Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pare dni temu miałem okazję "pomacać" i popatrzeć przez Swarovskiego el 8.5x42, slc 8x42mm, Leice trinovida 10x42, vanquarda endeavora 10x42 , nikona ex 7x35 i aculony 8x25 i 10x25.Część z nich moglem pouzywac i popatrzec tylko w sklepie, czesc takze przed sklepem.W skrócie :przez aculony 8-10x25 od biedy, ale dalo sie patrzec{ mimo wszystko pozytywne zdziwienie}, zdecydowanie lepiej pasowały zas muszle nikona ex 7x35.Vanquard endeavor 10x42 bardzo pozytywne wrazenie, powiekszenie 10 to nie dla mnie, reszta, ergonomia, uchwyt, wykonanie to plus, osobiscie wole "open bridge" jak sie okazało.Te lornetki byly ogladane tylko wewnatrz sklepu.Natomiast mialem okazje popatrzec takze przed sklepem na dwa swarki i trinovida.EL 8.5x42 to jak dla mnie najlepszy obraz, podobnie ergonomia, uchwyt i dopasowanie muszli do oczu oraz dwa minusy o czym na koniec.Swarovski slc 8x42 nieznacznie gorsza ergonomia, gorsze dopasowanie muszli do oczu, optycznie i tak za dobre na moje potrzeby.Leica trinovid:optyka ok. muszle oczne niezbyt dopasowane do moich oczu, ergonomia (szeroki mostek) jak dla mnie nieporeczna, zdecydowanie wole te ze swarovskiego.Moje calkowicie osobiste i subiektywne wnioski sa nastepujace: waga 770-800g do codziennego uzytkowania jest zbyt duza (jesli chodzi o mnie} i dlatego 8x42 odpadaja.Swarovski el 8.5x42 pomijajac wage okazał sie "dziwnym" dla moich oczu, przy ruchach poziomych lornetki i patrzeniu na bliskie budynki mialem wrazenie jakbym schodził z karuzeli lub lekki zawrót głowy.Inne lornetki jak slc czy trinovid nie powodowaly takich sensacji.(czyżby to był efekt "rolling ball"}?Poza tym efektem i wagą to byla najlepsza lornetka i w niezlej cenie.Czy swarovski el 8x32 tez potrafi dac takie sensacje przy ogladaniu[ bo ergonomia itp. wydaja sie byc znakomite } .Potwierdzam opinie przedmówców, ze bez osobistego sprobowania zakup lornetki w ciemno to loteria.Pozostaja do "pomacania" 7x36mm{o te trudno lub niemozliwe), 8x32mm i ewentualnie 8x25mm SWAREK.
"Toczenie się" obrazu w wymienionym Swarku jest znane i opisane w sieci, jednym to przeszkadza innym nie.
7x36 ED2 podobno jedzie kilka sztuk więc jeśli o niej myślisz masz szanse przetestować. Nie jest to jednak waga piórkowa.
Gdy moją podstawową leśną lornetką była TS-ka 7x50 ważąca skromne 1,6kg nosiłem ją na ramieniu - ciężar był mniej odczuwalny.
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2016 23:36 ]
Arek napisał/a:
... Klikasz kup, robisz przelew i sklep ma obowiązek Ci towar wysłać po cenie jaką miał na stronie...
Tak jest na 100%? Od tygodnia "bujam się" z Cyfrowymi - zamówiłem przez stronę 10x35EII w starej cenie a oni nie chcą mi tego zrealizować. Fakt, nie mieli lornetki na półce, ale zamówienie można było zrobić. Nikon Polska twierdzi, że sprzęt jest w drodze. Ceny wzrosły, ale to już chyba sprawa sklepu a nie moja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,76 sekundy. Zapytań do SQL: 14