Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2016 PZO 11X40 czy TENTO 7X35, a może..?
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy, nie znam się. Poszukuję lornetki do wypraw podróżniczych, głównie w góry.
Chciałbym nabyć lornetkę z "duszą" i bardzo zależało mi na Polskiej, ale... Dowiedziałem się, że
mają one dość żółty obraz. I pytanie do Was. Czy to przeszkadza komuś kto nigdy nie miał lornetki? Jaka lornetka
wg was góruje z PZO? Po przeczytaniu licznych wpisów na forach wydaje mi się, że 11X40 jest bardzo dobra/
Czy lepiej by było kupić np. radziecką TENTO 7X35 ze środkiem Zeiss'a? Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Chciałbym aby miała w miarę szerokie pole widzenia
A może macie jakieś inne propozycje? Granica cenowa to 200 - 300 zł. Zaznaczam z góry, że nowe lornetki odpadają.
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, pamiętając, że jestem laikiem
Jeśli chcesz mieć nie zażółcony obraz, to w ofercie jest nowy:
Olympus 8x40 DPS I , obraz niezły w tej cenie.
Coś trochę lepszego,to Nikon EX 8x40,ale przekracza budżet.
Używka z duszą..hmm, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy,ale nie liczyłbym na prawidłowe odwzorowanie kolorów.
Ostatnio zmieniony przez krzysiek.p Czw 07 Kwi, 2016, w całości zmieniany 1 raz
a CZJ 10X50 mogłaby posłużyć też do obserwacji w terenie? Z tego co wyczytałem przypuszczam, że coś takiego wystarczy do obserwacji nieba po ciemku, ale nie wiem czy mam rację
CZJ 10X50 na łażenie jest trochę za duża. I za 200-300 zł trudno kupić ją w rozsądnym stanie.
Za to za 300 zł możesz kupić już całkiem ładną CZJ 8x30. Kup model wyprodukowany po 1978 roku z różowo-pomarańczowymi powłokami T3M, a żółć nie będzie dokuczać.
A co sądzicie o PZO? Jakoś mnie tak ciągnie w Polaki bo zbieram zegarki Błonie, które były produkowane pod Warszawą i mam sentyment do rodzimych wyrobów.
a długo się na nim ostrzy ten obraz? Właśnie się przymierzałem do tego PZO 11x40, ale... Nie wiem jeszcze czy do podróży się nadaje? Czy te przybliżenie nie jest zbyt mocne i jakie ma pole widzenia w zależności od odległości. Zastanawiam się nad tym Zeissem 8x30 teraz mocno bo ta lornetka też jest bardzo ładna wizualnie. Mógłby ktoś z was mi wymienić wady i zalety poszczególnych lornetek? Bez wchodzenia w sprawy profesjonalne jak astygmatyzm czy inne tergo typu nazewnictwo, widziałem test, lecz połowy nie rozpracowałem Trochę mi głupio z braku mojej niewiedzy, ale... Jak będziecie chcieli kupić jakiś ciekawy zegarek to ja mogę się odwdzięczyć wiedzą
Bez zagłębiania się w szczegóły. Na wyprawy, szczególnie w góry lepiej wziąć coś mniejszego i lżejszego. Dlatego daj sobie spokój z PZO 11x40. Można rozważyć PZO 8x30 skoro koniecznie chcesz polską lornetkę, ale one praktycznie we wszystkim jest gorsza od CZJ 8x30. Dlatego polecam tę ostatnią. Mieści się w budżecie, jest rozsądna optycznie,
jest klasykiem i nadaje się na wycieczki (duże pole, dobrze dobrane powiększenie, poręczność, waga).
Dzięki Arek. Pomogłeś mi. Decyduję się na tego Zeissa Muszę tylko znaleźć jakąś okazję bo widzę taką lornetkę na OLX ale w cenie 420 zł http://olx.pl/oferta/lorn...html#8591c6a095
Jeśli masz/macie jakieś inne źródła tego Zeissa z różowo-pomarańczowymi szkłami w cenie ok. 300 zł. poproszę link, będę wdzięczny.
[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2016 18:17 ]
Waszym zdaniem jest warta tych 4 stów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9