Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem, kto robił ten test, ale jeśli Nikon EDG wygrywa przy pracy pod ostre światło z resztą topowej konkurencji, to albo ktoś robił ten test po łebkach, albo wziął w łapę...
Nie wiem, kto robił ten test, ale jeśli Nikon EDG wygrywa przy pracy pod ostre światło z resztą topowej konkurencji, to albo ktoś robił ten test po łebkach, albo wziął w łapę...
Gdyby wziął w łapę to na koniec spśród wszystkich nie wybrałby leiki hd+ za całokształt obrazu, jasność i oddawanie barw. Leica ma to coś. Nikona natomiast zjechał za ciemny , bez polotu obraz i stwierdzenie ze powinien popracować nad powłokami i transmisja bo to nie przystoi przy tak dobrych innych parametrach odstawać od pozostałych lornetek.
Dudi, a widziałeś jak mierzył transmisję? Uwzględniając błędy związane z nieosiowością ustawienia zestawu, rozbieżnością wiązki wychodzącej z okularu, niepowtarzalnością czasów migawki w aparacie, niepowtarzalnością domykania przysłony w obiektywie jak ten pomiar ma 5% błędu, to jest bardzo dobrze. A ma pewnie więcej. A to oznacza, że błąd jest takiej samej wielkości jak różnice w transmisji pomiędzy lornetkami, które mierzył...
Trochę wiem co mówię, bo mam już pomiary dla mojego zestawu. Tym razem superdokładne, bo kalibrowane dodatkowo o trzy lasery o różnych długościach fali (niebieska, zielona i czerwona) więc błędy mam poniżej 1%.
A jeszcze wracając do Leiki. Ja się nie dziwię, że ona może urzekać i wygrywać subiektywne porównania. To bardzo fajna lornetka o świetnej optyce, ale przede wszystkim ładna, zgrabna i poręczna. Trudno się jednak oprzeć wrażeniu, że optycznie konkurencja jej troszkę odjechała (i to zarówno pod względem osiągów, jak i parametrów).
Stąd dziwi mnie podejście Leiki. Bo ja bym zostawił Ultravidy takie jakimi są - ciut grosze osiągi od topowej konkurencji rekompensują bowiem małe rozmiary sprzętu. Wróciłbym jednak do źródłem z Trinovidami. Przecież Ultravidy były oryginalnie pomyślane, jako lżejsze i mniejsze wersje Trinovidów. Idealnie byłoby więc zaprezentować nowe Trinovidy, w których nacisk nie byłby położony na wagę i gabaryty lecz na osiągi optyczne. Takie 8x42 z polem 8.5 stopnia czy 10x42 z polem 6.8 stopnia znalazłoby klientów nawet w cenach powyżej 10 tys zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12