Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Zamierzam kupić lustrzankę nikona i zdecydowałem się na którąś z tych dwóch w takim zestawie
1. Nikon D5200 + 18-55 mm VR II + 70-300 mm Di LD
lub
2. Nikon D5200 + 18-105 mm VR
Który mi się bardziej przyda i bedzie bardziej uniwersalny na np. wakacjach czy jakiś wypadach weekendowych żeby fotografować jakieś ciekawe miejsca, obiekty itp.
Jak taki wybór to 2. Osobiście bym wybrał Pentax KS-2 z 18-50 + Tamron 90/2,8 macro , a jeśli większy budżet to z Sigmą 17-50/2,8 + DA70/2,4Ltd. Lub 18-50 + Ltd - na wędrówki.
Też optuję za 2, a w przyszłości dokupić teleobiektyw klasy 70-300 czy 55-250.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2016
komor napisał/a:
w przyszłości dokupić teleobiektyw klasy 70-300 czy 55-250.
Brrr... klasy...
viperzaq1 napisał/a:
nie mam aż takiego budżetu
W nikonie ta taką "klasę" też podobnie wybulisz. Zobacz cenę Tamrona 90/2,8 macro i KS2 z 18-50 i porównaj z D5300+18-105+70-300... Potem oba zważ - kilo Nikona wyjdzie taniej...
Zobacz cenę Tamrona 90/2,8 macro i KS2 z 18-50 i porównaj z D5300+18-105+70-300... Potem oba zważ - kilo Nikona wyjdzie taniej...
To tak adekwatne przełożenie, jak porównaj samochód + alusy 17 a bułkę tartą + tortownicę
Jak porównywać, to proszę, K-S2 z 18-50 (chociaż nie rozumiem, dlaczego właśnie to szkło) + Tamron 90/2.8 vs D5300 z 18-55 + taki sam Tamron ale pod Nikona. Ceny tego samego obiektywu pod różne systemy potrafią mieć inne całkiem spore różnice. Albo inna opcja porównania K-S2 + 18-105 +75-300 vs D5300 + 18-105 + 70-300.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2016
Wojmistrz napisał/a:
D5300+18-105+70-300
Wojmistrz napisał/a:
nie rozumiem, dlaczego właśnie to szkło
To proste - bo takie jest w komplecie - jak ma być tanio... A proponowanie 18-105 i równie ciemnego 70-300 - jest nonsensem - nie widzisz tego? Dublować zakres 17-105 ? Po co? żeby dostać jako tako ostrzące ciemne szkło na 200 mm? To już wolę krótki komplet i ostrą i jasną 90-tkę macro, nawet jeśli tą starszą bez stabilizacji. .
YYYyy 17-105 czy 70-105, bo to znaczna różnica. Wolę dublować zakres 70-105 niż stykać jak to mają osoby wybierające komplety typu 18-55 i 55-200 czy inne na styk. Przynajmniej mniej trzeba żonglować obiektywami. I jeszcze co do "ciemnoty", jak ktoś ma kasę i chce mieć głębię to kupuje szkła drogie. Ja mam teraz w aktualnie głównym moim aparacie przez 90% czasu szkło f/3.5-5.6 i nie cierpię z tego powodu (dla ciekawości dodam, że w drugim i trzecim mam dokładnie takie same parametry, chociaż zupełnie inne obiektywy ). Czy mi ciemno? Jak bardzo mi potrzeba jaśniej to zmieniam na jaśniejsze bo mam, ale jak pisałem... 90% czasu... jak nie więcej.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2016
Oczywiście że 70-105.
Wojmistrz napisał/a:
Ja mam teraz w aktualnie głównym moim aparacie przez 90% czasu szkło f/3.5-5.6 i nie cierpię z tego powodu (dla ciekawości dodam, że w drugim i trzecim mam dokładnie takie same parametry, chociaż zupełnie inne obiektywy
No pewnie, po co komu jasne szkła... Ciężkie to i nieporęczne. Szczególnie że dobre szkła w canonach to wielkie i ciężkie L-ki... Wcale ci się nie dziwię. A i same aparaty też spore i ciężkie. Szczęśliwie taki KS2 mimo pryzmatu,uszczelnień i całej reszty jest lekki , jego standardowy zoom 18-50 jest leciutki można zabrać go razem z Tamronem 90mm i nie będzie ciężej niż D5300 z 18-195. Za to zdjęcia znacznie lepsze na "długim końcu" że o makro 1:1 nie wspomnę.
Nie o to chodzi. Po prostu handluję sprzętem i przy okazji sprzedałem sporo z moich obiektywów Jak kupię z powrotem, kiedy się trafi okazja, to będę miał. Poza tym, nie każdy musi mieć eLki i jak komuś trzeba wąskiego kąta, to zestaw 18-50mm i 90mm nie zastąpi 300mm.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016
Wojmistrz napisał/a:
jak komuś trzeba wąskiego kąta,
To zaopatrzy się w tę 300-tkę o świele 4 lub 2,8 a jeśli już koniecznie musi ciemnym szkłem typu zoom - to najlepiej mu się sprawdzi akurat 55-300 Pentaxa. Konkretnie smc PENTAX DA 55-300mm F4-5.8 ED.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10