konwertować, to raczej z cz.-b. do koloru ;-) Poruszen nie dało się uniknąć, mi jednak nie przeszkadzają.

103.
52 by Mateusz Kozuch, on Flickr

bassotronic 
Rozmowny

Wysłany: Pon 12 Paź, 2015   

Prawie codziennie przechodzę koło opuszczonej zajezdni autobusowej i ostatnio mnie natchnęło, żeby tam wskoczyć i spróbować coś uchwycić w kadrze. Niestety brakło mi czasu i palce mi prawie zamarzły. Na pewno tam jeszcze wrócę bo można napotkać ciekawe rzeczy :)

Pozostałe zdjęcia można obejrzeć tutaj:
https://www.flickr.com/ph...157659333012680

Czekam na opinie :)

21485104934_67b60746c8_b.jpg
104.
Plik ściągnięto 7660 raz(y) 174,08 KB

22118000351_12e887dc60_b.jpg
105.
Plik ściągnięto 7660 raz(y) 209,44 KB

22107955565_e450249ee3_b.jpg
106.
Plik ściągnięto 7660 raz(y) 246,5 KB

22095420962_a39abe6844_b.jpg
107.
Plik ściągnięto 7660 raz(y) 191,33 KB

fatman 
Optyczny

bassotronic, fajna seria. Lubię takie klimaty.
Przypominają mi lata siedemdziesiąte....
Wtedy było to ładnie pomalowane i były białe krawężniki jak sekretarz przyjeżdżał :mrgreen: :twisted:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Jestem w szoku.
Szyby nie pozbijane, radio stoi i telefon :shock:

Ciekawe, czy telefon czynny? Na amerykańskim filmie byłby czynny.

fatman 
Optyczny

T.B. napisał/a:
Na amerykańskim filmie byłby czynny.

Ba! Zadzwoniłby akurat wtedy, kiedy byś do niego podchodził :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi