Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 Nikon Sportstar Ex 8x25 vs Olympus 8x25 Wp II
Miałem okazję razem z kolegą porównać obie lornetki w terenie i chcę napisać kilka słów w temacie. Obie mają bardzo podobne rozmiary i wagę. Muszle oczne Olympusa bardziej się wykręcają więc zyskujemy większy odstęp źrenicy. Jeśli idzie o wrażenia z obserwacji - rzucają się w oczy dwie istotne różnice: pole i odwzorowanie bieli. Nikon ma znacznie większe pole widzenia a Olympus wyraźnie lepiej odwzorowuje obraz bieli. Pozostałe różnice nie były dla mnie już tak istotne. W Olympusie łatwiej dostrzec szczątkową aberrację i nieco gorzej radził sobie z dystorsją. Nikon miał większą nieostrość brzegową. Astygmatyzm sprawdzałem tylko w Nikonie i moim zdaniem jest zadowalający.
Przed porównaniem lornetek spodziewałem się przewagi Olympusa w kwestii rozdzielczości. Ostrość obrazu w obu lornetkach okazała się jednak porównywalna. Być może jakaś różnica jest ale z kolegą nie byliśmy w stanie jest dostrzec.
Moim zdaniem każda z lornetek jest warta swojej ceny - nadmienię, że bardzo atrakcyjnej.
Lornetki porównywaliśmy przy bardzo dobrej, słonecznej pogodzie.
A może po prostu masz inne oczekiwania w stosunku do lornetki? To naprawdę subiektywne co kto uważa za jaki taki a co za zły obraz. Abs zresztą pisał tylko że obie sa porównywalne. Nie ustawił ich tego w żadnej skali bezwzglednej.
Ciężko jest porównać optykę nie mając punktu odniesienia. 8x25 Nikona przepatrywałem ze 4 razy. Trzy razy w sklepie. Odczucie raczej kiepskie.
Pogoda i przejrzystość powietrza ma duży wpływ na obserwacje, kąt padania promieni słonecznych, wilgotność powietrza, odległości, szczególnie w naturze. Miejskie plenery- ceglane mury, z niedużej odleglości jeszcze jakoś uchodzą mi za ostre i kontrastowe. Z obserwacjami natury bywa różnie.
Na stare lata oczy sprawuja sie różnie, są zmęczone, łzawią w ostrym slońcu, lub przy odbiciach w wodzie, czasem mam wrażenie, że słabiej widzę. Wszystkie te czynniki i wiele innych mają wpływ na różną ocenę optyki. Dlatego dość ostrożnie podchodzę do takich subiektywnych ocen. Sprawę ułatwiają bezpośrednie porównania. Wtedy można ocenić co lepsze a co gorsze.
Oko ma cudowną cechę, akomodację. Biorę lornetke ewidentnie nienajlepszą, patrzę kiepsko, porównuję z inną- slabo. Jednak po jakimś czasie oko (zapewne do spółki z mózgiem) dostosowuje się do wad lornetki i poprawia je. Jest dużo lepiej.
Posumowując, nalęży porównywać, podglądać, pytać kolegów, czytać testy i obłapiac (obmacywać nie brzmi wcale bardziej elegancko) wtedy można coć fajnego wybrać.
Wysłany: Nie 23 Wrz, 2012
Obie lornetki porównywaliśmy z kolegą bezpośrednio - "oko w oko". Obaj mamy "jakieś tam" doświadczenie optyczne i zgromadzonych przez lata po kilka lornetek. Nasze spostrzeżenia z porównania były dość zbieżne. Lornetki nie odstawały znacząco jakością (poza różnicami opisanymi powyżej). Tak samo można było rozdzielić miniaturowe szczegóły z rożnych odległości - zarówno przyrodnicze jak i miejskie. Odnośnie akomodacji - zgodzę się - po pewnym czasie nie wiedziałem przez którą lornetkę patrzę (musiałem zerknąć). Tylko przy pierwszym spojrzeniu rzucały się różnice w polu widzenia i odwzorowaniu bieli. Po pewnym czasie oko się przyzwyczajało. Zarówno Olympus jak i Nikon to produkty budżetowe (ok. 280zł) i trudno ich jakość porównywać do kilkukrotnie droższych (choć i takie doświadczenie mają za sobą). Są to lornetki kieszonkowe (raczej nie docelowe) i tutaj świetnie się sprawdzają. W terenie często łapiemy się na tym, że gabaryty i waga są na tyle użyteczne, że rekompensuje nam to pewne niedociągnięcia optyczne odnoszone do większych i drozszych lornetek. Gdy idę na koncert czy do teatru lub jadę na wycieczkę rowerową - wolę zabrać swojego Sportstara niż np. Vortexa 10x42 (którego i tak warto w domu mieć).
Przy zakupie Nikona porównywałem go jedynie bezpośrednio do mojego milusińskiego BPC 8x30. Ex był optycznie znacznie lepszy a BPC nie jest wcale takie najgorsze. Z mojego Nikona korzystam już blisko dwa lata i jestem zadowolony to świetna, tania lornetka kieszonkowa (jak dla mnie).
Abs, zgadzam się z Tobą zupełnie, porównanie we dwóch w różnych warunkach daje pewność co jest lepsze.
Zaraz jadę do Rzeszowa i jeszcze raz popatrzę przez Twego malucha.
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012
Nie zyskałem pewności, która z tych dwóch lornetek jest lepsza - jak to zwykle bywa mamy coś za coś - lepsze odwzorowanie bieli ale mniejsze pole, etc. W grę wchodzą raczej indywidualne preferencje. Gdybym miał radzić tobie (odnośnie tematu 8x32) nie postawiłbym raczej na mojego Nikona - większy budżet, większe możliwości, trochę inna klasa sprzętu, choć do Prostaffa pasowało by coś wyraźnie mniejszego o większym polu (a to kryterium Sportstar akurat spełnia).
Wysłany: Czw 05 Maj, 2016
Odgrzewam temat. Jak przewidywałem mój Olympus 8x21 RCII właśnie się skończył (rower, wycieczki, dzieci) i szukam czegoś kolejnego przy czym z racji wieku postawię raczej na 25 mm. Rozważałem te dwie lornetki jak w temacie i póki co wybrałem Nikona ze względu na cenę i pole widzenia. Ale od 2012 roku upłynęło trochę czasu i może pojawiła się jakaś alternatywa - coś równie dobrego lub nawet lepszego w podobnych cenach. Na przykład niedawno czytałem o używce Ecotone na tym forum?
Myślę wydać tak do 400, może być używka (może ktoś ma coś ciekawego?). Jak wspomniałem będzie to lornetka outdorowa (rower, góry, dzieci) stąd też niewielka cena. Tak dla siebie to mam Zeissa Conquesta ale obchodzę się z nim jak z jajkiem .
Maciek, jeśli chodzi o Ecotone 8x28 to znalazła już nowy dom. Lornetka bardzo solidna, wręcz pancerna, dzieci i trudny teren raczej jej nie zaszkodzą. Musisz tylko zaakceptować nieduże pole widzenia.
U mnie teraz obowiązki wszendobylskiego malucha pełni 8x32:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28789
Fajny ten Vixen, ale ciężkawy. A swoją drogą jaka jest różnica pomiędzy Nikonem Sportstar a Travelite 8x25? Miał ktoś może obydwie w ręku - Travelite jest porro - ale czy różnice w obrazie kompensują różnicę w cenie?
Ciężkawy, bo metalowy a nie plastik fantastik.
Sportstara miałem i była to najgorsza mała lornetka jaką posiadałem.
Travelite ex ma chyba najlepszy stosunek jakości i wykonania do ceny. Używałem jeden sezon wakacyjny, poźniej sprezentowałem rodzinie.
http://www.ebay.co.uk/itm...seLcZ_-NRWaXLZA
Maciek, a może coś od naszego producenta? http://www.optyczne.pl/28...l_One_8x32.html
Ale tu nie zdecydowałbym się na zakup przez Internet. W tej cenie to podejrzewam, że rozrzut jakościowy może być dość spory i trzeba by wybrać z paru lornetek w sklepie
Ostatnio zmieniony przez widoczek Czw 05 Maj, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9