Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na Festiwal Optyczny

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Usterki występujące po instalacji Magic Lantern.

Czy używasz Magic Lantern?
Tak
33%
 33%  [ 1 ]
Nie
33%
 33%  [ 1 ]
Nie ale mam zamiar
0%
 0%  [ 0 ]
Używałem
33%
 33%  [ 1 ]
Głosowań: 3
Wszystkich Głosów: 3

Autor Wiadomość
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2017 21:25   Usterki występujące po instalacji Magic Lantern.

Witam. Jakiś czas temu zainstalowałem na swoim aparacie Magic Lantern. Jakiś 1 dzień po instalacji zaczęły się problemy. Aparat nie chciał się włączyć. Wyjęcie karty i bateri nie pomogło. Jeszcze kilka razy przesunełem włącznik i wreszcie się włączył (problem ten pojawił się również później, już po odinstalowaniu ML). Wystraszyłem się, że aparat zepsuł się przez ML. Odinstalowałem oprogramowanie. Później pojawił się problem z głębią ostrości. Chciałem uzyskać konkretne rozmycie, np. 4.0. Live view pokazywał mi efekt jaki chciałem uzyskać, wciskałem migawkę, patrzę na podgląd a tam zdjęcie dużo ostrzejsze (bez utraty światła). Aktualnie wszystkie te problemy ustały. Bardzo jednak ciągnie mnie ponownie do tego oprogramowania. A teraz pytanie - czy te usterki mógły być spowodowane ML? Czy w razie zepsucia aparatu da się go naprawić? Jeśli tak, to jakim kosztem? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19826
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017 06:35   

Nawet nie napisałeś, jaki masz aparat…
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017 08:53   

Matpol7, ML używam kiedy potrzebuję którejś z funkcji. Czasem instaluję na chwilę tylko aby sprawdzić realne dane o podniesieniu lustra, a czasem na całe tygodnie do filmowania. Dla mnie nie jest to niezbędne oprogramowania, które muszę mieć w aparacie na co dzień.
Inna sprawa, to to, co piszesz o zachowaniu swojego aparatu. Myślę, że nie ma to nic wspólnego z ML, tylko zbieg okoliczności, a twój korpus chce niedługo wyzionąć ducha.
 
 
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017 09:46   

Cytat:
Nawet nie napisałeś, jaki masz aparat…

Racja, przepraszam. Canon 60D. Aparat został zakupiony na allegro w lutym 2017. Stan jego migawki wynosił wtedy ok. 23 tys. zdjęć.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017 12:19   

Koledze ostatnio też "skończył się" 60D i też z małym przebiegiem. Poszedł układ zasilania i na Żytniej wycenili koszt naprawy na 1000zł :(
 
 
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017 12:40   

Mi się kończy migawka. Odważyłem się zainstalować ML, patrzę a tam 89K plus 1,5K. Kupowałem w lutym tego roku, rzekomo miał 23K, czyżbym zrobił 70K fotek? Niemożliwe. W Krakowie na stronie podają 525 zł, na żytniej nie wiem ile by wyszło.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017 13:34   

No właśnie licznik da się skasować, cofnąć czy edytować odpowiednim softem serwisowym, co potem czytając z exif jest nie do wykrycia, ale nie ten wewnętrzny z którego właśnie odczytuje ML.
 
 
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017 20:28   

Ta migawka faktycznie wytrzymuje do 100 tys.? Ostatnio słyszałem że spokojnie dużo jeszcze pociągnie, nawet dwa razy tyle.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2017 15:07   

Jak nawet sam napisałeś DO. To jest potencjalny przebieg, do którego serwis zazwyczaj wymienia za free lub sam koszt robocizny. Mój pierwszy 30D miał migawkę przeznaczoną do 50k, a przeżył 152K, ale pechowcom potrafiły i po 20k paść.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15