Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 09 Mar, 2016
Aparat do krajobrazu po Canonie 1Ds III - Canon lub Nikon
Autor Wiadomość
slimakfoto 
Bywalec

Wysłany: Sro 09 Mar, 2016   Aparat do krajobrazu po Canonie 1Ds III - Canon lub Nikon

Witam.
Szukam body do krajobrazu i czasami portret.

Zastanawiam się od jakiegos czasu nad nowym body.
Używam canona 1ds mark III .
Zapewne macie więcej doświadczenia więć pytanko co teraz :)

Nikon d810, d810a ( czasami astrokrajobraz ), d750,
canon 5ds, 6d
Właściwie te biorę pod uwagę .

Szklarnia canona ale nie wykluczam nikona jednak.
Z testów wynika że nikon d810 ale jestem ciekaw Waszych opinii.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 09 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 09 Mar, 2016   

1D X?

Andrzej.M.
[Usunięty]

slimakfoto napisał/a:
Nikon d810, d810a ( czasami astrokrajobraz ),

Może raczej Pentax K-1... 645 Z nie proponuję bo nie wiem czy dojrzałeś do średniego formatu... ;)

Wojmistrz 
Obserwator

Czy dorósł, czy nie do średniego formatu, to nie tobie to oceniać, za to K-1 jeszcze nie ma w sprzedaży, wiec po co polecasz coś czego nie ma?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
1D X?
A na co mu niskorozdzielcze, reporterskie body do krajobrazu? :roll:
Jeśli koniecznie z Canona, to 5Ds R, ale jak widać niekoniecznie... Więc lepiej D810.

Względnie A7R, A7RII, być może, nowy K-1, ewentualnie faktycznie iść w średni, choćby starszy - kwestia budżetu, przywiązania do szkieł, przyzwyczajeń itd...

Sunders 

Wybierałbym między Nikonem D810 a Sony A7R II lub Canonem 5Ds R.

Wojmistrz 
Obserwator

jaad75, do ciebie też uwaga, ta sama co do Andrzej.M.. K-1 jeszcze nie trafił do sprzedaży, więc jaki sens ma polecanie takiego aparatu? Na Adorama można przeczytać, że nie będzie sprzedawany wcześniej niż w trzecim tygodniu kwietnia, a mamy 9 marca, a trzeba się jeszcze liczyć z ograniczeniami produkcji i "problemami wieku dziecięcego". Dobór szkieł do potrzebnej slimakfoto fotografii i w ogóle zmianę systemu jeśli ma się w nim drogie graty już całkowicie pomijam.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
K-1 jeszcze nie trafił do sprzedaży, więc jaki sens ma polecanie takiego aparatu?
Dlatego napisałem "być może". Już w kwietniu mają być realizowane pre-ordery, więc nie jest to jakaś odległa perspektywa, a kilka cech istotnych dla pejzażysty, przynajmniej na papierze - ma. Jak mniemam, OP się specjalnie nie spieszy, skoro wciąż używa 1DsIII.
Wojmistrz napisał/a:
Dobór szkieł do potrzebnej slimakfoto fotografii i w ogóle zmianę systemu jeśli ma się w nim drogie graty już całkowicie pomijam.
Jak widać jednak tę zmianę rozważa, skoro bierze pod uwagę D810.

slimakfoto 
Bywalec

Wysłany: Czw 10 Mar, 2016   

Dzięki za odpowiedzi.

Co do średnieg formatu klika razy popełniłem ale na negatywie.
Piękna rzecz to jest :) Jednak w tym momencie troszkę za droga dla mnie.

Całe życie robiłem na canonach wiec pełno róznych szkieł mam do tego systemu.
Mam też teraz sony a7s i 2 szkła .
Jednak rozdzielczość i 12 bit Raw troszke jednak za mało.
Może rzeczywiście A7rII ? Jednak cena troszkę za duża jak na taki zabawkowy aparat :)

Jednak Nikon moim zdanie najfajniejszy obrazek. :)
Wiem, narażam sie Canoniarzom ale sam nim jestem :)
Ale ja się miotam.

I jeszcze ten Pentaks teraz. Fajna ta funkcja z przesunięciem pikseli.
Zawsze warto tu napisać :) Więcej mam namieszane w głowie.
Chyba targi w Łodzi i w ręke różne aparaty .

Co do canon 5ds R czy widziliście jakies przyzwoite kraiobrazy wykonane tym aparatem ?
Ja trafiam tylko na takie które moim zdaniem można zrobić canonem 6d ?!

jaad75 
Klub Pierdzieli

slimakfoto napisał/a:
Co do średnieg formatu klika razy popełniłem ale na negatywie.
Piękna rzecz to jest :) Jednak w tym momencie troszkę za droga dla mnie.
Starsze ścianki, czy korpusy nie są drogie.
slimakfoto napisał/a:
Mam też teraz sony a7s i 2 szkła .
Jednak rozdzielczość i 12 bit Raw troszke jednak za mało.
12-bit w nowszych korpusach jest już tylko jedną z opcji.
slimakfoto napisał/a:
Może rzeczywiście A7rII ? Jednak cena troszkę za duża jak na taki zabawkowy aparat :)
Czy ja wiem, czy "zabawkowy"? Nie nazwałbym go w ten sposób... Jest mały, to fakt, ale nie robi na mnie wrażenia zabawki.
slimakfoto napisał/a:
Jednak Nikon moim zdanie najfajniejszy obrazek. :)
Na pewno ma zdecydowanie szerszy DR i bardziej elastyczne w obróbce pliki.
slimakfoto napisał/a:
I jeszcze ten Pentaks teraz. Fajna ta funkcja z przesunięciem pikseli.
Piksel shift, to niekoniecznie będzie wielka pomoc w zdjęciach krajobrazowych (może czasem). Ale tam jest jeszcze parę fajnych, typowych dla Pentaksów rozwiązań, takich jak choćby "composition adjustment", czyli dla mikroskopijnych przesunięć kadru nie musisz zmieniać położenia głowicy, tylko przesuwasz matrycę, auto korekta horyzontu dla małych odchyleń przy zdjęciach z ręki, astrotracer, jeśli okazjonalnie zajmujesz się astrofotografią...
slimakfoto napisał/a:
Co do canon 5ds R czy widziliście jakies przyzwoite kraiobrazy wykonane tym aparatem ?
Ja trafiam tylko na takie które moim zdaniem można zrobić canonem 6d ?!
Jeśli chodzi o bezpośrednie porównanie do 6D, to tu widać dobrze różnicę w rozdzielczości:
http://www.alexnail.com/b...pe-photography/
A czy przyzwoite zdjęcia krajobrazów muszą być wysokorozdzielcze, to już musisz odpowiedzieć sobie sam...
Dla mnie osobiście (w przeciwieństwie do autora powyższego artykułu) dużo ważniejszy jest DR i to jak zachowują się pliki w obróbce.

slimakfoto 
Bywalec

jaad75, Dziękuje za opinie.
Twoim zdaniem więc nikon d810.
W tej chwili prawie największy DR i elastyczne pliki w obróbce.
Gdyby jednak w tej cenie był canon 5ds R to nie zastanawiałbym się.
A tak 4 tys różnicy.
Co do starszych ścianek czy one mogą konkurować np DR z najnowszymi produktami ?

Andrzej.M.
[Usunięty]

slimakfoto napisał/a:
Fajna ta funkcja z przesunięciem pikseli.
Masz ją też w K-3II - to tak dla oponentów oburzonych że K-1 jeszcze nie ma w sklepach... :wink:
I jeszcze - obydwa mają "wspomaganie" w astrofoto... Co do DR w krajobrazie i rozszerzenia dynamiki koloru - z funkcją Piksel shift - już w k-3II daje niesamowite wrażenie. Z pozoru niby takie samo zdjęcie , ale jak się przyjrzeć szczegółom to jednak znać różnicę. Szczególne gdy użyć wyżsszego iso... rezultat jak z 5ds R... Jedna wada - to ponad 100 MB pliki...

Odpowiedz do tematu