Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybór aparatu- kompletny amator
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 23 Sty, 2016   

RB napisał/a:
Ale one potrafią niemało kosztować.
Dobrze to ująłeś, zwłaszcza "niemało". :mrgreen:
marta1989, powiedzmy to szczerze, to wielokrotnie przekroczy aktualny budżet :)
Przypomina mi to sytuację, kiedy ludzie kupujący najtańsze korpusy Canona rozmyślają, jakie to sobie eLki potem kupią :zalamany:

Reklama

Jar 
Maniak

Wysłany: Nie 24 Sty, 2016   

Zgoda :wink: Z drugiej strony, nikt nie każe amatorowi kupować do m4/3 (czy innego sytemu z wymienna optyką)wyłącznie najlepsze, drogie szkła (typu 12-40/2.8 itp.) W tym systemie można już, jak się chce, złożyć całkiem przyzwoity zestaw optyki za wcale nie kosmiczne pieniądze. Krótki zoom kitowy w kilku wersjach, proste tele 40-150, mniej lub bardziej jasna stałka 14, 19, 25 albo 45mm. Każdy z nich można dostać w cenie poniżej 1000zł za nowy (może poza 14/2.5 i 45/1.8, ale oba się zmieszczą w tym kryterium na rynku wtórnym). Oczywiście zestaw 2 tanie zoomy + 1-2 stałki przekracza jednorazowy budżet autorki, ale w przypadku budowy systemu nikt nie kupuje całego docelowego zestawu obiektywów za jednym zamachem, to proces na kilka sezonów.
Pozdrawiam
-J.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 25 Sty, 2016   

LX100 też można nieco rozszerzyć, bo masz mocowanie filtrów 43mm więc jakiś telekonwerter się znajdzie. Jak nie bezpośrednio, to przez pierścienie.

marta1989 
Nowy

czy w lx 100 też można na bieżąco (tj, "na ekranie" )widzieć jak zmieniają się ustawienia? Bo w olku pan sprzedawca kręcił pokrętełkami od ustawień i mogłam widzieć jak się obraz zmienia i to była główna rzecz która mnie przekonała. I jeszcze takie malutkie pyt.. który był by lepszy do zdjęć w ruchu?
Edit:
Spojrzałam w specyfikację i panas ma 1:16000 a olek ma 1:4000 czyli lumix jest lepszy do zdjęć w ruchu?

Wojmistrz 
Obserwator

To raczej się przydaje w super jasnych warunkach niż do zatrzymania w bezruchu, bo 1/16000 to naprawdę baaaardzo szybko. He he dobre na polowanie na kolibry.

marta1989 
Nowy

aha ok :) trochę się douczyłam ale niektóre rzeczy to na razie bardziej z teorii rozumiem

TS
[Usunięty]

marta1989 napisał/a:
czy w lx 100 też można na bieżąco (tj, "na ekranie" )widzieć jak zmieniają się ustawienia?

Tak, oczywiście. Tutaj na przykład przez moment (mogli to dłużej pokazać :???: ) widać efekt ujemnej kompensacji ekspozycji
https://www.youtube.com/watch?v=ws-hmJiHRfU

RB 

marta1989 napisał/a:
czy w lx 100 też można na bieżąco (tj, "na ekranie" )widzieć jak zmieniają się ustawienia?

Tak, i w wizjerze zresztą też.

marta1989 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
LX100 też można nieco rozszerzyć, bo masz mocowanie filtrów 43mm więc jakiś telekonwerter się znajdzie. Jak nie bezpośrednio, to przez pierścienie.

mógłbyś to jakoś rozszerzyć? co to znaczy?

a jak oceniacie to że lx nie ma wbudowanej lampy błyskowej? czy jest to duży problem? co zauważyłam jeszcze sama olek ma większy i chyba lepiej usytuowany wizjer ale tu raczej nie będzie problemu, tylko mnie trochę ta lampa martwi

snufkin 
Rozmowny

Co do lampy:
Cytat:
Aparat nie jest wyposażony we w budowaną lampę błyskową, jednak producent w zestawie handlowym dodaje małą nasadkę błyskową, którą montujemy na gorącej stopce.

http://www.optyczne.pl/28..._ergonomia.html

Główna różnica polega na obiektywie. W tym Panasoniku jest bardzo dobry, ale jedyny i niewymienialny. Jeżeli jego zakres wystarcza to śmiało możesz kupować bo w tej cenie nie kupisz podobnego zestawu aparat+obiektyw (o takich parametrach).

Jeżeli zaś nie wystarcza to musi być drożej lub inaczej (jakieś kompromisy tak jak w opcji z tego zestawu Olympusa - większy zasięg (zoom), ale uzyskany dzięki przeciętnym obiektywom kitowym).

rafalik 
Bywalec

Niechcę już przepisywać zobacz mój ostatni wpis. Podałem fajną lampę.

http://forum.optyczne.pl/...=26750&start=15

Lampy wbudowanej według mnie bardzo rzadko się używa. Ja np. nie lubię robić nią zdjęcia osobą w domu np. na imieninach ;) itp czy doświetlać pokoju. Powstają odblaski na twarzy wygląda to mega sztucznie dlatego najlepiej jest odbić światło od sufitu i do tego potrzebujesz jakąś małą lampę do użytku amatorskiego.

Koleżanko tak naprawdę kwestia środków jakie się posiada. Lecz w cenie do 4tys nie kupisz raczej nic lepszego (jesli chodzi o światło) niż lx100. Aparat i jasny zoom jest drogi co by to za system nie był

Jar 
Maniak

marta1989 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

mógłbyś to jakoś rozszerzyć? co to znaczy?

Wyręcze Wojmistrza, bom sam praktyk w tej dziedzinie, a chciałem przy okazji jemu też odpowiedzieć. Chodzi o tzw. konwertery nasadkowe: tele/wide/macro. Najcześciej stosowane w kompaktach (choć nie tylko). W zasadzie tylko tych zaopatrzonych w mocowanie do tzw. tulejki filtrowej/adaptera. To po prostu rodzaj rurki dystansowej przykręcanej do obudowy aparatu na zewnątrz ruchomej, wysuwanej tulei jego obiektywu. Z przodu takiego adaptera masz gwint do filtrów i innych akcesoriów, w tym wspomnianych nasadek. Najczęściej spotyka się takie z gwintem 52mm, ale to nie jest bezwzględna reguła. Szukasz czegoś takiego w internecie pod hasłem: tulejka filtrowa + nazwa Twojego aparatu.
Te nasadki były bardzo popularne w aparatach kompaktowych i kamerach video sprzed czasów pojawienia się monstrualnych zoomów. Sam używałem regularnie nasadkowego telekonwertera ze swoim Soniaczem z 4x zoomem. Mają swoje zalety i wady.
Z mojej praktyki oraz z lektury cudzych doświadczeń wiem, że najlepiej sprawdzają się nasadki tele oraz makro (w każdym razie Raynox w tych drugich), gorzej te szerokokątne. Te ostatnie zwykle grzeszą silną dystorsją. Ja kupiłem taką już pod obiektyw 14mm od E-PL1, w celu fotografowania nocnego nieba, nie wiedząc, że potrafią grzeszyć również wściekłą komą (fatalnie widać na gwiazdach...).
Z innych praktycznych aspektów ich użycia: są na ogół dość duże i ciężkie, poza konwerterami makro. Wynika to z bardzo dużych średnic przednich soczewek. Za to nie zmniejszają światłosiły zestawu, co jest ogromną zaletą przy tele (w odróżnieniu od telekonwerterów montowanych pomiędzy korpusem aparatu a obiektywem, popularnych w lustrzankach).
Osobną kwestią jest ich dobór do aparatu, mogą powodować niekiedy spore winietowanie jeśli są źle dobrane. Powodują też rozłażenie się w kompakcie stałej nastawy ostrości na nieskończoność, dostępnej w niektórych trybach pracy (np. tryb krajobraz), lepiej używać AF lub ostrzyć ręcznie na LCD jeśli jest taka możliwość
Ostatnia sprawa: nie polecam montowania ich na kompaktach w inny sposób niż przez adapter-tuleję do korpusu. Sporo dużych kompaktów ma gwint filtrowy bezpośrednio na obiektywie. O ile to jest O.K. przy filtrach, które nic nie ważą, to przykręcenie wprost do delikatnego elektromechanicznego napędu obiektywu kompakta sporej nasadki optycznej o masie wyraźnie przekraczającej 200g (prawie ćwierć kilo) to przepis na szybką i nieodwracalna awarię.
Podsumowując, nasadki jako sposób na rozszerzenie możliwości kompaktu z małym zakresem ogniskowych (małym zoomem) mają swoje ograniczenia. Fajna rzecz, ale z aparatem o wymiennej optyce nie wygra wg mnie.
Pozdrawiam
-J.

marta1989 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Sty, 2016   

Kupiłam LX100. Jak na razie wrażenia pozytywne, waga, wymiary ok, pierwsze zdjęcia super. Czytam na zmianę poradniki dla zielonych na przemian z instrukcją obsługi (chyba pierwsza w moim życiu), dużo nie rozumiem jeszcze ale wszystko przede mną (chyba skończy się kursem). Dziękuję wszystkim za porady!!!
Ost. prośba: gdzie mogę pisać/ w którym wątku, jakbym miała jakieś pytania dot. obsługi? :)

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 26 Sty, 2016   

Gratuluję wyboru. Dasz radę go łatwo opanować, a jak nie, to albo w dziale kompaktów i np w temacie testu LX100.

Odpowiedz do tematu