Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 50-100zł dla 9-letniego dziecka
Autor Wiadomość
Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pon 19 Gru, 2016   

Najlepiej podjechać do jakiegoś Media Marktu i spokojnie obejrzeć kilka lornetek typu Celestron 8x21. https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/lornetka-celestron-upclose-g2-8x21-roof
Niektóre już w sklepie są rozkolimowane albo z innymi wadami, dlatego warto wybrać z kilku, kilkunastu najlepszą.
Przez taką lornetkę w dzień coś tam widać lepiej niż gołym okiem.

Reklama

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Mam takie postanowienie, które wyrobiłem sobie na tym forum że bino poniżej fi30 to jest ryzykowny zakup. Zgadzam się ze wszystkimi że warto dołożyć 200-300 pln i kupić coś na lata. Nie miałem nigdy drogiej lornetki więc nie mam aż tak wyrobionego oka na wady optyczne tanich szkieł ale ślepy też nie jestem. Dlatego na próbę zobaczę tego Sportstara 8x25 a jak nie on to dołożę. Tylko do czego? Ten Vortex Raptor kusi mnie. Nie wiem tylko czy wybrać 6x czy 8x. A może coś podpowiecie innego do 500pln ? Chciałbym aby mój syn się wciągnął w obserwacje więc na pewno masa poniżej 600 gram.

Marlut 
Optyczny

Vortex Raptor 8,5x32 to dobry wybór, wersja 6,5x ma zdecydowanie mniejsze pole widzenia okularów, przez co będziesz miał wrażenie patrzenia przez dziurkę od klucza.

Arek 
Redaktor

No i wersja 6.5x ma okulary bardzo czułe na widzenie pozaosiowe. Mi się nie dało przez to komfortowo patrzeć. W modelu 8x problem ten jest wyraźnie mniejszy.

leniwiec 
Rozmowny

Ja w tej cenie wolałbym Actiona EX 7x35 z polem 9.3. Ale waży 800 g.

marman 
Uczestnik

Mam Leupolda Yosemite 6x30, który w zasadzie jest klonem Vortexa 6x5x32. Pole nie jest w niej wielkie, ale patrząc przez nią absolutnie nie mam wrażenia patrzenia przez dziurkę od klucza. Jest wystarczająco duże do komfortowych obserwacji, a obraz jest przyjemnie blisko oczu obserwatora, czyli nie ma efektu tunelu jak w niektórych lornetkach. Mogę nawet powiedzieć, że w dzień obserwuje się przez nią jak przez Nikona 8x30 EII, tyle że pole widzenia jest mniejsze. Co do czułości na osiowe patrzenie rzeczywiście tak jest, ale to kwestia przyzwyczajenia. Po kilku, kilkunastu obserwacjach ręce automatycznie ustawiają ją w odpowiedniej pozycji i patrzenie przez nią nie nastręcza już żadnych trudności, więc myślę, że dziecko też sobie z tym poradzi. Pod kątem gabarytów według mnie trudno znaleźć dla dziecka coś lepszego wśród dobrych optycznie, a przy tym niedrogich lornetek. Obraz jest bardzo jasny i bardzo kontrastowy. W dzień jest dla mnie porównywalny z Nikonem SE. Czułość na osiowe patrzenie jest w lornetkach z dużą odległością oka od soczewki. Tak jest i tutaj, tj. można w niej ogarnąć całe pole widzenia trzymając lornetkę w dużej odległości od oczu, a więc bez konieczności wciskania jej w oczodoły. Mam różne lornetki, ale tej używam zdecydowanie najczęściej. Należy zauważyć, że ta lornetka ma wiele klonów, oprócz ww. Vortexa także np. Kowa YF 6x30 czy Bushnell NatureView 6x30

http://www.ebay.pl/itm/Bu...6MAAOxyw3NTlg~v

Porównując ją z Nikonem 7x35, zdecydowanie wolałbym ww. 6x30, pomimo mniejszego pola widzenia. Nie tylko ze względu na mniejsze gabaryty, ale również jakość obrazu. No i jeszcze jedno. Ta lornetka ma niesamowitą głębię ostrości. Używa się jej praktycznie bez ustawiania pokrętła ostrości, co nie jest bez znaczenia pod kątem dziecka.
Ostatnio zmieniony przez marman Pon 19 Gru, 2016, w całości zmieniany 5 razy  

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Ex-a 8x40 mam. Znam.Chwalę sobie ale mi nie o to chodzi. A jak się ma Kowa YF 8x30 do
Raptora. Duży skok w jakości optyki, mechaniki?

[ Dodano: Wto 27 Gru, 2016 02:27 ]
Witam ponownie.
Zainteresowała mnie lornetka Levenhuk Karma Pro. Parametry ma ok i cena dobra. Chociaż jest trochę ciężkawa jak na tą klasę ale spodobała mi się. Czy jest ona klasy powiedzmy takiego Olympusa 8x25 WP II? A może lepiej ominąć ją i dołożyć do takiego Olka? Ktoś ma jakieś doświadczenie z Levenhukiem?
Pozdrawiam.

rgr
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Sty, 2017   

Skoro rozpocząłem wątek, to zakończę go informacją, że został zakupiony Bushnell Powerview 8x25 (99zł). Tak, wiem, że to pewnie zabawka :) . Ale przymierzałem też jakiegoś Bushnella za chyba 500zł i nie miałem wrażenia, że jest 5x lepszy (obraz był jaśniejszy to prawda).

Szczerze, to mnie bardziej odpowiada stabilizowany zoom 16x na ekranie aparatu foto :) .

[ Dodano: Wto 03 Sty, 2017 15:10 ]
Przepraszam -- pomyłka. Bushnell Powerview 8x21.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Sty, 2017   

rgr napisał/a:

Szczerze, to mnie bardziej odpowiada stabilizowany zoom 16x na ekranie aparatu foto :) .

Trudno, co robić ;)
Musisz kiedyś zerknąć przez przyzwoitą lornetkę.

Odpowiedz do tematu