Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Usterki występujące po instalacji Magic Lantern.

Czy używasz Magic Lantern?
Tak
33%
 33%  [ 1 ]
Nie
33%
 33%  [ 1 ]
Nie ale mam zamiar
0%
 0%  [ 0 ]
Używałem
33%
 33%  [ 1 ]
Głosowań: 3
Wszystkich Głosów: 3

Autor Wiadomość
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2017   Usterki występujące po instalacji Magic Lantern.

Witam. Jakiś czas temu zainstalowałem na swoim aparacie Magic Lantern. Jakiś 1 dzień po instalacji zaczęły się problemy. Aparat nie chciał się włączyć. Wyjęcie karty i bateri nie pomogło. Jeszcze kilka razy przesunełem włącznik i wreszcie się włączył (problem ten pojawił się również później, już po odinstalowaniu ML). Wystraszyłem się, że aparat zepsuł się przez ML. Odinstalowałem oprogramowanie. Później pojawił się problem z głębią ostrości. Chciałem uzyskać konkretne rozmycie, np. 4.0. Live view pokazywał mi efekt jaki chciałem uzyskać, wciskałem migawkę, patrzę na podgląd a tam zdjęcie dużo ostrzejsze (bez utraty światła). Aktualnie wszystkie te problemy ustały. Bardzo jednak ciągnie mnie ponownie do tego oprogramowania. A teraz pytanie - czy te usterki mógły być spowodowane ML? Czy w razie zepsucia aparatu da się go naprawić? Jeśli tak, to jakim kosztem? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19863
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017   

Nawet nie napisałeś, jaki masz aparat…
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017   

Matpol7, ML używam kiedy potrzebuję którejś z funkcji. Czasem instaluję na chwilę tylko aby sprawdzić realne dane o podniesieniu lustra, a czasem na całe tygodnie do filmowania. Dla mnie nie jest to niezbędne oprogramowania, które muszę mieć w aparacie na co dzień.
Inna sprawa, to to, co piszesz o zachowaniu swojego aparatu. Myślę, że nie ma to nic wspólnego z ML, tylko zbieg okoliczności, a twój korpus chce niedługo wyzionąć ducha.
 
 
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017   

Cytat:
Nawet nie napisałeś, jaki masz aparat…

Racja, przepraszam. Canon 60D. Aparat został zakupiony na allegro w lutym 2017. Stan jego migawki wynosił wtedy ok. 23 tys. zdjęć.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017   

Koledze ostatnio też "skończył się" 60D i też z małym przebiegiem. Poszedł układ zasilania i na Żytniej wycenili koszt naprawy na 1000zł :(
 
 
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2017   

Mi się kończy migawka. Odważyłem się zainstalować ML, patrzę a tam 89K plus 1,5K. Kupowałem w lutym tego roku, rzekomo miał 23K, czyżbym zrobił 70K fotek? Niemożliwe. W Krakowie na stronie podają 525 zł, na żytniej nie wiem ile by wyszło.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017   

No właśnie licznik da się skasować, cofnąć czy edytować odpowiednim softem serwisowym, co potem czytając z exif jest nie do wykrycia, ale nie ten wewnętrzny z którego właśnie odczytuje ML.
 
 
Matpol7 
Rozmowny


Pomógł: 1 raz
Posty: 230
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017   

Ta migawka faktycznie wytrzymuje do 100 tys.? Ostatnio słyszałem że spokojnie dużo jeszcze pociągnie, nawet dwa razy tyle.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2017   

Jak nawet sam napisałeś DO. To jest potencjalny przebieg, do którego serwis zazwyczaj wymienia za free lub sam koszt robocizny. Mój pierwszy 30D miał migawkę przeznaczoną do 50k, a przeżył 152K, ale pechowcom potrafiły i po 20k paść.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 16