Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
@bronku
Do prtretu ja proponuję dobrą jasną stałkę na m42 i adapater do tego. Takumary 50/1.4 masz za 400 zł jak nie taniej, pancolar 50/1.8 za niecałe 300 zł. Są to manualne szkła, nie masz AF, ale jaka frajda jest ustawiać ręcznie, gdy nie jest wymagany pośpiech oczywiście. Przy portrecie go raczej nie ma. Oszczędność kasy i więcej przyjemności z fotografowania. Jest sporo fajnych szkieł manualnych za niewielkie pieniądze. Poza tym wybrałbym na Twoim miejscu jakiś korpus z matrycą APS-C.
Taki NX30 samsung jest korpusem idealnym. Szkoda, że samsung ma zamiar zaprzestać produkowania aparatów i obiektywów. Ja się tym nie przejmuję, bo mam już wszystko czego mi potrzeba. Policzmy.
NX30 (używka jak nówka) z obiektywem 18-55 mm za 1700 zł. Manualne szkło 300-400 zł. Nawet jeszcze stałkę można dorzucić NX30/2 mm (świetny obiektyw) za 600-700 zł. Wychodzi 2600-2800 zł.
Ostatnio zmieniony przez mrawi Wto 16 Lut, 2016, w całości zmieniany 4 razy
Jeszcze jedna ważna rzecz, żona zaangażowała się w temat i stwierdziła że one tez się będzie uczyć robić ładne zdjęcia ale ona chce robić zdjęcia ludziom.
Ale jakie kadry? Bo do portretów w okolicach popiersia idealnie nada się 45/1.8 czy tam odmiana Panasa, wykadrować samą twarz też można, bo to są super ostre szkła, ale przy grupowych zdjęciach ludzi czy całych sylwetkach przyda się szerszy obiektyw.
Cytat:
Ja natomiast przejrzałem swoje ostatnie zdjęcia i okazuje się że zooma powyżej 3x używam nie tak często jak myślałem że używam.
Też tak mam, bo tak właśnie jest kiedy ktoś nie jest skupiony na ptakach czy sporcie, długie ogniskowe są używane sporadycznie
Cytat:
Zatem, może jednak kitowy obiektyw (mały ciemny zoom) na początek + coś do robienia portretów i wnętrz.
Może na początek weźcie aparat plus jakieś uniwersalne szkło (kitowy zoom albo standardowa stałka), a potem dokupicie drugi obiektyw w zależności od potrzeb?
hmm
no to czy wracając do początku:
GX7
E-M10 I
E-M10 II (chyba za drogi)
i dlaczego?
Ten, który Ci bardziej siępodoba/lepiej do ręki i oka pasuje. Parametrami się nie przejmuj, zdjęcia będą podobne. Gdybyś chciał robić naprawdę dłuższe ekspozycje to weź Olympusa (16 MPix Panasoniki są na twardo ograniczone do 2 min ekspozycji, po prostu nie lubią długich naświetlań - z drugiej strony kilkunastosekundowe ekspozycje wychodzą na nich zupełnie OK).
To czy EM10II czy starsze to też zależy od Twojego wyboru - naprawde lepsza stabilizacja i wizjer to plusy, ale znowu obrazowanie takie samo. Wolisz mieć lepszy korpus za większe pieniądze czy starszy ale też bardzo OK korpus z lepszym szkłem za mniejsze pieniądze i miec od razu na obiektywy? Kwestia priorytetów i strategii rozbudowy systemu. W każdym razie są reprezentanci obu podejść i każdy sobie swoje wybory chwali.
bronku napisał/a:
W podobnej cenie są następujące zestawy:
GX7 + 20/1.7 - 2500
E-M10 + 25/1.7 - 2700
pomiędzy 20 a 25 mm jest już niejaka różnica pola widzenia. To też Twój wybór. Nota bene 20 Panasonika jest znacznie bardziej płaska od 25tki Olympusa.
bronku napisał/a:
Sigma 60/2.8 to jest ekwiwalent do FF, trzeba to przeliczyć jako 120/5,6 dla 4/3 (przeliczając światło przy obliczaniu GO)?
60/2.8 to jest 120mm na FF, dobre odwzorowanie tła to niestety wymaga juz uwagi od fotografa. Ale to jest najtańsze dobre krótkie tele w m4/3. 75/1.8 to są zupełnie inne pieniądze...
Z kolei ta 60 na 2.8 rysuje dalsze plany tak:
Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki Wam dowiedziałem się jak dużo nie wiem.
Postanowiłem, że zakupię aparat z kitem (z przykładowych zdjęć które znalazłem widać, że można nawet kitem zrobić przyzwoite zdjęcia) i na nim się pouczę i sprawdzę czego mi brakuje tak aby później lepiej wybrać odpowiedni obiektyw(y).
Wybór padł na OM-D M10 II (bo najnowszy i ma starczyć na dłużej) a zakup kolejnych obiektywów rozłoży się w czasie.
Jeszcze raz wielkie dzięki a teraz będę wdzięczny za link do jakiegoś fajnego, wartego uwagi, kursu fotografowania
tak, tak wiem
Swoją drogą to ciekawe czy nadal można kupić kit.
Dziś ma dotrzeć przesyłka w już w weekend pierwszy test. Impreza rodzinna. Wezmę też starego kompakta żeby porównać wyniki (czy warto było wywalić spora kasę za ewentualne poprawienie zdjęć).
Mam nadzieję, że do tego czasu ogarnę nowy aparat w stopniu podstawowym, tak żeby chociaż na automacie coś pstryknąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13