Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 16 Lut, 2016
Wymiana Canon g7x na bezluster.
Autor Wiadomość
mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pon 29 Lut, 2016   

Tutaj np.
tumur napisał/a:
pisze i pisałem wyłaczbnie w porównianu jakosci obrazka
bo jakosc z testu zapodanego olympusa jest ok
a jakosc z tesu nx45 jest "ponizej krytyki" lub mowiac ładniej do skrytykowania

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

mrawi napisał/a:
Tutaj np.
tumur napisał/a:
pisze i pisałem wyłaczbnie w porównianu jakosci obrazka
bo jakosc z testu zapodanego olympusa jest ok
a jakosc z tesu nx45 jest "ponizej krytyki" lub mowiac ładniej do skrytykowania

mrawi, proszę... zostaw ten strumień świadomości w spokoju...
A jak nie chcesz to nas (no, w każdym razie mnie) w te dziwne gadki nie mieszaj :mrgreen:

tumur 
Bywalec

zdecydowanie Mrawi ich nie mieszaj bo to poprostuu ludzie zawzieci by wmawiac ze stare manuale to.... nie tędy droga całkiem nie ten las i nie te grzyby a raczej zbaczanie na łąke po halucynogeny

ich drogą jest wmawiac to i nie oczekuj ze cos sie zmieni :)

taką mają robotę - a robota sprawa swieta

im dłuzej ten wątek sie bedzie toczył tym wiecej bedzie propagandy na idz do sklepu i kup
- tak jest zawsze

po czesci z powodów zleconych a po czesci z ogłupienia panujacego powszechnie -
czesci sie nie udało i wie z praktyki ze sie nie nadają (bo sa slepi przy trafianiu i zwalają na obiektyw) druga czesc uwierzyła ot na wiarę a trzecia tak pracuje

a kilku zawzietych pasjonatów (czyli pozostała 1/4) nie przekrzyczy masy
czym taki wątek dłuzszy tym wieksza propaganda na idz do sklepiu i nie zajmuj sobie gitary

mrawi 
Rozmowny

Zdaję sobie z tego sprawę tumur. Są jednak fora, gdzie spokojnie można poradzić się w sprawie manuali i jest tam dość dużo takich osób. Po samym allegro widać jak m42 są popularne, żeby coś dobrego kupić to trzeba rywalizować w dużym gronie licytujących. Na szczęście propaganda nie wszędzie ma wstęp. Te moje fotki już pokazały, gdzie leży prawda. Ale skoro tutaj też mamy forum to nie zamierzam rezygnować z brania udziału w dyskusji. Zaprezentuję inne porównania i z chęcią poczytam komentarze :wink: .
tumur napisał/a:
a kilku zawzietych pasjonatów (czyli pozostała 1/4) nie przekrzyczy masy
Nie jest tak źle. To te forum to taka nisza raczej. Popatrz na allegro jak manuale schodzą, a na olx.pl i sprzedajemy.pl jeszcze więcej się sprzedaje, heheh

tumur 
Bywalec

schodzą ale ludzie robią to dla zabawy w bokehy i cudowanie z przobkami heliosów dla swirli pirli i cyrków

mało komu sie chce trudzic w focus - bo to przyznaje trudna sprawa
a kazda drobna pomyłka to maskra zdjecia

problemem manulali w wiekszości nie jest jakosc lecz trafianie a musi byc bardzo precyzyjne bo inaczej jest masakra dosłownie
jesli obietkt nie zqjmuje 1/3 wzglednie 1/2 wizjera jestes skazany na porazke ;) a nawet kiedy zajmuje porazka tez nie jest niczym niezwykłym

choc jak mowisz nie tylko bo schodza i powazniejsze niz te do zabawy
wiec jest nadzieja ze ta 1/4 nie wymrze :lol:

mrawi 
Rozmowny

tumur napisał/a:
mało komu sie chce trudzic w focus - bo to przyznaje trudna sprawa
Bez przesady, nie mam z tym problemów. Korpusy dają takie udogodnienia, że pozostaje tylko chcieć. Najtrudniej jest po ciemku, ale i AF wówczas ma problemy.
tumur napisał/a:
problemem manulali w wiekszości nie jest jakosc lecz trafianie a musi byc bardzo precyzyjne bo inaczej jest masakra dosłownie
Też zależy w jakiej sytuacji. Można przymknąć przyslonę i zwiększyć GO i już możliwość błędu się zmniejsza.
tumur napisał/a:
jesli obietkt nie zqjmuje 1/3 wzglednie 1/2 wizjera jestes skazany na porazke
A ja uważam, że jak obiekt jest zbyt duży w wizjerze to wtedy jest trudniej ostrzyć. W NX30 wolę powiększnie x5 niż x8. Ale przez te nastawy i wyczucie czuje się, że zdjęcie powstaje w sposób naturalny, niemal jak rękodzieło :smile: . Znacznie przyjemniejszy sposób fotografowania. Zdjęć może mniej, ale ...no kurczę, są lepsze.
tumur napisał/a:
schodzą ale ludzie robią to dla zabawy w bokehy i cudowanie
Na początku jest zabawa, ale po nasyceniu "nowością" przyjdzie czas na ambitniejsze próby. Ludzie wielu rzeczy próbują, dobre rzeczy nie zginą.

tumur 
Bywalec

no tak powiekszenie tu jest problem bo x5 "lata"
dlatego body powinno miec najwyzej x2 i za to o wiele bardziej rozdzielczy wizjer niz nx10 i czesciej odswiezany

nx30 sie nie nadaje przy 85mm juz przy 5x jest coraz trudniej
135mm wszystko lata w wizjerze przy 200mm i wyzej nie da sie zrobic czegokowlwiek bez statywu

gdyby nx30 miało hakowany firmware gdzie wystepuje x2 zamias x5 było by bardzo dobrym body do manuala
niestey z powodu tych minimalnych x5 jest dosc trudnym

x5 za duzo x1 za mało

miałem na mysli zajecie kadru przy takim jak pokazuje nx10
nawet 50mm z x5 nie jest stabilnym jak skała

nie moge uzywac nx30 bo moim podstawowym jest 100mm i wyzej a z nim sie poprostu nie da :) nie wiem czy smiac sie czy płakac :(

mrawi 
Rozmowny

Powiększenie x5 w NX30 jest dla mnie w porządku. Natomiast wizjer wolę ten z NX10, nie smurzy tak jak w nx30. 200 mm i z ręki się da, zależy jakie światlo mamy. Tairem 300/4 na monopodzie przy 1/80 sek wychodzi nieporuszone. Do tego głowica kulowa i pełna kontrola. x1 to nie powiększenie :razz: .
tumur napisał/a:
nie moge uzywac nx30 bo moim podstawowym jest 100mm i wyzej a z nim sie poprostu nie da nie wiem czy smiac sie czy płakac
Jeśli przy powiększeniach x5 jest Ci aż tak trudno to może nie używaj go wcale. Obiekt z niewielkiej odległości można ostrzyć bez powiększeń.

tumur 
Bywalec

pewnie ze si da zrobic

chodzi mi o precyzyjne ustawianie ostrosci przez wizjer z reki

podłaczasz 200 trzymasz przy oku i co widzisz wizjerze przy x5?
obraz drga jak galareta
i trafiasz po wcisnieciu przycisku nie wiadomo gdzie, takie powiekszenie przenoisi w inny swiat zanim odnajde cel to mija "minuta"

dlatego nie bede go pewnie juz dlugo uzywał planuje zmiane na fuji
gdzie mam 2,7x i sensowny wizjer
problem tylko ten x-trans ale pozyjemy zobaczymy nie taki diabeł straszny jak go malują ;)
Ostatnio zmieniony przez tumur Pon 29 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

mrawi 
Rozmowny

Ostrz po nabraniu powietrza w płuca i nie oddychaj przez moment lub na wydechu i też z 3 sek. nie oddychaj. Ja na 300 mm sobie radzę z ostrzeniem bez monopodu czy statywu. A sprzęt 2 kg w ręku.

tumur 
Bywalec

to jest dobre przy optycznym
elektroniczym nie pomaga ten zabieg

cos mi sie wydaje ze mylisz optyczny wizjer z tym z nx 30 :)

to sa calkowicie ine sprawy
tak jak mowisz to było fajnie i działało ze starym pryzmatem

z k5 to robiłem 400 z reki zaden problem
Ostatnio zmieniony przez tumur Pon 29 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

mrawi 
Rozmowny

Kwestia wprawy, mi wychodzi, heh. Czasami lepiej jest ostrzyć na ekraniku.
tumur napisał/a:
cos mi sie wydaje ze mylisz optyczny wizjer z tym z nx 30

to sa calkowicie ine sprawy
tak jak mowisz to było fajnie i działało ze starym pryzmatem
Nie mylę, ale w NX10 wizjer tak nie smurzy jak w NX30. W NX10 jest dla mnie idealny. Częściej używam NX10.

TS
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016   

mrawi napisał/a:
porównam z nx30mm, tego mam. Ale nie wróżę 30'stce sukcesu. 45'tka jest od 30'stki podobno mniej ostra. Zrobię ten sam kadr f/2 i f/5.6.

Ok, ciekaw jestem, skoro masz ochotę robić takie zestawienia :)

mrawi napisał/a:
Zdaję sobie z tego sprawę tumur. Są jednak fora, gdzie spokojnie można poradzić się w sprawie manuali i jest tam dość dużo takich osób.

Ale ja nie potępiam starych manuali bezgranicznie :) . Wbrew temu co tumur sugeruje, polecanie systemowej optyki nie jest moją pracą. Spośród tych Zuiko co mam, super ostry i z niemal niewidocznymi wadami jest 100/2.8, gorzej wypada 50/1.8, natomiast 28/2.8 jest bardzo przeciętny, ze sporą AC i dystorsją. No i ten pierwszy świetnie sprawdza się na cyfrze, a konkretnie to na... EOS 5D (Mark I i II). Mam pełnowymiarowe zdjęcia od osoby, od której go kupiłem, poza tym są grupy na Fickr dedykowane tej kombinacji - każdy może sobie obejrzeć. Nie mam pojęcia jak wypadnie ta setka na Samsugnowym APS-C. Natomiast jeśli chodzi o m4/3 to po tym co pokazała 50-tka na E-3 jestem przeciwny podłączaniu nawet lepszej setki na 16 Mpix matrycę.

tumur 
Bywalec

a to TSie mysmy sie tam wbili z mrawim w temat bo w pewnym momencie micro zeszło na drugi plan
i o ile dla micro jest z czym powalczyc bo to łatwiejsza sprawa tak sprawa inaczej wyglada z aps

fajnie ze nie potępiasz startych manuali bezgranicznie -przepraszam ze Cie posądziłem

TS
[Usunięty]

Nie ma sprawy, ja żadnego sprzętu nie potępiam bezgranicznie, nawet wobec Nikona 1 mam kilka ciepłych słów ;) A temat wątku dość szeroki, stąd ostatnio rozmawialiśmy wszyscy o trzech różnych formatach.

Odpowiedz do tematu