Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie potrafie ksiezyca i koniec. Zrobiłem ze 30 ujęć na różnych ustawieniach i kapa. Problem w tym, że maks 210 nie ściąga go na tyle, aby dało się uwypuklić szczegóły księżyca i tyle. To nie zoom 30 krotny.
Pisałem o funkcji że w ustawieniu iauto czy auto jest możliwość regulacji głębi ostrości..większa mniejsza..taki suwak na półkolu. Aktywuje się kółkiem dolny klik.
TS był i krótszy czas i ustawienia M przysłona 3,5 najniższa czasy też. To nic nie daje. Nie dało sie uchwycić ostrych krawędzi z ręki. Dlatego to nie ma sensu. Tylko sprzęt z zoomem,
Księżyc w pełni robi się mniej więcej na: f/8, 1/125s, ISO 100. (lub równoważnej ekspozycji ),
a potem się patrzy czy zwiększyć czy ją zmniejszyć.
[ Dodano: Sob 26 Gru, 2015 11:19 ]
...poza tym ten SEL1650 powinien być właśnie na f/8 najostrzejszy,
SEL55210 -też, no może w porywach do f/11 (szczególnie na 210mm).
Potestuję jak księżyc będzie A hx50 ustawił tak ƒ/6.3 129.0 mm 1/250 ISO 160.
Rozmawiałem z gościem co sprzedaje gx8. Rozczarowany baardzo. Liczył na uniwersalność głównie film a tu lipa. Aparaty niestety nie nadają się do free wolnego filmowania.
[ Dodano: Sob 26 Gru, 2015 16:42 ]
Próbowałem na Twoich ustawieniach. Wychodzi kropka jak łepek o szpilki ))
.tylko po co mi stałka do kompletu..za 1300zł. Jeszcze troche i dojde do 5 tys za zestaw a sprzedam za połowę, bo zaraz wychodzi a7000 tylko będzie drogi.
TS [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Gru, 2015
xseeb napisał/a:
TS był i krótszy czas i ustawienia M przysłona 3,5 najniższa czasy też. To nic nie daje. Nie dało sie uchwycić ostrych krawędzi z ręki. Dlatego to nie ma sensu. Tylko sprzęt z zoomem,
Zmianą czasu ekspozycji nie da się zmienić wielkości obrazu Księżyca na naszej matrycy. Można to tylko zrobić zmieniając ogniskową a więc kąt widzenia obiektywy. Tu jest przykłąd jakie kąty mają poszczególne ogniskowe:
Księżyc ma wielkość kątową ok. 30' a więc dla ogniskowej 200 mm będzie miał średnicę = ok. 1/24 długości przekątnej. Będzie to więc tylko nieco większa kropka. Zwykle fotografuję Księżyc ogniskową 1200 mm teleskopu co dla matrycy APS-c daje przelicznik 1920 mm ale wtedy obraz jest duży choć mógł by być jeszcze większy (aby pokryć np. 90% wysokości klatki). To jednak nie jest peoblemem bo można go nieco "skropować". (przyciąć - skardować).
Tu jest taka fotka fotka (crop)i:
A tu jest link do dużego rozmiaru:
http://oi65.tinypic.com/2e1dk5l.jpg
Podsumowując - zdjęcia Księżyca należy robić możliwie długą ogniskową aby uzyskać szczegóły na jego tarczy. W praktyce jest to 1200 mm lub więcej.
[ Dodano: Nie 27 Gru, 2015 13:25 ]
A oto fotki wykonane bez wycinania:
Ogniskowa 400 mm
Ogniskowa 1200 mm
I kolorki i obraz jest brzytwa z hx50.
Najwyższa jakość jpeg na a6000. Sprzęt prawie sprzedany. Roznawiałem z kolegą który tym filmuje. Stwierdziliśmy, że na flickr większość zdjęć z a6000 jest bardzo słabych. Zatem w czym wysoka klasa sprzętu? Tylko w parametrach ? Poczytałem na amazonie. Pełno przypadków, że obiektyw nie współpracuje. Znów przy rx10 m2 koleś napisał że zdjęcia są fatalne i nie widzi sensu go używania, bo z S6 ma lepsze ) to są jakieś jaja. Byłem zdecydowany na rx10m1 ale zdjęcia ze słońcem z boku tworzą pełno kolorowych rozbłysków. Podobnie jest w hx50 ale mniej. W panasonicu nigdy mi się nie zdarzyło. W folderze fx500 na flickr mam zdjęcie samolotu wprost w słońce. Zero rozbłysków itp. Póki co pozostaje z hx50, bo mam dość tych nowatorskich cudów.
Mnie od początku ten ich system nie przekonywał, bo dali matrycę APS-C, a starali się robić malutkie korpusy i szkła. Potem pojawiły się lepsze obiektywy, ale sporo większe, tak samo zresztą jak kobylaste stałki Fuji. Dlatego wybrałem matrycę m4/3, na którą lepiej jak widać do tej pory wychodzi robienie małych i porządnych optycznie szkieł. Ale nie zamierzam przecież przekonywać, że to dla każdego jest optymalne
A może warto się zminiaturyzować i kupić RX100M3? Zoomu tam znacznego nie ma, ale jakość zdjęć będzie dobra. Potrzebuje cos lepszego w słabszych warunkach, bo hx50 nie wystarcza. Zoomu z hx50 mało co używam. Baterie te same są w obu aparatach. Więc jeśli rx100 ma podobne mozliwości do rx10 to po co dzwigac cegłe. Kiedyś facet sprzedawał rx10 na alledrogo i napisał, że zamienił na mniejszy. Pytałem co kupił a on, że właśnie rx100m3.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9