Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
bezlusterkowiec do 4000
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 14 Paź, 2015   

qordian napisał/a:
Panowie- liczy się przede wszystkim jakość jpg

Oglądasz w 100%, no OK 70% powiększeniu? Jak nie, to się akurat tym za bardzo nie przejmuj - jakikolwiek bezlusterkowiec będzie OK. Jak musisz mieć perfect jpg i to na wyższych czułościach to idź w Fuji. Kosztem niejakim AF...

qordian napisał/a:
duża ilość obiektywów dostępnych w sprzedaży

Masz zapędy kolekcjonerskie? IMO wystarczy, aby były takie które Ci są do czegoś potrzebne...
Czy może chodzi Ci o wtórny rynek?

qordian napisał/a:
możliwość kręcenia co najmniej fhd

To akurat GX7 zrobi lepiej niż E-M5...

qordian napisał/a:
bdb focus (niestety mój p900 tutaj mnie zawiódł)-szybkość.

Szybkość... słuchaj, AF kontrastowy w słabym świetle jest jaki jest. To musi widzieć jakiś wzorek aby złapało ostrość. Może jednak A6000?

Przy "dość niejsanej" :wink: sprawie z Samsungiem na naszym rynku zostały 3 IMO sensowne systemy bezlusterkowe z 4 producentami korpusów:
Sony E, Fuji oraz mikro 4/3 z Panasonikiem i Olympusem.
Każdy ma swoje zalety i wady, i to tak idące niekiedy trochę w poprzek Twoich oczekiwań.

A moja rada:
1) policz się - również czy masz ochotę co jakiś czas jakiś 'prezencik' foto sobie zafundować
2) zobacz jakie chcesz obiektywy i w którym systemie one są
3) i popatrz na to ile kosztują i przelicz to jeszcze raz (i nie chodzi o to aby najtaniej...)

TS napisał/a:

No to zależy czy portret, czy imprezy rodzinne... Mowa była o tym, i o tym :)

Tak mi się nieśmiało wydaje, ze Kolega pytacz za bardzo nie wie, który woli...

Reklama

qordian 
Nowy

A co powiecie na Fujifilm X-Pro1-jest na alledrogo jeden za 1999- reszta $ była by na jakieś obiektywy.

RB 

qordian napisał/a:
A co powiecie na Fujifilm X-Pro1-jest na alledrogo jeden za 1999- reszta $ była by na jakieś obiektywy.

Używane też Ciebie interesuja? Moim zdaniem jak chcesz Fuji, to obok tamtego na allegro znajdziesz X-E2, nowe, tylko 3 stówy drożej...
Aparat może w zamyśle półkę niżej, ale za to po prostu nowszy (konstrukcyjnie) i w pewnych aspektach moim zdaniem chyba nieco lepiej wymyślony. AF taki sobie, w obu.

A teraz popatrz ile ciekawsze obiektywy Fuji kosztuja... Tam jest kilka świetnych jasnych stałek... za niemniej świetne pieniądze. Ale tych bardzo przyzwoitych a tańszych jakoby mniej.

Z tańszych...
najtańsza stałka Fuji to 27/2.8 - kosztuje 1400-1500 PLN. Do Sony 30/2.8 dostaniesz od Sigmy (bdb obiektyw) za 7 stów od ręki... (za 6 stów też się pewnie uda).

Policz się. Jak ceny są OK, to jest fajny system.

TS
[Usunięty]

qordian napisał/a:

Nie używałem, ale to jest dość specyficzny aparat. Wizjer w trybie optycznym pokazuje Ci ramki określające pole widzenia, co generalnie bywa niewygodne przy pewnych ogniskowych (tak było w klasycznych dalmierzowcach). Z kolei w trybie elektronicznym jest już dość przestarzałą konstrukcją (a tutaj każdy nowy EVF to istotna poprawa komfortu). Autofokus od początku kulał, potem były poprawki firmware, nie wiem na czym stanęło. Trzeba samemu sprawdzić. W każdym razie furory ten aparat nie zrobił, choć zapowiadał się rewelacyjnie - a to też o czymś świadczy. Moim zdaniem bezpieczniej kupić nowego Fujika, nawet z niższej półki, np. X-T10.

RB napisał/a:
Przy "dość niejsanej" :wink: sprawie z Samsungiem na naszym rynku zostały 3 IMO sensowne systemy bezlusterkowe z 4 producentami korpusów:
Sony E, Fuji oraz mikro 4/3 z Panasonikiem i Olympusem.

No, w zasadzie to sytuacja Samsunga na naszym rynku jest jasna - w negatywnym sensie :sad: Niejasna jest na świecie... Choć to fajny system, to zbyt ryzykowny. Tak że zostają te co piszesz, dodałbym jeszcze Sony FE (mz bardziej perspektywiczny niż ,,mały'' E), ale to i tak poza budżetem.

muzyk 

qordian napisał/a:
Witam. Szukam jakiegos bezlusterkowca w cenie okolo 4k. Zalezy mi na bdb zdjeciach kolor i ostrosc). Aparat bedzie wykorzystywany jako typowo rodzinny aparat czyli imprezy rodzinne, wakacje. Od czasu do czasu cos wiecj-portret, pejzaż, nocne niebo,makro. Teraz mam kompakt nikon p900 ale jest jednak za duzy.

Panasonic GX7 - jeszcze nowy można kupić, do niego 20 1.7 - bardzo "uniwersalna" stałka, albo jakiś ciemny zoom 14-140

qordian 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Paź, 2015   

Zapytam jeszcze o opinie na temat Sony A6000. Za okolo 3k sa w sprzedaży wersje z dwoma obiektywami. Zostaje jeszcze grosz na jeszcze jeden.

flaterik
[Usunięty]

a ja bym raczej zmienil twoje pytanie na: jaki kupic obiektyw do m4/3 zeby robic super zdjecia?
Bo mozna sie spierac jaki aparat wybrac, ale roznica w jakosci zdjec nie bedzie diametralna, bo kazdy z wymienionych jest swietny. Roznice dopiero przyniosa obiektywy. Ja przy twoim budzecie wybralbym olympusa e-m5+grip+lampa za 360e (nie mowie ze jest lepszy niz inne, po prostu jest na niego teraz swietna promocja) oraz uniwersalny i w jasny obiektyw olympus m.zuiko 12-40 pro za 595e. Nadaje sie do krajobrazow, wnetrz i portretow. Nie nadaje sie do zdjec zwierzat futerkowych w duzej odleglosci, ale zalozmy ze jesli bedzie chcial je fotografowac to dokupicsz kiedys super zoom.
Ten zestaw to jeden aparat + jeden obiektyw, ktory wypelnia wszystkie twoje potrzeby, wiec nie ma potrzeby zmian szkiel. Gdybym mial taki budzet to bym w to wszedl, ale ograniczylem sie na razie do e-m5 + 25mm.

Pozdrawiam,
flaterik

qordian 
Nowy

Dziękuje wszystkim za doradztwo-wszystko czytałem wielokroć. Wybór padł na Sony A6000-poczytałem kilka testów pooglądałem co można zdziałać tym aparatem i to jest to.
Najtaniej znalazłem http://fotocyfra.eu/sklep...4.5-6.3-OSS/676

WojciechW 
Optyczny

Cena 595 E za Zuiko 12-40/2.8 Pro jest chyba jeszcze z gatunku takich, "że może jeszcze ktoś ocli lub opodatkuje" i w sumie będzie zbliżona do tych oferowanych w Polsce, choć z tutejszych testów wynika, że może to być rzeczywiście bardzo dobry obiektyw.

Doradzałbym na początek zestaw z kitem (tym dłuższym VRII, a nie skróconym) i bardzo dobrą stałkę 20/1.7 Panasonika i ewentualne czekanie na bardziej przystępne ceny.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

snufkin 
Rozmowny

WojciechW napisał/a:
Cena 595 E za Zuiko 12-40/2.8 Pro jest chyba jeszcze z gatunku takich, "że może jeszcze ktoś ocli lub opodatkuje" i w sumie będzie zbliżona do tych oferowanych w Polsce, choć z tutejszych testów wynika, że może to być rzeczywiście bardzo dobry obiektyw.

Cena na pewno nie będzie wynosić 595 E. Trzeba doliczyć cło i podatki.
Cytat:
As an exporter based in Hong Kong, we are not subject to VAT, it is therefore not included in invoices.

http://www.purnimadigital...qui-sommes-nous

Odpowiedz do tematu