Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 24 Cze, 2016 Pierwsza lustrzanka. Canon?
Witam, mam zamiar zakupić pierwszą lustrzankę. Troche sie zainteresowałem postprodukcją zdjęć i filmów więc niech ten mój aparacik nagrywa chociaż w 60 klatkach 720p i 25 1020p. Moje doświadczenie z fotografią cyfrową to jedynie aparat wbudowany w smartfona. Aktualnie można nimi zrobić faktycznie dobre zdjęcia (sic!). Dodatkowo wypstrykałem kilka dobrych klisz starym analogiem z dalmierzem. (fatalnie sie tym ostrzy, ciężko złapać odpowiedni chwilę).
Zastanawiam się nad lustrzanką. I również obiektywem. Najczęściej robie porterty aczkolwiek okolicznościówka (czytaj imprezy z rodziną, znajomymi) i troche podróży. Uwielbiam Bieszczady!
Z racji tego że jestem przyzwyczajony do analogu i telefonu i lubie portret jest pare opcji:
1.Kupić body + kupić jakąś stałke 50mm.
2.Kupić zestaw (body +kit) + analogową stałkę np Helios. 44m.
3.Kupić zestaw + stałke 50mm. (najdroższa chyba opcja)
Aparat może być używany. Obiektyw też.
Mam pare fawortyów:
-Nikon d3200 (tutaj problem ze starszymi nikkorami bez silniczka (?) o starym heliosie nie wspominająć )
-Canon 600D vs Canon 100D.
Patrzyłem na oferty i chciałby się zmieścić w okolicy 1500 ze wszystkim. Co myślicie o moich faworytach ? Macie jakieś uwagi, sugestie - z chęcią poczytam
Główną rolą ma być robienie zdjęć i tym się kieruje. Filmowanie ma być "dodatkiem". Nie wiem czy to wypali i jak się w tym sprawdzę. A zdjęcia jednak to priorytet. Możesz uzasadnić swój wybór ? Może ktoś jeszcze mi podpowie.
Już patrzyłem, dzięki za podlinkowanie Znalazłem aukcje z Canonem 60D przebieg migawki ok. 30k Cena 1,5 tysiąca z kitem w zestaiwe. Półka wyżej niż 600d. Brać czy poszukać czegoś mniej wysłużonego ? Prawda że przy 100k migawka do wymiany czy to tylko teoria? pozdrawiam
Prawda że przy 100k migawka do wymiany czy to tylko teoria?
To jak z paskiem rozrządu w aucie. Może strzelić, ale nie musi. W 40D migawka padła mi po 40 tysiącach zdjęć w ostatnim dniu gwarancji aparatu. Wymienili na nową bez problemu. W pozostałych aparatach nie miałem z tym problemu. Przebieg 30 tysięcy wydaje się OK.
Tylko pamiętaj, że 60D nie ma tzw VideoAF, czyli trzeba ostrzyć manualnie.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Lip, 2016
Pentax KS-2
(Zapis wideo
• Full HD (1920 x 1080, 30p/25p/24p)
• HD (1280 x 720, 60p/50p)
• Tryb poklatkowy 4K (łączenie zdjęć w jeden plik filmowy)
Długość filmów ograniczona do 25 min. )
Pentax K-50
(Zapis wideo
• 1920 x 1080 pix (Full HD 1080p, 16:9) z szybkością 30, 25 i 24 kl./s,
• 1280 x 720 pix (HD 720p, 16:9) z szybkością 60, 50, 30, 25 i 24 kl./s,
• 640 x 424 pix (3:2) z szybkością 30, 25 i 24 kl./s. )
K-50 można całkiem nieźle teraz kupić bo wchodzi K-70.
Obydwie puszki uszczelnione i z kitowym WR można focić w deszczu bez obawy.
Oczywiście obrazek mniej szumiący niż w 60d.
[ Dodano: Pią 01 Lip, 2016 12:12 ]
bartek0416 napisał/a:
A zdjęcia jednak to priorytet
Dlatego Pentax - który ma matryce po prostu lepsze. I daje w korpusach wymienionych przeze mnie dwie rolki regulacji parametrów i kilka dedykowanych przycisków do sterowania podstawowymi elementami aparatu, oraz kilka trybów użytkownika do zaprogramowania (można sobie zaprogramować własne i nazwać np. zdjęcia w domu, zdjęcia w parku, zdjęcia sportowe - niezależnie od trybów producenta). Do tego mają stabilizację w korpusie więc nawet podpinając "Heliosa" będziesz miał ze stabilizacją. I jest ona rzeczywiście skuteczna. W każdym razie jak na potrzeby amatorskie. W bardziej zaawansowanych (k-3, K1) jest jeszcze lepsza - ale taka musi być jeśli ma spełniać wyższe wymagania bardziej zaawansowanych odbiorców.
Polecasz Pentaxa jako puszkę do filmowania, no to jeszcze podpowiedz jak podłączyć mikrofon, gdzie oglądnąć aparat, gdzie serwisować, gdzie kupić z normalną gwarancją no i w końcu, przedstaw jakiś filmik warty uwagi wykonany przy pomocy np k-50.
Jeśli również do filmowania to z tych budżetowych: 650/700D, ale raczej z 1500 zł będzie kiepsko.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a:
Polecasz Pentaxa jako puszkę do filmowania
Polecam do fotografowania ale filmowanie też ma w wymaganych parametrach, Tyle że w budżecie 1500 się nie zmieśći - sorry - przeoczyłem... w tej okolicy - ale raczej nieco drożej będzie K-50 jeśli nowy , uzywkę to nawet K-5 można trafić . Tam podłączysz wszystko ale AF tylko manualny.
Andrzej.M., ale filmowanie jest dla op ważne, a dla mnie brak wejścia mic jest bardzo ważny, dlatego pomimo tak samo dobrego obrazka Canonów serii xxxxD jak xxxD, nie polecam ich, chyba że z zewnętrznym rejestratorem dźwięku. K-5 ma mjpeg, to nie jest najlepszy wybór w tym konkretnym przypadku (nie taki mjpeg straszny).
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a:
chyba że z zewnętrznym rejestratorem dźwięku
I to jest najlepsze rozwiązanie.
Wojmistrz napisał/a:
K-5 ma mjpeg, to nie jest najlepszy wybór
Większość filmików które zdarzyło mi się popełnić aparatem to właśnie K-5 , choć parę drobiazgów zrobiłem i K-X. Nie widzę żadnych problemów.
Też nie do końca. Jak byś robił scenę dla przykładu, gdzie na odcinku kilkudziesięciu metrów jakiejś drogi stoi kamera i będziesz szedł nawet łapany przez AF ciągle gadając (np całkiem fajne ujęcia z gór), to zsynchronizowanie potem dźwięku złapanego shotgunem jest o wiele prostsze, zwłaszcza przy ujęciach z dłuższą ogniskową gdzie może okazać się, że źródło dźwięku jakim jest twój głos wcale nie dotarło do wbudowanego mikrofonu. Co innego zewnętrzny rejestrator a co innego dodatkowo dobry mikrofon pozycyjny z którego nagranie jest rejestrowane z obrazem.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a:
na odcinku kilkudziesięciu metrów jakiejś drogi stoi kamera i będziesz szedł nawet łapany przez AF ciągle gadając
Proste - montuję gadającemu mikrofon rejestratora "w klapę" i święto. To gdybym miał akurat k-50. Przy moim K-3II mam dodatkową możliwość odsłuchu na słauchawkach więc pewnie dodatkowy byłby w sankach, albo nawet wbudowanym w k-50/KS2 - ma regulację czułości więc da się sensownie wyregulować. Zwłaszcza gdybym to ja sam gadał zza kamery.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9