Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pokaż mi swoją lornetkę , a powiem Ci kim jesteś
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2019   

Wszystkich którzy uważają że moje argumenty w tej dyskusji przekroczyły poziom przyzwoitości i dobrych manier . Bardzo przepraszam

Reklama

Maciek 
Maniak

@Wiking69 - masz rację co do tego, że kontynuacja tego wątku nie miała sensu, ja się z niego wyłączyłem jakiś czas temu. Uznałem bowiem, że kolega m-day nie przyjmuje do wiadomości żadnych argumentów a tylko drażni się z innymi i prowokuje.
A co do przytoczonego przez Ciebie profilu psychologicznego - może umieszczanie go w wątku było trochę niefortunne, nieregulaminowe i nie na miejscu - nie zmienia to jednak faktu, że sam bym tego lepiej nie ujął.

m-day 
Rozmowny

Za to ja, Waszych profili psychologicznych (Maciek, Wiking69), nie zamieszczę, zbyt szanuję prawo do odmienności innych ludzi, a miałbym co napisać. I regulaminowo i nie.

ponidziak 
Rozmowny

Wiking, trafiłeś z drugą częścią tytułu wątku jak ulał :wink:
...a powiem ci kim jesteś.
Różnimy się miedzy sobą, to rzecz oczywista. O tym w dyskusji warto pamiętać, chyba że ktoś czuję się dobrze jedynie w tłumie klakierów. Skoro potrafimy się posprzeczać co kto widzi przez daną lornetkę, to co dopiero o światopogląd i politykę :wink: Oczywiście pokusa bicia się, we wszelkiego rodzaju sporach, w cudze piersi jest bardzo silna, ale nie zwalnia nas to od refleksji nad własną nieomylnością.

bewithed 
Rozmowny

Wracając jednak do tematu tego wątku... kim jestem :) ?

trio.jpg
Plik ściągnięto 3468 raz(y) 205,56 KB

Maciek 
Maniak

No cóż, jesteś gościem, który nie wciska innym kiltu o rzekomych długach Gierka a co więcej ma trzy baaardzo porządne lornetki. A gdzie Nikon HG

Czyli jak to mówią moje dzieciaki: Wporzo :mrgreen:

bewithed 
Rozmowny

HG 8x30 cieszy się już inny użytkownik tego forum. Ja w zamian dałem się uwieść Austriaczce 8x32... niby tylko 2 mm, a różnica ogromna ;) .

goornik 
Optyczny

A ja na to patrzę tak. Szacuję, że 70% ludzi nie zna firmy Swarovski, pozostałe 28% kojarzy ją z kryształkami, więc lornetka Swarowskiego NIE jest raczej wymiernym wskaźnikiem. Hasło Zeiss dla 80% procent ludzi kojarzy się z Jeną oraz DDRowskim Pentaconem i aparatami Praktica....Dla większości hasła takie jak Dialyt, Victory czy Conquest nic nie mówią. Co więcej - idąc do parku z modelem 8x30B z Oberkochen na 100% będę postrzegany jako gość, który ma po wuju "starą ruską" lornetkę. Leitz / Leica? chyba podobnie.
A co do Rolexa - nie wszyscy pewnie wiecie, ale obok Omegi, jest to najczęściej podrabiana marka zegarków na świecie (wpiszcie w google "Submariner replica" lub "GMT Master homage" i macie przeglądania na pół roku) i podobno dla większości właścicieli Rolków problemem jest to, że często są zagadywani w stylu: "O! jaka ładna replika".....

Maciek 
Maniak

Wszystko jest względne. Możliwe, że 70% ludzi nie zna marki Rolex - a już na pewno nie wie, że Omega to marka zegarków.

Z drugiej zaś strony, jeżeli przyjdziesz ze Swarovskim na szyi na imprezę myśliwych albo ptasiarzy to zapewniam Cię, że zostaniesz dostrzeżony i doceniony. Ponadto Swar ma tą zaletę, że nikt nie zagada Cię: O! jaka ładna replika :wink:

bewithed 
Rozmowny

Ja mam zupełnie inne doświadczenia z rozpoznawalnością marki Swarovski. Naprawdę sporo osób zna tę markę, oczywiście jako tę od biżuterii. Np. panie widząc lornetkę Swarovski pytają: O, to ten sam Swarovski, co ta firma od błyskotek:)? Prawdziwa historia z życia wzięta.

leniwiec 
Rozmowny

Wysłany: Sro 10 Kwi, 2019   

bewithed napisał/a:
HG 8x30 cieszy się już inny użytkownik tego forum.

Tak właśnie jest. :)

bewithed, a mógłbyś napisać czy widzisz jakieś wady w Swarka i co najbardziej zaskoczyło Cię w nim na plus? Ciekawi mnie np. jak wyglądają odblaski w porównaniu do Meopty.

Coś mi się zdaje, że prędzej czy później (hmm, chyba niestety później) też zwiążę się a Austriaczką na długie lata. ;)

TomPL2 
Optyczny

Maciek napisał/a:
Wszystko jest względne. Możliwe, że 70% ludzi nie zna marki Rolex - a już na pewno nie wie, że Omega to marka zegarków.

O! Ja znam tę nazwę, był taki fajny zespół rockowy z Węgier :mrgreen:
A Rolex, rolex... to te wózki do wożenia kijów golfowych?

Maciek 
Maniak

TomPL2 napisał/a:
A Rolex, rolex... to te wózki do wożenia kijów golfowych?

No co Ty!? Przecież wiadomo, że chodzi o tą firmę od żaluzji i rolet z Olsztyna :wink:

bewithed 
Rozmowny

Cytat:
bewithed, a mógłbyś napisać czy widzisz jakieś wady w Swarka i co najbardziej zaskoczyło Cię w nim na plus? Ciekawi mnie np. jak wyglądają odblaski w porównaniu do Meopty.

Oczywiście, że EL 8x32 ma swoje wady, bo przecież nie ma lornetek idealnych. Na pewno zaletą nie jest cena, ale tutaj już każdy musi zadecydować sam, czy warto.
Rozczarowała mnie również torba dodawana do obecnej wersji. "Szmaciana", nie chroni lornetki, a otwieranie i zamykanie zamka błyskawicznego sprawia trudność, ponieważ jest on wszyty pod dziwnym kątem. Dokupiłem od razu poprzednią wersję torby, która jest znacznie bardziej pancerna i lepiej się otwiera: https://www.lanius-books....c-na-lornetke-m

EL 8x32 nie jest również wolne od odblasków, jednak do tej pory nie przeszkadzały mi w żadnej sytuacji obserwacyjnej, są bardzo umiarkowane. Jednak pod tym względem królem pozostaje Meostar.

Na tym jednak koniec wad patrząc z mojej perspektywy. Poza tym, optyka i ergonomia są rewelacyjne. Najbardziej powaliło mnie jednak na kolana duże pole widzenia ostre po samiusieńki brzeg. Przykładowo w Ultravidzie 7x42 nadal mamy sporą nieostrość brzegową, którą mocno widać, więc nie wszystkie lornetki premium potrafią to zapewnić...

Podczas zakupu EL porównywałem tę lornetkę bezpośrednio z naprawdę mocną konkurencją: Ultravidem 7x42, Victory HT 8x42, Victory 8x25, Noctividem 8x42 i żadna nie spodobała mi się tak jak EL. Oczywiście jest to mocno subiektywne.

Dodatkowo, porównując EL 8x32 z Victory 8x25 zrozumiałem, jak nędzną protezą lornetki jest klasa 8x25 w stosunku do 8x32. Porównując do 8x32, 8x25 to jest dramat pod względem ergonomii, optyki (głównie jasność -- co z tego, że może dobra optyka, skoro i tak nic nie widać, bo ciemno? Chyba że mamy zamiar obserwować wyłącznie w południe i to w słoneczne dni :) ) i przyjemności z obserwacji... wolałbym nosić ze sobą nawet 2 kilogramy więcej, niż obserwować przez 8x25!

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 11 Kwi, 2019   

Tydzień człowieka nie ma, a tutaj takie kwiatki. Panowie, to nie jest forum polityczno-historyczne. Wątek posprzątam jak się ogarnę z pilniejszymi tematami.

Odpowiedz do tematu