Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka. Canon?
Autor Wiadomość
bartek0416 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Cze, 2016   Pierwsza lustrzanka. Canon?

Witam, mam zamiar zakupić pierwszą lustrzankę. Troche sie zainteresowałem postprodukcją zdjęć i filmów więc niech ten mój aparacik nagrywa chociaż w 60 klatkach 720p i 25 1020p. Moje doświadczenie z fotografią cyfrową to jedynie aparat wbudowany w smartfona. Aktualnie można nimi zrobić faktycznie dobre zdjęcia (sic!). Dodatkowo wypstrykałem kilka dobrych klisz starym analogiem z dalmierzem. (fatalnie sie tym ostrzy, ciężko złapać odpowiedni chwilę).

Zastanawiam się nad lustrzanką. I również obiektywem. Najczęściej robie porterty aczkolwiek okolicznościówka (czytaj imprezy z rodziną, znajomymi) i troche podróży. Uwielbiam Bieszczady!

Z racji tego że jestem przyzwyczajony do analogu i telefonu i lubie portret jest pare opcji:
1.Kupić body + kupić jakąś stałke 50mm.
2.Kupić zestaw (body +kit) + analogową stałkę np Helios. 44m.
3.Kupić zestaw + stałke 50mm. (najdroższa chyba opcja)

Aparat może być używany. Obiektyw też.
Mam pare fawortyów:
-Nikon d3200 (tutaj problem ze starszymi nikkorami bez silniczka (?) o starym heliosie nie wspominająć )
-Canon 600D vs Canon 100D.

Patrzyłem na oferty i chciałby się zmieścić w okolicy 1500 ze wszystkim. Co myślicie o moich faworytach ? Macie jakieś uwagi, sugestie - z chęcią poczytam :)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 24 Cze, 2016   

Jak chcesz filmować to wybierz Canona i szukał bym na twoim miejscu 650/700D z 18-55 IS STM.

bartek0416 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Cze, 2016   

Główną rolą ma być robienie zdjęć i tym się kieruje. Filmowanie ma być "dodatkiem". Nie wiem czy to wypali i jak się w tym sprawdzę. A zdjęcia jednak to priorytet. Możesz uzasadnić swój wybór ? Może ktoś jeszcze mi podpowie.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 26 Cze, 2016   

bartek0416 napisał/a:
Możesz uzasadnić swój wybór ?

Wielokrotnie to robił w podobnych wątkach. :) Ale ten wybór jest taki, jaki jest, w kontekście filmowania. bartek0416, patrzyłeś na przyklejony temat Pierwsza lustrzanka do ok. 1500 zł (edycja 2015) lub Pierwsza lustrzanka do ok. 2000 zł (edycja 2015)?

bartek0416 
Nowy

Wysłany: Wto 28 Cze, 2016   

Już patrzyłem, dzięki za podlinkowanie :) Znalazłem aukcje z Canonem 60D przebieg migawki ok. 30k Cena 1,5 tysiąca z kitem w zestaiwe. Półka wyżej niż 600d. Brać czy poszukać czegoś mniej wysłużonego ? Prawda że przy 100k migawka do wymiany czy to tylko teoria? :) pozdrawiam

komor 
Moderator

bartek0416 napisał/a:
Prawda że przy 100k migawka do wymiany czy to tylko teoria?

To jak z paskiem rozrządu w aucie. Może strzelić, ale nie musi. W 40D migawka padła mi po 40 tysiącach zdjęć w ostatnim dniu gwarancji aparatu. Wymienili na nową bez problemu. W pozostałych aparatach nie miałem z tym problemu. Przebieg 30 tysięcy wydaje się OK.

Wojmistrz 
Obserwator

Tylko pamiętaj, że 60D nie ma tzw VideoAF, czyli trzeba ostrzyć manualnie.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Lip, 2016   

Pentax KS-2
(Zapis wideo
• Full HD (1920 x 1080, 30p/25p/24p)
• HD (1280 x 720, 60p/50p)
• Tryb poklatkowy 4K (łączenie zdjęć w jeden plik filmowy)
Długość filmów ograniczona do 25 min. )
Pentax K-50
(Zapis wideo
• 1920 x 1080 pix (Full HD 1080p, 16:9) z szybkością 30, 25 i 24 kl./s,
• 1280 x 720 pix (HD 720p, 16:9) z szybkością 60, 50, 30, 25 i 24 kl./s,
• 640 x 424 pix (3:2) z szybkością 30, 25 i 24 kl./s. )
K-50 można całkiem nieźle teraz kupić bo wchodzi K-70.
Obydwie puszki uszczelnione i z kitowym WR można focić w deszczu bez obawy.
Oczywiście obrazek mniej szumiący niż w 60d.

[ Dodano: Pią 01 Lip, 2016 12:12 ]
bartek0416 napisał/a:
A zdjęcia jednak to priorytet

Dlatego Pentax - który ma matryce po prostu lepsze. I daje w korpusach wymienionych przeze mnie dwie rolki regulacji parametrów i kilka dedykowanych przycisków do sterowania podstawowymi elementami aparatu, oraz kilka trybów użytkownika do zaprogramowania (można sobie zaprogramować własne i nazwać np. zdjęcia w domu, zdjęcia w parku, zdjęcia sportowe - niezależnie od trybów producenta). Do tego mają stabilizację w korpusie więc nawet podpinając "Heliosa" będziesz miał ze stabilizacją. I jest ona rzeczywiście skuteczna. W każdym razie jak na potrzeby amatorskie. W bardziej zaawansowanych (k-3, K1) jest jeszcze lepsza - ale taka musi być jeśli ma spełniać wyższe wymagania bardziej zaawansowanych odbiorców.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 01 Lip, 2016   

Polecasz Pentaxa jako puszkę do filmowania, no to jeszcze podpowiedz jak podłączyć mikrofon, gdzie oglądnąć aparat, gdzie serwisować, gdzie kupić z normalną gwarancją no i w końcu, przedstaw jakiś filmik warty uwagi wykonany przy pomocy np k-50.

muzyk 

Wysłany: Pon 04 Lip, 2016   

bartek0416 napisał/a:
-Canon 600D vs Canon 100D.

Jeśli również do filmowania to z tych budżetowych: 650/700D, ale raczej z 1500 zł będzie kiepsko.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 21 Lip, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
Polecasz Pentaxa jako puszkę do filmowania
Polecam do fotografowania ale filmowanie też ma w wymaganych parametrach, Tyle że w budżecie 1500 się nie zmieśći - sorry - przeoczyłem... w tej okolicy - ale raczej nieco drożej będzie K-50 jeśli nowy , uzywkę to nawet K-5 można trafić . Tam podłączysz wszystko ale AF tylko manualny.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 21 Lip, 2016   

Andrzej.M., ale filmowanie jest dla op ważne, a dla mnie brak wejścia mic jest bardzo ważny, dlatego pomimo tak samo dobrego obrazka Canonów serii xxxxD jak xxxD, nie polecam ich, chyba że z zewnętrznym rejestratorem dźwięku. K-5 ma mjpeg, to nie jest najlepszy wybór w tym konkretnym przypadku (nie taki mjpeg straszny).

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Lip, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
chyba że z zewnętrznym rejestratorem dźwięku

I to jest najlepsze rozwiązanie.
Wojmistrz napisał/a:
K-5 ma mjpeg, to nie jest najlepszy wybór

Większość filmików które zdarzyło mi się popełnić aparatem to właśnie K-5 , choć parę drobiazgów zrobiłem i K-X. Nie widzę żadnych problemów.

Wojmistrz 
Obserwator

Andrzej.M. napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
chyba że z zewnętrznym rejestratorem dźwięku

I to jest najlepsze rozwiązanie.
Też nie do końca. Jak byś robił scenę dla przykładu, gdzie na odcinku kilkudziesięciu metrów jakiejś drogi stoi kamera i będziesz szedł nawet łapany przez AF ciągle gadając (np całkiem fajne ujęcia z gór), to zsynchronizowanie potem dźwięku złapanego shotgunem jest o wiele prostsze, zwłaszcza przy ujęciach z dłuższą ogniskową gdzie może okazać się, że źródło dźwięku jakim jest twój głos wcale nie dotarło do wbudowanego mikrofonu. Co innego zewnętrzny rejestrator a co innego dodatkowo dobry mikrofon pozycyjny z którego nagranie jest rejestrowane z obrazem.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
na odcinku kilkudziesięciu metrów jakiejś drogi stoi kamera i będziesz szedł nawet łapany przez AF ciągle gadając

Proste - montuję gadającemu mikrofon rejestratora "w klapę" i święto. :smile: To gdybym miał akurat k-50. Przy moim K-3II mam dodatkową możliwość odsłuchu na słauchawkach więc pewnie dodatkowy byłby w sankach, albo nawet wbudowanym w k-50/KS2 - ma regulację czułości więc da się sensownie wyregulować. Zwłaszcza gdybym to ja sam gadał zza kamery.

Odpowiedz do tematu