Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
I jak tu nie mieć lornetki pod ręką...
Autor Wiadomość
anatol1 
Rozmowny

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2020   

Wiking69 napisał/a:
Po wprowadzeniu absurdalnego zakazu wchodzenia do lasu , przez 9 dni wędrowałem po Sudeckich lasach :) . Ratowałem się dobrym kamuflażem bundeswery , nawet plecak miałem w tym kamuflażu . Czułem się jak partyzant za czasów okupacji :( . I przyznać się muszę że dwa razy mała lornetka Zeissa Victory 8x25 uratowała mi skórę . O ile strażników leśnych jadących na Quadach słychać z daleka , to piesze patrole były dużym wyzwaniem . Najpierw zobaczyłem Gazika ukrytego w zagajniku , a dopiero później dokładne skanowanie okolicy przez lornetkę pozwoliło mi zobaczyć postacie w zielonych uniformach . Przebywanie na łonie przyrody regeneruje człowieka , fizycznie i psychicznie , warto było ryzykować :) .

Brawo, no to miałeś zupełnie realne przeżycia, prawdziwa adrenalina , to nie były ćwiczenia.

Reklama

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2020   

Wiesz anatol ... są takie chwile kiedy człowiek sobie uświadamia że lornetka to nie tylko relax . Pozwalający zmysłem wzroku przeżywać i odkrywać piękno przyrody , podziwiać energię żywych istot . Ale bardzo pomocne narzędzie , czasami wręcz niezbędne do przeżycia w trudnych czasach . Lornetka może nam uratować skórę :) . Podobnie jak dobre buty , strój maskujący i umiejętność cichego poruszania się w lesie . Do puki nie strzelają to nawet dobra zabawa .

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2020   

To podziękuj i pomódl się za Galileusza, który chyba jako pierwszy docenił walory wojenne "dalekowzroczności" lornetek! No może raczej lunetek ;)

Wiking69 
Optyczny

Niestety optyka to broń obosieczna :( , w lasach jest coraz więcej dobrze zamaskowanych foto pułapek . A strażnicy leśni i inne służby też mają lornetki . Lornetka tylko zwiększa szansę na bycie niezauważonym . Największym niebezpieczeństwem są jednak nasze własne smartfony :( , można śledzić każdy nasz krok . Trzeba je wyłączać i na wszelki wypadek zawinąć w koc termiczny z apteczki :) .

Wiking69 
Optyczny

Korzystając z okazji chciałbym wyrazić swoją opinię na temat Zeissa Victory 8x25 . Przez 9 dni nosiłem go na szyi , po 8-10 godzin dziennie . Korzystałem z oryginalnego paska który był w zestawie . Wielkość i ciężar małego Zeissa były tak komfortowe , że zapominałem o lornetce . Dopiero kiedy chciałem coś zobaczyć , zacząłem się zastanawiać gdzie ja mam lornetkę ? ... a na szyi :) . Wtedy rozpinałem kurtkę i przykładałem Zeissa do oczu . Optyka wspaniała , ostry i kontrastowy obraz . Spore pole widzenia , pokrętło ostrości duże i ogumowane . A co najważniejsze , schowanie lornetki zajmowało mi 3 sekundy i maszerowałem dalej . Z serca polecam tą lornetkę , zwłaszcza do lasu i surwiwalu ...
Ostatnio zmieniony przez Wiking69 Sro 15 Kwi, 2020, w całości zmieniany 2 razy  

Arek 
Redaktor

Super. Gratuluję zakupu. Ciekaw jestem jakbyś oceniał ciut większego Swarka CL 8x30.

Wiking69 
Optyczny

Mało brakowało a bym kupił od naszego kolegi z forum Swarka CL 8x30 . Ale pani w sklepie Szustera była tak miła i radosna kiedy wspominaliśmy festiwal lornetkowy w Łochowie :) że nawet się nie zorientowałem kiedy kupiłem małego Zeissa z dużym rabatem .

Maciek 
Maniak

@Wiking - tak z ciekawości zapytam - w jakiej części Sudetów wędrowałeś? W końcu to moja parafia :wink:

@Arek - czasem "ciut" to wielka różnica :smile:

Arek 
Redaktor

Maciek napisał/a:
@Arek - czasem "ciut" to wielka różnica

Tak. Ma w szczególności znaczenie w polu widzenia, jasności obrazu i komforcie patrzenia :)

Wiking69 
Optyczny

Maciek ... nie wiem czy napisanie Ci w której części Sudetów łamałem zakaz wchodzenia do lasu jest rozsądne :) . Jeszcze jakiś ambitny leśniczy przejrzy swoje foto pułapki :( . Oooo to ten z Zeissem łaził na naszym terenie :)

kot Sylvester 
Maniak

Wiking69 napisał/a:
Maciek ... nie wiem czy napisanie Ci w której części Sudetów łamałem zakaz wchodzenia do lasu jest rozsądne :) . Jeszcze jakiś ambitny leśniczy przejrzy swoje foto pułapki :( . Oooo to ten z Zeissem łaził na naszym terenie :)

Wiking69 przecież możesz Maćkowi napisać na pw, no chyba że obawiasz się faktu coby On nie okazał się leśniczym :mrgreen:

Ps. Wtedy ten fakt mógłby mieć bolesne konsekwencje.
Ps.2 Warto chyba jednak zaryzykować choćby dla "domowej adrenaliny".

Wiking69 
Optyczny

Maciek napisał że Sudety to jego parafia , chyba jest nadleśniczym :) . Marny mój los :( , dobiorą mi się do d.... .

Santre 
Entuzjasta

Czyli w Sudetach można spotkać kolegów z forum☺️. Mamy tam domek w okolicach Jedliny Zdroju. Piękne tereny jeszcze nie zadeptane. Również polecam Beskidy po czeskiej stronie podobny klimat spokój cisza. Planowałem zakup lornetki na festiwalu i na pocieszenie kupiłem nowego Swarovski habicht 10x40 w ga. Aktualna sytuacja stwarza możliwość długich obserwacji tylko szkoda że stacjonarnych. 😥. Tylko skończy się ten trudny czas natychmiast ewakuacja w góry.

Maciek 
Maniak

Wiking69 napisał/a:
Maciek napisał że Sudety to jego parafia , chyba jest nadleśniczym :) . Marny mój los :( , dobiorą mi się do d.... .

Parafia to określenie knajackie, ale bardzo mi się podoba. Zwyczajowo tym terminem określamy rejon odwiedzany rowerem podczas typowej przejażdżki - czyli w promieniu 30-50km. Nie jestem nadleśniczym i ze służbami leśnymi nie mam nic wspólnego.
Co do fotopułapek to jest ich tutaj sporo ale sprawdzane są rzadko - no chyba, że ktoś na grubo zarąbie drewna. Jest też wiele pułapek stawianych przez Uniwerek Przyrodniczy z Wrocka, ale oni interesują się raczej zwierzyną. Pewnie jak odtworzą nagranie na którym jesteś to zgromadzą się przed monitorami i będą je z zainteresowaniem oglądać niczym badacze którzy właśnie odkryli nowy, nieznany nauce gatunek :razz:
@Santre - Jedlina choć to wciąż Sudety jednak już nie moja parafia :cry: , to jakieś 70 km na wschód ode mnie. W latach szkolnych często bywałem tam na koloniach. Obecnie też co jakiś czas tam bywam z rodzinką ale autkiem (rowerek odpada - za stary jestem na tą górę w Szczawnie). Fajne rejony, przyroda, sporo zamków i tajemnic, niedaleko kompleks Riese - polecam.

Wiking69 
Optyczny

Piszcie chłopaki więcej , śmiejcie się , żartujcie , opowiadajcie ciekawe historie . W tych zwariowanych czasach wszyscy potrzebujemy pozytywnej energii i życzliwości . Życie w ciągłym strachu i niepewności ściąga nas mocno w dół . Oczywiście na pocieszenie można sobie kupić nową lornetkę :) , ale nic nie zastąpi drugiego człowieka pozytywnie nastawionego do życia . Wyobraźcie sobie gdybyśmy pomimo zakazów i restrykcji , zrobili sobie zlot lornetkowy w jakimś przytulnym Parku Narodowym . Już widzę wiadomości w TVP ... w Tatrzńskim Parku Narodowym zaobserwowano dużą grupę partyzantów z lornetkami :) .

Odpowiedz do tematu