Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 08 Mar, 2016 Tani zestaw ślubny Canon - jaki obiektyw?
Dzień dobry
Bardzo bym prosił Państwa o pomoc/ radę.
Pracuję od niedawna jako laborant i głównie robię zdjęcia dowodowe, legitymacje szkolne i dyplomy. Wszystkiego uczę się sam i ostatnio zapisałem się nawet na kurs fotograficzny by nabrać trochę więcej pewności siebie oraz wiedzy. Problem jest w tym, że zaczyna się sezon ślubny i chciałbym spróbować swoich sił w tym temacie. Posiadam Cannon'a 600 D z obiektywem kitowym EF-S 18-55 mm 3,5-5,6 (bo taki dostałem w zestawie), dokupiłem sobie również lampę błyskową (manualną) YongNuo Speedlight YN560 III . Chciałbym kupić obiektyw na początek którym mógłbym bez obaw robić zdjęcia w kościele przy budżecie do 2000 zł (gdyż pewnie na raty będę go brał przy nie wysokiej pensji). Jaki obiektyw byście mi Państwo polecili? Nigdy optyki osobno do body nie kupywałem i jestem w tym temacie całkowicie zielony dlatego wolałbym poradzić się kogoś doświadczonego w tym temacie.
Zauważyłem, że polecacie często amatorom zakup literatury. Czy jakiś konkretny tytuł jesteście wstanie mi polecić do wzbogacenia zasobów wiedzy?
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 08 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Na śluby z jednym sensownym obiektywem plus kit to dość odważne posunięcie, niestety. Ja bym rozważał między takimi obiektywami, lub spróbował je jakoś tak zestawić, żeby stać mnie było na dwa:
W kościele jeszcze nie robiłem tak na dobrą sprawę zdjęć, mam świadomość, że dwa obiektywy i jedno body to mało ale na chwilę obecną na nic więcej mnie nie stać. Dzięki za pomoc komor te stałki to fajny pomysł tym bardziej, że są dość jasne i dałbym radę zmieścić się w budżecie. Może ktoś jeszcze mi coś poleci jeżeli nie obiektyw to może jakąś lekturę
Na śluby to potrzebujesz czegoś ze stałym światłem minimum 2.8 (a i to często bywa za ciemne, szczególnie jeśli nie możesz za wysoko podbić ISO, żeby kolosalnie nie szumiało).
Ja bym wziął Sigmę/Tamrona 17-50mm/2.8 i 50mm/1.8 Canona, w budżecie by się zmieściło i za te pieniądze to nic lepszego się raczej nie znajdzie.
Miej tylko świadomość, że za wiele takim zestawem na ślubach to nie zwojujesz
Miej tylko świadomość, że za wiele takim zestawem na ślubach to nie zwojujesz
Nie od razu Rzym zbudowano, a gdy się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. W pracy mam podobny obiektyw Tamrona i bardzo dobrze mi się z nim pracuje więc on będzie chyba tym wybranym. Dzięki za pomoc.
Nie od razu Rzym zbudowano, a gdy się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Owszem, nie od razu. Problem w tym że fotografia ślubna to naprawdę ciężki temat dla sprzętu i umiejętności. To nie praca w studiu czy plenerze, gdzie każde ujęcie można dopracować i powtarzać kilkanaście razy. Tu jak nie uchwycisz momentu to pozamiatane - a biorąc za to pieniądze raczej nie można sobie na to pozwolić.
Przede wszystkim - opanuj sprzęt do perfekcji, wiedz gdzie i jak możesz błyskawicznie zmienić każde ustawienie - to się bardzo przydaje. 600D ma slot na jedną kartę pamięci, więc w każdej możliwej przerwie zgrywaj zdjęcia na dysk - w razie padnięcia karty masz backup. Nie będę wspominał o podstawach takich jak umiejętne operowanie czasem i przysłoną w celu uzyskania pożądanego efektu, jak ktoś nie ma wystarczających umiejętności żeby z zamkniętymi oczami operować aparatem w trybie manualnym to według mnie nie powinien się w śluby pakować
Ale tak czy inaczej - powodzenia. Sam parę razy amatorsko śluby obfotografowywałem (w sensie - nie brałem za to pieniędzy, ale byłem jedynym fotografem) i wiem że to ciężka sprawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10