Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetki kątowe do astronomii
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Sro 29 Maj, 2019   Lornetki kątowe do astronomii

Myślę o lornetce kątowej od bardzo dawna , pomału dojrzewam do zakupu dużej i ciężkiej lornetki astronomicznej . Jeżeli ktoś ma osobiste doświadczenia z tego typu sprzętem , bardzo chętnie wysłucham opinii na ten temat . Z doświadczenia wiem że warto wydać więcej , dlatego nie mam złudzeń . Powiększenie nie musi być duże , ale pole widzenia to dla mnie priorytet .

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Sro 29 Maj, 2019   

Miałem okazję swego czasu porównać obraz z lornetki Vixen BT81 i refraktora Explore Scientific ED80.
Mój wniosek był taki, że wspomniana lornetka była kompletnie nie warta swojej ceny.

Nie chodziło o jakość obrazu, bo ta była dobra. Chodziło o to, że ED80 sparowane z okularem o polu 100 stopni wgniatało w podłogę wielkością pola i ostrością po brzeg będąc jednocześnie zestawem wyraźnie tańszym. Nie bez znaczenia był również fakt, że refraktor był mniejszy, lżejszy i wygodniejszy w obsłudze.

Ogólnie brak możliwości stosowania okularów 2" i dużo wyższa cena powodowały, że lornetka w tym porównaniu zdecydowanie przegrywała.
Innych doświadczeń z podobnym sprzętem nie mam.

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Czw 30 Maj, 2019   

To smutne :( że taka porządna lornetka jak Vixen BT81 nie daje satysfakcji . Nie ja pierwszy mam taki dylemat ... co wybrać :) . Czytam już od dłuższego czasu dyskusje na forach astronomicznych i jestem trochę przerażony . Ludzie są gotowi wydać nawet kilkanaście tysięcy złotych i nie ma co wybrać . Teoretycznie wybór jest , ale apetyt rośnie w miarę jedzenia . Oczekiwania są bardzo wysokie , zwłaszcza jak porówna się obraz z refraktora z okularem o polu 100 stopni .

anatol1 
Rozmowny

Również proponuję dobry refraktor z nasadką bino. Oczywiście refraktor trzeba skrócić ale to niewielki problem. Jedyny problem to obraz odwrócony prawo - lewo, ale w obserwacjach astro to bez znaczenia.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Jeśli masz zacięcie majsterkowicza, to zawsze możesz zaszaleć i samemu zbudować bino 120ED:
https://www.astromaniak.p...php?f=5&t=15431

Do tego dołożysz dwa okulary 100 stopni i będzie masakra.Będzie wyglądało dość groteskowo i obraz będzie odwrócony prawo-lewo, ale niełatwo będzie o gotową lornetkę o podobnych możliwościach.

A jak ktoś chce szaleć, to zawsze jest Fujinon 25x150 lub 40x150 :P

widoczek 
Optyczny

https://www.apm-telescope...ece-holder.html
https://www.apm-telescope...ece-holder.html
https://www.apm-telescope...-eyepieces.html

Wiking69 
Optyczny

Widoczek :) napisz proszę że miałeś okazję popatrzeć na nocne niebo , przez jedną z tych lornetek kątowych do których linki mi wysłałeś . Wtedy będę wiedział czy warto wydać tyle kasy .

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 31 Maj, 2019   

Dochodzę do wniosku że astronomia to bardzo elitarny sport :( . Żeby się zapisać do klubu trzeba mieć na koncie w banku ładną sumkę :) .

TomPL2 
Optyczny

Eee tam, po amatorsku wystarczy lornetka za mniej niż 1000, teleskopik za niewiele więcej i hulaj dusza! Najważniejsze są chęci i wyobraźnia :cool:

Chomsky 
Entuzjasta

Wiking69 napisał/a:
Dochodzę do wniosku że astronomia to bardzo elitarny sport :( . Żeby się zapisać do klubu trzeba mieć na koncie w banku ładną sumkę :) .

Chyba nie. Najpierw zacząć i czekać. Najczęściej pierwszy entuzjazm mija. Niewielki procent rozpoczynający jakąkolwiek przygodę drąży temat dogłębnie.
Zresztą najpierw nauka, poznawanie tematu, im dalej w las tym gęściej, dopiero wtedy można inwestować krocie. Ale nie wiem na jakim etapie jesteś? I tak sobie plotę.
Pozdr. Ch.

goornik 
Optyczny

To i ja się odezwę - ostatnio kolimowałem takiego smoka dla kolegi z Krakowa.
https://www.teleskop-expr...selokulare.html
Więc poznałem jej możliwości na niebie oraz walory mechaniczne.
Jest to typowy "Adam Słodowy" - najlepsze, co można zrobić po zakupie to rozebrać ją na poszczegolne klocki i poprawić parę rzeczy:
- w mechaniźnie "fajnek" regulujących rozstaw okularów producent ewidentnie wzoruje się na Nikonie: mamy tu surowe, lśniące, niczym nie wyczernione aluminium
- w tubusach obiektywów nie ma żadnych bafli, więc zbliżając się do Księżyca mamy "błysk ostrzegawczy w postaci silnego refleksu wewnętrznego
- w tulejach mocujących okulary pan Chińczyk zastosował dziwne pierścienie "niby uszczelniające". Jeśli taki pierścień zatnie się na okularze 1,25, który tuleje mocującą ma z podcięciem - biada Ci, bo trzeba rozebrać cały ślimak, aby to ogranąć.
- seryjne okulary to słabe plossle.

ALE

Po wyczernieniu lornetka dostała skrzydełek, a z Naglerami TeleVue wręcz skrzydeł. M57 w Lutni nie tylko dostrzegłem, ale pięknie zobaczyłem z balkonu prawie w centrum Łodzi!
Lornetka daje się dość łatwo kolimować za pomocą ruchomych cel zawierących pryzmaty Amiciego, choć jest to czaso- i nerwochłonne. Trzeba ocenić "zeza", wymontować fajki i okulary, ruszyć pryzmaty, założyć fajki z okularami i ocenić poprawę (lub pogorszenie) kolimacji.

Czy kupiłbym tę lornetkę?
- nie, jeśli miałaby pozostać z fabrycznymi niedoróbkami i fabrycznymi okularami
- TAK, jeśli podjąłbym się ogarnięcia jej optyki i mechaniki i miał 2, 3 pary DOBRYCH okularów 1,25". A poniżej kilka zdjęć z jej wnętrzności.

mX30G9261.jpg
Plik ściągnięto 4792 raz(y) 188,15 KB

mX30G9259.jpg
Plik ściągnięto 4792 raz(y) 222,17 KB

goornik 
Optyczny

I jeszcze dodam, że osobiście bardzo NIE LUBIĘ nasadek "bino", bo to nic innego jak dzielenie włosa na czworo, obrazy są ciemne i takie same dla obu oczu - słaba ta lornetkologia z takimi samymi obrazami dla obu oczu.

Wiking69 
Optyczny

Marcinie bardzo dziękuję za interesujący materiał . To daje do myślenia , widać że w tym przedziale cenowym na cuda lepiej nie liczyć ( brak wyczernienia w sprzęcie astronomicznym , to skandal ) . A czy miałeś kiedyś okazję patrzeć przez lornetkę kątową , której jakość wykonania i klasa optyki zrobiły na Tobie duże wrażenie , bez kompromisów . Ile Twoim zdaniem trzeba wydać kasy , żeby kupić sprzęt bardzo wysokiej klasy . Masz jakiś faworytów , w przedziale cenowym od 10-30 tyś zł .

anatol1 
Rozmowny

goornik napisał/a:
I jeszcze dodam, że osobiście bardzo NIE LUBIĘ nasadek "bino", bo to nic innego jak dzielenie włosa na czworo, obrazy są ciemne i takie same dla obu oczu - słaba ta lornetkologia z takimi samymi obrazami dla obu oczu.

Kolejny mit powtarzany bezmyślnie. Dlaczego niby obraz ma być ciemny w bino? Jeśli użyjemy refraktora to tyle samo światła jest rejestrowane i przetwarzane w obraz przez mózg bez względu na to czy patrzymy jednym okiem (pojedynczy okular) czy dwoma oczami (nasadka bino). Jedyna strata to ta na pryzmatach w nasadce bino, ale i tak jest ich mniej po drodze niż w lornecie kątowej (refraktor z bino to lusterko w kątówce plus dwa pryzmaty, lornetka to cztery pryzmaty). Porównując więc refraktor z obiektywem o powierzchni zbiorczej równej powierzchni zbiorczej obu obiektywów lornetki, refraktor z nasadką bino będzie miał przewagę w ilości światła dochodzącego do oczu.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 01 Cze, 2019   

W temacie optycznego high-endu w dużych lornetkach obcowałem "tylko" z Binoptikiem zrobionym z fantastycznych apochromatów LZOS. Jakość obrazu - bajka, mechanika i wykonanie - bajka. Cena - hm.....bo ja wiem?.......
Można bardzo prosto oszacować ile musi kosztować duża lorneta astro klasy premium. Tryplet APO 80mm to wydatek rzędu 3500 zł, więc ta cena x2 + dodatkowa mechanika, pryzmaty, fokusery, i zrobi się z tego 10 000. Przy obiektywach 80mm. Aby mieć solidną mechanikę z bardzo dobrą optyką o średnicy 100 mm - szykowałbym 12 000 - 15 000 zł......A takie 100mm z torem optycznym pod 2" to z luzem 20 000 czyli 4000-5000 €....

I właśnie dlatego uważam, że zalinkowana przeze mnie lornetka to duża, TANIA lornetka, w formie zestawu do samodzeilnego montażu + trzeba dokupić parki okularów.

A to co napisałem o bino - to nie jest opinia, którą wyczytałem w googlach, czy cloudy nights, wyrobiłem ją sobie po iluśtam godzinach obserwacji różnych obiektów różnymi nasadkami. Lubię duże bino, ale NIE LUBIĘ nasadek bino i już. Wolno mi? Są ludzie nie znoszący dobsonów, są ludzie kochający je, są ludzie nie lubiący katadiopryków, są ich fanatycy.....Anatol, wyluzuj nieco......

Odpowiedz do tematu