Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale ja wiem, jaki jest tytuł. Ranking wydaje mi się jedynie strasznie naciągany. Przywieziono z łapanki umierającego na zawał staruszka i kazano mu się ścigać ze sprinterem. Oczywiście, że wygrywa sprinter, ale po co w ogóle te zawody?
[ Dodano: Nie 16 Kwi, 2017 15:59 ]
ryszardo napisał/a:
Sony jest w praktyce jedyną firmą na rynku, która ma bezlusterkowce z matrycą 35 mm
No w końcu...
ryszardo napisał/a:
Canon ma cały czas większy niż Sony udział w tym rynku, czyli tak naprawdę większy, niż wszystkie bezlusterkowce
To jest dopiero początek odchodzenia od luster. Trudno się spodziewać, aby z dnia na dzień spadła im sprzedaż.
To jest dopiero początek odchodzenia od luster. Trudno się spodziewać, aby z dnia na dzień spadła im sprzedaż.
8,5 roku od pojawienia się bezlusterkowców i 3,5 od premiery A7 to nie z dnia na dzień.
Moim zdaniem dużo wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim Canon straci pozycję lidera (jeśli w ogóle to nastąpi).
Ale może jestem za stary mentalnie (bo fizycznie raczej nie) i nie rozumiem współczesnych trendów. Niby mam smartfona, ale używam go głównie jako telefonu/zegarka/budzika i czasami do odtwarzania muzyki. Konta na Facebooku nie mam. Z kolei aparat służy mi wyłącznie do robienia zdjęć (kręciłbym też filmy, ale mój jest za stary i tej opcji nie posiadam) i ta funkcjonalność jest dla mnie najważniejsza. Oczywiście bardzo chętnie przesiadłbym się na coś mniejszego i lżejszego, ale nie kosztem ergonomii. Bajery typu WiFi, GPS i tym podobne są mile widziane, ale ważniejsza jest prostota obsługi i czas pracy na baterii.
Mam rozumieć, że jestem już w mniejszości?
Moim zdaniem dużo wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim Canon straci pozycję lidera
Tylko, że nie ma najmniejszego znaczenia, kto jest, czy kto będzie liderem. Każdy z nas i tak będzie miał to, co mu najbardziej będzie pasowało. Lustra są wypierane przez bezlustra, bez względu na to, kto jest ich producentem i proces pewnie zacznie nabierać tempa.
Tylko, że nie ma najmniejszego znaczenia, kto jest, czy kto będzie liderem. Każdy z nas i tak będzie miał to, co mu najbardziej będzie pasowało. Lustra są wypierane przez bezlustra, bez względu na to, kto jest ich producentem i proces pewnie zacznie nabierać tempa.
No właśnie nie są wypierane. Lustra trzymają się solidnie. Rynek bezlusterkowców rośnie, wymierają kompakty.
Ale ja wiem, jaki jest tytuł. Ranking wydaje mi się jedynie strasznie naciągany.
Potrafisz to jakoś uzasadnić, poza niezbyt udaną analogią do staruszka i sprintera? Informacja, że jakaś inna firma wyprzedziła jednego z wieloletnich liderów sprzedaży w jakiejś kategorii, jest dość istotna. Niesie ona sygnał dwojaki: po pierwsze bezlustra premium chwyciły wiatr w żagle, po drugie chyba coś nie tak z Nikonem. Która z tych informacji jest istotniejsza (i dla kogo), to już inna sprawa. Niemniej sama informacja to pewien znak czasu. Przykładowo z innego podwórka, analogicznie znamienną informacją była dla mnie wiadomość, że wartość firmy Apple przekroczyła wartość Microsoftu. To też był znak czasu, bo przez wiele lat (1995-2010) było odwrotnie, i to mocno odwrotnie.
ryszardo napisał/a:
Ale może jestem za stary mentalnie (bo fizycznie raczej nie) i nie rozumiem współczesnych trendów. Niby mam smartfona, ale używam go głównie jako telefonu/zegarka/budzika i czasami do odtwarzania muzyki. Konta na Facebooku nie mam. Z kolei aparat służy mi wyłącznie do robienia zdjęć (kręciłbym też filmy, ale mój jest za stary i tej opcji nie posiadam) i ta funkcjonalność jest dla mnie najważniejsza. Oczywiście bardzo chętnie przesiadłbym się na coś mniejszego i lżejszego, ale nie kosztem ergonomii. Bajery typu WiFi, GPS i tym podobne są mile widziane, ale ważniejsza jest prostota obsługi i czas pracy na baterii.
Nie da się ukryć, że rynek drogich aparatów w krajach pierwszego świata nie napędzają wcale relatywnie nieliczni zawodowcy, tylko liczni zwykli użyszkodnicy, którzy kupują sobie po prostu drogi sprzęt, bo mogą i chcą. Dlatego kwestie problemów ergonomicznych np. w Sony A7 nie dla wszystkich są istotne, a z kolei WiFi GPS – owszem, bo na wycieczkach się przydaje. Poza tym mały sprzęt o dużej matrycy ma też swoje zalety, nie wszyscy do A7 muszą zaraz kupować klocki typu 24-70/2.8.
Moim zdaniem są. Tak na szybko wymienię wady lustra:
- hałasuje
- wprowadza drgania
- ma skomplikowaną, mechaniczną konstrukcję
- ma określoną wytrzymałość
- zwiększa masę i gabaryty aparatu
Bezlustro likwiduje wszystkie te mankamenty. Po stronie wad znajduję tylko jedną:
- wizjer elektroniczny, który w niektórych przypadkach potrafi być też zaletą.
Jeśli znasz pojęcie "doboru naturalnego", więcej szans na przeżycie mają bezlustra i w efekcie to one zdominują rynek.
Bezlustro likwiduje wszystkie te mankamenty. Po stronie wad znajduję tylko jedną:
- wizjer elektroniczny, który w niektórych przypadkach potrafi być też zaletą.
To nie jedyna wada. Pozostaje utrata AF fazowego z lustrzanek (technologia się rozwija i jest coraz lepiej, ale chyba ciągle jest różnica) i wymuszenie ciągłej pracy matrycy (grzanie, zużycie prądu itp.). To tak na szybko, wad jest więcej (w lustrzankach również).
Tutejszyn napisał/a:
Jeśli znasz pojęcie "doboru naturalnego", więcej szans na przeżycie mają bezlustra i w efekcie to one zdominują rynek.
Powtórzę się: uwierzę, jak zobaczę
Może pokusisz się o stwierdzenie, kiedy to będzie? Za rok? 3 lata? 5? 10? 50? Milion?
Żeby się nie okazało, że w międzyczasie pojawi się nowa technologia, która jedno i drugie odeśle w niepamięć.
Tutejszyn, choć sam jestem użytkownikiem i zwolennikiem (póki co) lustrzanek, to dla mnie ta kategoria zupełnie nie jest sztuczna. Pełnoklatkowe aparaty, w których mogę obiektyw zmienić na taki, jaki chcę. Kiedyś takimi mogły być tylko lustrzanki, obecnie już nie i rynek to zauważył. I to jest właśnie ta istotna informacja.
komor, podstawowym elementem, jaki mi nie pasuje w tym zestawieniu jest to, że Sony wygrywa w rankingu, nie dlatego, że to Sony, że produkuje lepsze aparaty od konkurencji, ale dlatego, że produkuje bezlusterkowce, których inni nie posiadają w swojej ofercie. Tutaj wygrywa atrakcyjność aparatów bez lustra, a nie firma Sony, jako taka.
Nie mam nic do Sony. Robi świetne bezlusterkowce i niech w przyszłości wygrywa o pięć długości z innymi, ale ten ranking jest do d...
Małe pytanie: czy ktokolwiek tutaj uważa, że ta informacja ma jakiekolwiek znaczenie?
To, że wg danych statystycznych jednej firmy (co ważne: danych, do który nie mamy dostępu) na przestrzeni dwóch konkretnych miesięcy Sony miało w USA wyższą niż Nikon sprzedaż aparatów z matrycami 24x36 mm? Do tego w praktyce ta cała wiadomość się sprowadza. Żadnych konkretów, żadnych liczb, nawet metody zbierania danych nie podali.
Nie wiadomo jak duża jest różnica, ani jaką przewagę miał lider. W porównaniu z tym, to dyskusje na temat badanej kategorii mają niewiele sensu (moim zdaniem oczywiście).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,52 sekundy. Zapytań do SQL: 13