Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy taty - co po Tento 7x50? Mniejsze i mocniejsze.
Autor Wiadomość
s.turek 
Początkujący

Wysłany: Sro 10 Sie, 2016   

PS. Kończąc ten wątek chciałem przedstawić jeszcze jedno porównanie:
ZEN-RAY ZRS 8x32 vs Vixen New Foresta 10x42
1. Obraz
Obie lornetki prezentują dość ładny neutralny obraz. Vixen ma w tym zakresie małą przewagę, obraz jest naprawdę jasny, a kolorystyka bez żadnego zabarwienia.
W obu przypadkach dość łatwo zauważyć dystorsję, załamania są dość widoczne. Pod tym względem dużo lepiej wypadała wersja 10x32 Zena. Jak widać większe pole powoduje pewne komplikacje.
Ostrość – i tu pojawia się problem w przypadku Vixen. Obraz jest rozmyty, brakuje szczegółów, mały Zenek jest pod tym względem zdecydowanie lepszy.
Rzut okiem na gwiazdy i tym razem minimalnie więcej zobaczymy przez Vixena.
Nowość jakiej doświadczyłem to patrząc wieczorem przez Vixena na lampy uliczną widać charakterystyczny odblask w kształcie X. Zen nie pokazuje takich problemów.

2. Wrażenia dotykowe. Tak jak już wcześniej pisałem, Zen jest wykonany bardzo solidnie i dobrze leży w dłoni. Pod tym względem Vixen jakoś nie specjalnie spasował się z moimi dłońmi (średniej wielkości). Może przydałoby się lepsze gumowanie.
Pokrętło ostrości w Vixenne również nie przypadło mi do gustu. Chodzi dość ciężko. System korekcji w nie wbudowany również nie jest zbyt wygodny.
(zdjęcia poniżej)

Podsumowując zostałem z Zenkiem w wersji 8x32. I chyba zostanie ze mną na dłużej.

[ Dodano: Sro 10 Sie, 2016 13:27 ]
Kusi mnie jeszcze nowy Vortex Diamonback 10x42 (2016), bo wygląda bardzo fajnie (taka krzyżówka ZenRay ZRS i Prostaff 3s 10x42, który był dla mnie ideałem ergonomii) i ponoć ma zupełnie nową, bardzo dobrą optykę. Jest przy tym stosunkowo lekki.
Jeśli ktoś miał do czynienia z tym sprzętem, będę wdzięczny za opinię.

diamond.jpg
Plik ściągnięto 5813 raz(y) 51,64 KB

vixen2.jpg
Plik ściągnięto 5821 raz(y) 185,42 KB

vixen1.jpg
Plik ściągnięto 5821 raz(y) 178,45 KB

Reklama

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 11 Sie, 2016   

Ciekawe przygody i niezbyt optymistyczne wnioski. Okazuje się, że pośród masy produktów trudno znaleźć standardową, przyzwoitą optycznie lornetkę dachową do 1 000zł.
Nieco dramatyzując można napisać - padliśmy ofiarą działów marketingu i pogodni za nowoczesnością.

s.turek 
Początkujący

Cóż sporo się dowiedziałem w czasie tych moich eksperymentów, ale też dzięki zaangażowaniu forumowiczów. Dziękuję wszystkim!
Jestem dziś dużo mądrzejszy w tym temacie i spiszę te mądrości dla kolejnych pokoleń ;) .
Potwierdziło się wiele opinii, co do których na początku miałem trochę wątpliwości, ale praktyka potwierdziła, że:
- dobre dachówka będzie kosztować 2-3 razy tyle co porro ( Raptor jest tu świetnym przykładem, gdybym miał do dyspozycji tylko 500 zł i kupował tylko nowy sprzęt na pewno byłby to ten mały Vortex),
- nie da się kupić lornetki do 1000 zł, która nie będzie miała wad,
- powiększenie nie jest najważniejsze, czasem przez powiększenie x8 zobaczymy więcej niż przez x10,
- szerokie pole widzenia na tym poziomie cenowym (do 1000zł) powoduje sporo komplikacji,
-przed zakupem lornetki najlepiej wziąć ją do ręki, bo nie zawsze spasuje nam ergonomia, powierzchnia, kształt okularów,
-mając swoją sprawdzoną lornetkę nigdy nie bierze do ręki droższej, lepszej, bo wpadniesz w kłopoty związane z koniecznością zmiany sprzętu ;)

Maciek 
Maniak

Amen !

s.turek 
Początkujący

Wysłany: Wto 08 Lis, 2016   

Witam ponownie!
Udało mi się zakupić w okazyjnej cenie Vortexa Diamondback 10x42 (nowa wersja), więc kilka słów o tym sprzęcie, na tle moich wcześniejszych doświadczeń.
1. Ergonomia.
Idealnie pasuje do moich dłoni, jest dobrze wyważona, muszle dobrze przylegają. Bez zastrzeżeń.
2. Obraz.
Bardzo ładny. Jasny. Dość ostry. Kolory naturalne (może minimalne przebicie niebieskiego.) Duże pole widzenia. Brak odblasków. Aberacja do zaakceptowania.
3. Wykonanie.
Bardzo solidne. Wszystko jest świetnie spasowane. Regulacje chodzą z należytym oporem.

Generalnie bardzo udany sprzęt. Gdy pierwszy raz popatrzyłem przez Vortexa bardzo mi się spodobało to co widzę. Zdecydowanie najlepsza z testowanych przeze mnie 10x42. Ergonomia taka jak mi się marzyła z Nikona 3s, jasność z Vixena a obraz prawie jak z ZenRay.
Dlaczego "prawie"? Mimo wszystko Zenek jest minimalnie ostrzejszy i bardziej kontrastowy, troszkę jednak ciemniejszy.
Mam teraz 2szt. i dylemat, która zostanie :)

IMG_2707.JPG
Plik ściągnięto 5267 raz(y) 103,18 KB

IMG_2703.JPG
Plik ściągnięto 5267 raz(y) 97,84 KB

IMG_2702.JPG
Plik ściągnięto 5267 raz(y) 107,24 KB

IMG_2701.JPG
Plik ściągnięto 5267 raz(y) 89,8 KB

IMG_2699.JPG
Plik ściągnięto 5267 raz(y) 131,95 KB

Marlut 
Optyczny

Jeśli chcesz dachową lornetkę 10x42 która nie będzie gorsza optycznie od małego ZENka, musisz szukać w klasie 1500zł-2000zł albo na rynku wtórnym.

Abs 
Optyczny

Jak dystorsja w tym Vortexie? Starszy model robił "beczkę". Jesli idzie o wybór trudno radzić. Lornetki w dwóch różnych gabarytach, powiększeniach...Jeśli mobilność a 8x jest ok to Zen, w przeciwnym razie wolałbym Vortexa. Sam widzisz, że wyraźnie lepszy od Nikona 3s a jeśli chcesz jeszcze lepiej to Olympus EXWP, M7, Kowa Prominar...Gdyby kiedyś nie pewna mała wada egzemplarza zostawiłbymsobie starego Diamondbecka.

s.turek 
Początkujący

Wysłany: Sro 09 Lis, 2016   

Odnośnie dystorsji to nie mam porównania z poprzednią wersją. Oczywiście występuje, ale raczej nie jest zbyt uciążliwa przy obserwacji przyrody. Pole widzenia jest dość duże.

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2016 23:25 ]
Jeszcze jedna informacja dotycząca oddania barw. Cóż, spadło trochę śniegu i okazuje się, że w takich warunkach Vortex jest dość neutralny jeśli chodzi zabarwienie obrazu, natomiast na Zenku widać wyraźnie żółtawe zabarwienie.

Marek 1970 
Uczestnik
Marek

Wysłany: Pon 13 Mar, 2017   

Czy każda z tych lornetk była wyraźnie lepsza od tento?

goornik 
Optyczny

Marek 1970 napisał/a:
mniej więcej tak lepsza jak Skoda Superb od Poloneza....

Marlut 
Optyczny

Marek 1970 napisał/a:
Od 7x35 tak, od 7x50 nie, przynajmniej jeśli chodzi o ostrość obrazu w centrum. w tej kategorii tanie dachowce leżą.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 15 Mar, 2017   

Goornik, no nie.... FSO Polonez to mój ulubiony, rozsądny samochód. Miałem w rodzinie od nowości rocznik 1983 17 lat i nigdy mnie nie zawiódł.... :lol:

Odpowiedz do tematu