Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tani zestaw ślubny Canon - jaki obiektyw?
Autor Wiadomość
Etill 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Mar, 2016   Tani zestaw ślubny Canon - jaki obiektyw?

Dzień dobry

Bardzo bym prosił Państwa o pomoc/ radę.

Pracuję od niedawna jako laborant i głównie robię zdjęcia dowodowe, legitymacje szkolne i dyplomy. Wszystkiego uczę się sam i ostatnio zapisałem się nawet na kurs fotograficzny by nabrać trochę więcej pewności siebie oraz wiedzy. Problem jest w tym, że zaczyna się sezon ślubny i chciałbym spróbować swoich sił w tym temacie. Posiadam Cannon'a 600 D z obiektywem kitowym EF-S 18-55 mm 3,5-5,6 (bo taki dostałem w zestawie), dokupiłem sobie również lampę błyskową (manualną) YongNuo Speedlight YN560 III . Chciałbym kupić obiektyw na początek którym mógłbym bez obaw robić zdjęcia w kościele przy budżecie do 2000 zł (gdyż pewnie na raty będę go brał przy nie wysokiej pensji). Jaki obiektyw byście mi Państwo polecili? Nigdy optyki osobno do body nie kupywałem i jestem w tym temacie całkowicie zielony dlatego wolałbym poradzić się kogoś doświadczonego w tym temacie.

Zauważyłem, że polecacie często amatorom zakup literatury. Czy jakiś konkretny tytuł jesteście wstanie mi polecić do wzbogacenia zasobów wiedzy?
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 08 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 08 Mar, 2016   

Na śluby z jednym sensownym obiektywem plus kit to dość odważne posunięcie, niestety. Ja bym rozważał między takimi obiektywami, lub spróbował je jakoś tak zestawić, żeby stać mnie było na dwa:

Canon 24/2.8 STM (650 zł)
Sigma 30/1.4 (1800 zł)
Canon 50/1.8 STM (500 zł)
Canon 85/1.8 (1350 zł)

Ale ja lubię stałki. W Twoim przypadku najrozsądniejszym wyborem pewnie będzie Sigma lub Tamron 17-50/2.8 ze stabilizacją.

Etill 
Nowy

W kościele jeszcze nie robiłem tak na dobrą sprawę zdjęć, mam świadomość, że dwa obiektywy i jedno body to mało ale na chwilę obecną na nic więcej mnie nie stać. Dzięki za pomoc komor te stałki to fajny pomysł tym bardziej, że są dość jasne i dałbym radę zmieścić się w budżecie. Może ktoś jeszcze mi coś poleci jeżeli nie obiektyw to może jakąś lekturę :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Na śluby to potrzebujesz czegoś ze stałym światłem minimum 2.8 (a i to często bywa za ciemne, szczególnie jeśli nie możesz za wysoko podbić ISO, żeby kolosalnie nie szumiało).
Ja bym wziął Sigmę/Tamrona 17-50mm/2.8 i 50mm/1.8 Canona, w budżecie by się zmieściło i za te pieniądze to nic lepszego się raczej nie znajdzie.
Miej tylko świadomość, że za wiele takim zestawem na ślubach to nie zwojujesz ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Etill napisał/a:
Może ktoś jeszcze mi coś poleci jeżeli nie obiektyw to może jakąś lekturę

http://forum.optyczne.pl/...ighlight=%B6lub
:smile:

Etill 
Nowy

blaine napisał/a:

Miej tylko świadomość, że za wiele takim zestawem na ślubach to nie zwojujesz ;)

Nie od razu Rzym zbudowano, a gdy się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. W pracy mam podobny obiektyw Tamrona i bardzo dobrze mi się z nim pracuje więc on będzie chyba tym wybranym. Dzięki za pomoc.

Sunders napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/...ighlight=%B6lub
:smile:

O ja........... no to sobię poczytam :D

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Etill napisał/a:

Nie od razu Rzym zbudowano, a gdy się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Owszem, nie od razu. Problem w tym że fotografia ślubna to naprawdę ciężki temat dla sprzętu i umiejętności. To nie praca w studiu czy plenerze, gdzie każde ujęcie można dopracować i powtarzać kilkanaście razy. Tu jak nie uchwycisz momentu to pozamiatane - a biorąc za to pieniądze raczej nie można sobie na to pozwolić.
Przede wszystkim - opanuj sprzęt do perfekcji, wiedz gdzie i jak możesz błyskawicznie zmienić każde ustawienie - to się bardzo przydaje. 600D ma slot na jedną kartę pamięci, więc w każdej możliwej przerwie zgrywaj zdjęcia na dysk - w razie padnięcia karty masz backup. Nie będę wspominał o podstawach takich jak umiejętne operowanie czasem i przysłoną w celu uzyskania pożądanego efektu, jak ktoś nie ma wystarczających umiejętności żeby z zamkniętymi oczami operować aparatem w trybie manualnym to według mnie nie powinien się w śluby pakować ;)
Ale tak czy inaczej - powodzenia. :) Sam parę razy amatorsko śluby obfotografowywałem (w sensie - nie brałem za to pieniędzy, ale byłem jedynym fotografem) i wiem że to ciężka sprawa ;)

Odpowiedz do tematu