Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony 2. w sprzedaży aparatów pełnoklatkowych w USA
Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Nie 16 Kwi, 2017   

komor napisał/a:
Tytuł artykułu to...
Ale ja wiem, jaki jest tytuł. Ranking wydaje mi się jedynie strasznie naciągany. Przywieziono z łapanki umierającego na zawał staruszka i kazano mu się ścigać ze sprinterem. Oczywiście, że wygrywa sprinter, ale po co w ogóle te zawody?

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 2017 15:59 ]
ryszardo napisał/a:
Sony jest w praktyce jedyną firmą na rynku, która ma bezlusterkowce z matrycą 35 mm
No w końcu... :)

ryszardo napisał/a:
Canon ma cały czas większy niż Sony udział w tym rynku, czyli tak naprawdę większy, niż wszystkie bezlusterkowce
To jest dopiero początek odchodzenia od luster. Trudno się spodziewać, aby z dnia na dzień spadła im sprzedaż.

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Tutejszyn napisał/a:
To jest dopiero początek odchodzenia od luster. Trudno się spodziewać, aby z dnia na dzień spadła im sprzedaż.

8,5 roku od pojawienia się bezlusterkowców i 3,5 od premiery A7 to nie z dnia na dzień.
Moim zdaniem dużo wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim Canon straci pozycję lidera (jeśli w ogóle to nastąpi).

Ale może jestem za stary mentalnie (bo fizycznie raczej nie) i nie rozumiem współczesnych trendów. Niby mam smartfona, ale używam go głównie jako telefonu/zegarka/budzika i czasami do odtwarzania muzyki. Konta na Facebooku nie mam. Z kolei aparat służy mi wyłącznie do robienia zdjęć (kręciłbym też filmy, ale mój jest za stary i tej opcji nie posiadam) i ta funkcjonalność jest dla mnie najważniejsza. Oczywiście bardzo chętnie przesiadłbym się na coś mniejszego i lżejszego, ale nie kosztem ergonomii. Bajery typu WiFi, GPS i tym podobne są mile widziane, ale ważniejsza jest prostota obsługi i czas pracy na baterii.
Mam rozumieć, że jestem już w mniejszości?

Tutejszyn 
Optyczny

ryszardo napisał/a:
Moim zdaniem dużo wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim Canon straci pozycję lidera
Tylko, że nie ma najmniejszego znaczenia, kto jest, czy kto będzie liderem. Każdy z nas i tak będzie miał to, co mu najbardziej będzie pasowało. Lustra są wypierane przez bezlustra, bez względu na to, kto jest ich producentem i proces pewnie zacznie nabierać tempa.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Tutejszyn napisał/a:
Tylko, że nie ma najmniejszego znaczenia, kto jest, czy kto będzie liderem. Każdy z nas i tak będzie miał to, co mu najbardziej będzie pasowało. Lustra są wypierane przez bezlustra, bez względu na to, kto jest ich producentem i proces pewnie zacznie nabierać tempa.

No właśnie nie są wypierane. Lustra trzymają się solidnie. Rynek bezlusterkowców rośnie, wymierają kompakty.

PDamian 
Optyczny

Udział “Non-reflex” -głównie BEZLUSTERKOWCÓW w rynku aparatów z wymienną optyką /Production/:

2012: 20%
2013: 19%
2014: 23,5%
2015: 25%
2016: 27,5%

Na podstawie danych CIPA.
Ostatnio zmieniony przez PDamian Nie 16 Kwi, 2017, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Tutejszyn napisał/a:
Ale ja wiem, jaki jest tytuł. Ranking wydaje mi się jedynie strasznie naciągany.

Potrafisz to jakoś uzasadnić, poza niezbyt udaną analogią do staruszka i sprintera? Informacja, że jakaś inna firma wyprzedziła jednego z wieloletnich liderów sprzedaży w jakiejś kategorii, jest dość istotna. Niesie ona sygnał dwojaki: po pierwsze bezlustra premium chwyciły wiatr w żagle, po drugie chyba coś nie tak z Nikonem. Która z tych informacji jest istotniejsza (i dla kogo), to już inna sprawa. Niemniej sama informacja to pewien znak czasu. Przykładowo z innego podwórka, analogicznie znamienną informacją była dla mnie wiadomość, że wartość firmy Apple przekroczyła wartość Microsoftu. To też był znak czasu, bo przez wiele lat (1995-2010) było odwrotnie, i to mocno odwrotnie.

ryszardo napisał/a:
Ale może jestem za stary mentalnie (bo fizycznie raczej nie) i nie rozumiem współczesnych trendów. Niby mam smartfona, ale używam go głównie jako telefonu/zegarka/budzika i czasami do odtwarzania muzyki. Konta na Facebooku nie mam. Z kolei aparat służy mi wyłącznie do robienia zdjęć (kręciłbym też filmy, ale mój jest za stary i tej opcji nie posiadam) i ta funkcjonalność jest dla mnie najważniejsza. Oczywiście bardzo chętnie przesiadłbym się na coś mniejszego i lżejszego, ale nie kosztem ergonomii. Bajery typu WiFi, GPS i tym podobne są mile widziane, ale ważniejsza jest prostota obsługi i czas pracy na baterii.

Nie da się ukryć, że rynek drogich aparatów w krajach pierwszego świata nie napędzają wcale relatywnie nieliczni zawodowcy, tylko liczni zwykli użyszkodnicy, którzy kupują sobie po prostu drogi sprzęt, bo mogą i chcą. Dlatego kwestie problemów ergonomicznych np. w Sony A7 nie dla wszystkich są istotne, a z kolei WiFi GPS – owszem, bo na wycieczkach się przydaje. Poza tym mały sprzęt o dużej matrycy ma też swoje zalety, nie wszyscy do A7 muszą zaraz kupować klocki typu 24-70/2.8.

Tutejszyn 
Optyczny

ryszardo napisał/a:
No właśnie nie są wypierane.
Moim zdaniem są. Tak na szybko wymienię wady lustra:
- hałasuje
- wprowadza drgania
- ma skomplikowaną, mechaniczną konstrukcję
- ma określoną wytrzymałość
- zwiększa masę i gabaryty aparatu

Bezlustro likwiduje wszystkie te mankamenty. Po stronie wad znajduję tylko jedną:
- wizjer elektroniczny, który w niektórych przypadkach potrafi być też zaletą.

Jeśli znasz pojęcie "doboru naturalnego", więcej szans na przeżycie mają bezlustra i w efekcie to one zdominują rynek.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Tutejszyn napisał/a:
Bezlustro likwiduje wszystkie te mankamenty. Po stronie wad znajduję tylko jedną:
- wizjer elektroniczny, który w niektórych przypadkach potrafi być też zaletą.

To nie jedyna wada. Pozostaje utrata AF fazowego z lustrzanek (technologia się rozwija i jest coraz lepiej, ale chyba ciągle jest różnica) i wymuszenie ciągłej pracy matrycy (grzanie, zużycie prądu itp.). To tak na szybko, wad jest więcej (w lustrzankach również).

Tutejszyn napisał/a:
Jeśli znasz pojęcie "doboru naturalnego", więcej szans na przeżycie mają bezlustra i w efekcie to one zdominują rynek.

Powtórzę się: uwierzę, jak zobaczę :P
Może pokusisz się o stwierdzenie, kiedy to będzie? Za rok? 3 lata? 5? 10? 50? Milion?
Żeby się nie okazało, że w międzyczasie pojawi się nowa technologia, która jedno i drugie odeśle w niepamięć.

Tutejszyn 
Optyczny

komor napisał/a:
Informacja, że jakaś inna firma wyprzedziła jednego z wieloletnich liderów sprzedaży w jakiejś kategorii, jest dość istotna
Tylko, że kategoria, mam wrażenie, jest stworzona sztucznie, aby coś udowodnić. Nich Sony będzie liderem, ale niech porównują coś, co da się porównać.

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 2017 17:56 ]
ryszardo napisał/a:
Może pokusisz się o stwierdzenie, kiedy to będzie?
Nie jestem prorokiem... Wiem tylko, ze gdybym miał stawiać pieniądze, z szansą zarobienia na tym zakładzie fortuny, to postawiłbym na bezlusterkowce.

komor 
Moderator

Tutejszyn, choć sam jestem użytkownikiem i zwolennikiem (póki co) lustrzanek, to dla mnie ta kategoria zupełnie nie jest sztuczna. Pełnoklatkowe aparaty, w których mogę obiektyw zmienić na taki, jaki chcę. Kiedyś takimi mogły być tylko lustrzanki, obecnie już nie i rynek to zauważył. I to jest właśnie ta istotna informacja.

Tutejszyn 
Optyczny

komor, podstawowym elementem, jaki mi nie pasuje w tym zestawieniu jest to, że Sony wygrywa w rankingu, nie dlatego, że to Sony, że produkuje lepsze aparaty od konkurencji, ale dlatego, że produkuje bezlusterkowce, których inni nie posiadają w swojej ofercie. Tutaj wygrywa atrakcyjność aparatów bez lustra, a nie firma Sony, jako taka.
Nie mam nic do Sony. Robi świetne bezlusterkowce i niech w przyszłości wygrywa o pięć długości z innymi, ale ten ranking jest do d...

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Małe pytanie: czy ktokolwiek tutaj uważa, że ta informacja ma jakiekolwiek znaczenie?
To, że wg danych statystycznych jednej firmy (co ważne: danych, do który nie mamy dostępu) na przestrzeni dwóch konkretnych miesięcy Sony miało w USA wyższą niż Nikon sprzedaż aparatów z matrycami 24x36 mm? Do tego w praktyce ta cała wiadomość się sprowadza. Żadnych konkretów, żadnych liczb, nawet metody zbierania danych nie podali.
Nie wiadomo jak duża jest różnica, ani jaką przewagę miał lider. W porównaniu z tym, to dyskusje na temat badanej kategorii mają niewiele sensu (moim zdaniem oczywiście).

PDamian 
Optyczny

Based on Dollars

-Więc chodzi o wartość sprzedaży, a nie ilość.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

PDamian napisał/a:
Based on Dollars

-Więc chodzi o wartość sprzedaży, a nie ilość.

A czy ja napisałem coś innego? (chyba, że to było nie do mnie)

PDamian 
Optyczny

^Taka ogólna uwaga.

Jakby nie patrzeć, to globalnie staruszek -lusztrzanki mają prawie trzy razy większą produkcję od bezlusterkowców.

Odpowiedz do tematu