Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Którego Nikona wybrać?
Autor Wiadomość
viperzaq1 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2016   Którego Nikona wybrać?

Witam. Zamierzam kupić lustrzankę nikona i zdecydowałem się na którąś z tych dwóch w takim zestawie

1. Nikon D5200 + 18-55 mm VR II + 70-300 mm Di LD

lub

2. Nikon D5200 + 18-105 mm VR

Który mi się bardziej przyda i bedzie bardziej uniwersalny na np. wakacjach czy jakiś wypadach weekendowych żeby fotografować jakieś ciekawe miejsca, obiekty itp.

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2016   

Jak taki wybór to 2. Osobiście bym wybrał Pentax KS-2 z 18-50 + Tamron 90/2,8 macro , a jeśli większy budżet to z Sigmą 17-50/2,8 + DA70/2,4Ltd. Lub 18-50 + Ltd - na wędrówki.

viperzaq1 
Nowy

No niestety ale nie mam aż takiego budżetu na taki zestaw jak zaproponowałeś
Andrzej.M.

[ Dodano: Nie 03 Kwi, 2016 21:55 ]
Jeszcze ewentualnie w moim budżecie może być Nikon D5300 + 18-55 mm VR II
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 04 Kwi, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

viperzaq1, ja bym wolał zestaw nr 2.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2016   

Też optuję za 2, a w przyszłości dokupić teleobiektyw klasy 70-300 czy 55-250.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2016   

komor napisał/a:
w przyszłości dokupić teleobiektyw klasy 70-300 czy 55-250.

Brrr... klasy... :roll:

viperzaq1 napisał/a:
nie mam aż takiego budżetu

W nikonie ta taką "klasę" też podobnie wybulisz. Zobacz cenę Tamrona 90/2,8 macro i KS2 z 18-50 i porównaj z D5300+18-105+70-300... Potem oba zważ - kilo Nikona wyjdzie taniej... :lol:

muzyk 

Wysłany: Czw 07 Kwi, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
Brrr... klasy... :roll:

Dobre :mrgreen:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 07 Kwi, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
Zobacz cenę Tamrona 90/2,8 macro i KS2 z 18-50 i porównaj z D5300+18-105+70-300... Potem oba zważ - kilo Nikona wyjdzie taniej... :lol:
To tak adekwatne przełożenie, jak porównaj samochód + alusy 17 a bułkę tartą + tortownicę :P
Jak porównywać, to proszę, K-S2 z 18-50 (chociaż nie rozumiem, dlaczego właśnie to szkło) + Tamron 90/2.8 vs D5300 z 18-55 + taki sam Tamron ale pod Nikona. Ceny tego samego obiektywu pod różne systemy potrafią mieć inne całkiem spore różnice. Albo inna opcja porównania K-S2 + 18-105 +75-300 vs D5300 + 18-105 + 70-300.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
D5300+18-105+70-300
Wojmistrz napisał/a:
nie rozumiem, dlaczego właśnie to szkło

To proste - bo takie jest w komplecie - jak ma być tanio... A proponowanie 18-105 i równie ciemnego 70-300 - jest nonsensem - nie widzisz tego? Dublować zakres 17-105 ? Po co? żeby dostać jako tako ostrzące ciemne szkło na 200 mm? To już wolę krótki komplet i ostrą i jasną 90-tkę macro, nawet jeśli tą starszą bez stabilizacji. .

Wojmistrz 
Obserwator

YYYyy 17-105 czy 70-105, bo to znaczna różnica. Wolę dublować zakres 70-105 niż stykać jak to mają osoby wybierające komplety typu 18-55 i 55-200 czy inne na styk. Przynajmniej mniej trzeba żonglować obiektywami. I jeszcze co do "ciemnoty", jak ktoś ma kasę i chce mieć głębię to kupuje szkła drogie. Ja mam teraz w aktualnie głównym moim aparacie przez 90% czasu szkło f/3.5-5.6 i nie cierpię z tego powodu (dla ciekawości dodam, że w drugim i trzecim mam dokładnie takie same parametry, chociaż zupełnie inne obiektywy :P ). Czy mi ciemno? Jak bardzo mi potrzeba jaśniej to zmieniam na jaśniejsze bo mam, ale jak pisałem... 90% czasu... jak nie więcej.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Oczywiście że 70-105.
Wojmistrz napisał/a:
Ja mam teraz w aktualnie głównym moim aparacie przez 90% czasu szkło f/3.5-5.6 i nie cierpię z tego powodu (dla ciekawości dodam, że w drugim i trzecim mam dokładnie takie same parametry, chociaż zupełnie inne obiektywy
No pewnie, po co komu jasne szkła... Ciężkie to i nieporęczne. Szczególnie że dobre szkła w canonach to wielkie i ciężkie L-ki... Wcale ci się nie dziwię. A i same aparaty też spore i ciężkie. Szczęśliwie taki KS2 mimo pryzmatu,uszczelnień i całej reszty jest lekki , jego standardowy zoom 18-50 jest leciutki można zabrać go razem z Tamronem 90mm i nie będzie ciężej niż D5300 z 18-195. Za to zdjęcia znacznie lepsze na "długim końcu" że o makro 1:1 nie wspomnę.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2016   

Nie o to chodzi. Po prostu handluję sprzętem i przy okazji sprzedałem sporo z moich obiektywów :) Jak kupię z powrotem, kiedy się trafi okazja, to będę miał. Poza tym, nie każdy musi mieć eLki i jak komuś trzeba wąskiego kąta, to zestaw 18-50mm i 90mm nie zastąpi 300mm.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
jak komuś trzeba wąskiego kąta,

To zaopatrzy się w tę 300-tkę o świele 4 lub 2,8 a jeśli już koniecznie musi ciemnym szkłem typu zoom - to najlepiej mu się sprawdzi akurat 55-300 Pentaxa. :razz: Konkretnie smc PENTAX DA 55-300mm F4-5.8 ED.

Odpowiedz do tematu