Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
PZO 11X40 czy TENTO 7X35, a może..?
Autor Wiadomość
PatrykH 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Kwi, 2016   PZO 11X40 czy TENTO 7X35, a może..?

Cześć wszystkim. Jestem tu nowy, nie znam się. Poszukuję lornetki do wypraw podróżniczych, głównie w góry.
Chciałbym nabyć lornetkę z "duszą" i bardzo zależało mi na Polskiej, ale... Dowiedziałem się, że
mają one dość żółty obraz. I pytanie do Was. Czy to przeszkadza komuś kto nigdy nie miał lornetki? Jaka lornetka
wg was góruje z PZO? Po przeczytaniu licznych wpisów na forach wydaje mi się, że 11X40 jest bardzo dobra/
Czy lepiej by było kupić np. radziecką TENTO 7X35 ze środkiem Zeiss'a? Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Chciałbym aby miała w miarę szerokie pole widzenia ;)
A może macie jakieś inne propozycje? Granica cenowa to 200 - 300 zł. Zaznaczam z góry, że nowe lornetki odpadają.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, pamiętając, że jestem laikiem :)

Reklama

krzysiek.p 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Kwi, 2016   

Jeśli chcesz mieć nie zażółcony obraz, to w ofercie jest nowy:
Olympus 8x40 DPS I , obraz niezły w tej cenie.
Coś trochę lepszego,to Nikon EX 8x40,ale przekracza budżet.

Używka z duszą..hmm, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy,ale nie liczyłbym na prawidłowe odwzorowanie kolorów.
Ostatnio zmieniony przez krzysiek.p Czw 07 Kwi, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

PatrykH 
Nowy

Dzięki, ta pierwsza pozycja nawet w moim zasięgu, ale jednak chciałbym poszukać jeszcze czegoś pokroju starych Zeissów ;)

krzysiek.p 
Nowy

Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30

Carl Zeiss Jena Jenoptem 8x30W

Testy pewnie widziałeś ( jeśli nie, to przejrzyj i zdecyduj )

Ale w tym budżecie ,nie wiem czy znajdziesz egzemplarz warty uwagi.

widoczek 
Optyczny

Tento 7x35 nigdy nie miało "środka Zeissa" a ten kto Ci to próbuje wmówić zapewne próbuje Cię naciągnąć :smile:

Jako podróżnicza dobra będzie CZJ 8x30, za 300 zł powinieneś dostać egzemplarz bez niespodzianek.

PatrykH 
Nowy

a CZJ 10X50 mogłaby posłużyć też do obserwacji w terenie? Z tego co wyczytałem przypuszczam, że coś takiego wystarczy do obserwacji nieba po ciemku, ale nie wiem czy mam rację :)

Arek 
Redaktor

CZJ 10X50 na łażenie jest trochę za duża. I za 200-300 zł trudno kupić ją w rozsądnym stanie.

Za to za 300 zł możesz kupić już całkiem ładną CZJ 8x30. Kup model wyprodukowany po 1978 roku z różowo-pomarańczowymi powłokami T3M, a żółć nie będzie dokuczać.

Polecam też polowanie na starsze japonki typu Swift, Sears, Jason. Np.:
http://www.worthpoint.com...-wide-532181541

P.S. Nie kupuj Tento 7x35. To bardzo słaba lornetka i na pewno nie ma optyki Zeissa.

PatrykH 
Nowy

A co sądzicie o PZO? Jakoś mnie tak ciągnie w Polaki bo zbieram zegarki Błonie, które były produkowane pod Warszawą i mam sentyment do rodzimych wyrobów.

Arek 
Redaktor

PZO 11x40 jest OK, ale obraz będzie żółty. To nie ulega wątpliwości. No i ma indywidualne ostrzenie na każdym okularze. Nie każdemu to odpowiada.

PatrykH 
Nowy

a długo się na nim ostrzy ten obraz? Właśnie się przymierzałem do tego PZO 11x40, ale... Nie wiem jeszcze czy do podróży się nadaje? Czy te przybliżenie nie jest zbyt mocne i jakie ma pole widzenia w zależności od odległości. Zastanawiam się nad tym Zeissem 8x30 teraz mocno bo ta lornetka też jest bardzo ładna wizualnie. Mógłby ktoś z was mi wymienić wady i zalety poszczególnych lornetek? Bez wchodzenia w sprawy profesjonalne jak astygmatyzm czy inne tergo typu nazewnictwo, widziałem test, lecz połowy nie rozpracowałem ;) Trochę mi głupio z braku mojej niewiedzy, ale... Jak będziecie chcieli kupić jakiś ciekawy zegarek to ja mogę się odwdzięczyć wiedzą ;)

Arek 
Redaktor

Bez zagłębiania się w szczegóły. Na wyprawy, szczególnie w góry lepiej wziąć coś mniejszego i lżejszego. Dlatego daj sobie spokój z PZO 11x40. Można rozważyć PZO 8x30 skoro koniecznie chcesz polską lornetkę, ale one praktycznie we wszystkim jest gorsza od CZJ 8x30. Dlatego polecam tę ostatnią. Mieści się w budżecie, jest rozsądna optycznie,
jest klasykiem i nadaje się na wycieczki (duże pole, dobrze dobrane powiększenie, poręczność, waga).

PatrykH 
Nowy

W sumie ta PZO 8x30 jest bardzo podobna wizualnie. Wiadomo ma żółty obraz, ale w innych aspektach mocno odbiega od tego CZJ 8x30?

Arek 
Redaktor

Mocno. I ma indywidualnie ostrzenie więc ostrość ustawia się dłużej i mniej wygodnie.

PatrykH 
Nowy

Dzięki Arek. Pomogłeś mi. Decyduję się na tego Zeissa :) Muszę tylko znaleźć jakąś okazję bo widzę taką lornetkę na OLX ale w cenie 420 zł :( http://olx.pl/oferta/lorn...html#8591c6a095

Jeśli masz/macie jakieś inne źródła tego Zeissa z różowo-pomarańczowymi szkłami w cenie ok. 300 zł. poproszę link, będę wdzięczny.

[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2016 18:17 ]
Waszym zdaniem jest warta tych 4 stów?

Arek 
Redaktor

Trochę cierpliwości, a kupisz za około 300 zł. Np. poczekaj jak sytuacja rozwinie się tutaj:
http://allegro.pl/lornetk...6106822005.html

Odpowiedz do tematu