Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zdigitalizować najprościej audio?
Autor Wiadomość
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Nie 08 Lis, 2020   Jak zdigitalizować najprościej audio?

Niby to nie jest problem ale w noim przypadku... i owszem. Można to zrobić na wiele sposobów ale w moim "mac-u" nie mam wejścia liniowego. Jedynie mam złącza USB i... mikrofon. Jakość nagrywanego audio przez mikrofon nie jest jednak do przyjęcia. Są niby takie konwertery A/V grabber USB ale zwykle współpracujące z "Windows", "Linux" itp. a mnie potrzeba takiego aby działał z "mac-iem". Siedzę już kilka dni i szukam ale jak się trafi taki, który może być do "mac-a" to okazuje się, że do systemu "catalina" nie jest przystosowany (iOS poniżej 10). Co zrobić abym mógł nagrywać dźwięk w formie cyfrowej na moim komputerze?
Nie muszę chyba dodawać, że wolał bym rozwiązanie bardzo ekonomiczne i proste.
Tak wyglądają parametry mojego kompa:
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową



Pomógł: 22 razy
Posty: 5131
Skąd: Chełm I stolica PRL!
Wysłany: Wto 10 Lis, 2020   

Najekonomiczniej będzie kupić staroć z windowsem za 5 dych z przesyłką, do którego podłączysz wszystko poza spawarką ;) . I za darmo, legalnie, ściągniesz oprogramowanie do czegokolwiek. Mówię serio. Za laptopa dasz troszkę więcej. Nie znam się kompletnie na macach ale jak widzę trudy mego przyjaciela, który posiada - to sądzę, że tak będzie najprościej.
 
 
Negatyw 
Maniak



Pomógł: 13 razy
Posty: 816
Skąd: Reda
Wysłany: Wto 10 Lis, 2020   

Są emulatory, np. https://techsviewer.com/run-windows-10-in-macos-catalina-with-a-free-emulator/ ale ile są warte to nie wiem, bo zawsze miałem Windows. No, kiedyś miałem DOS.
 
 
FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto



Pomógł: 6 razy
Posty: 422
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 10 Lis, 2020   Re: Jak zdigitalizować najprościej audio?

Preskaler napisał/a:
Niby to nie jest problem ale w noim przypadku... i owszem. Można to zrobić na wiele sposobów ale w moim "mac-u" nie mam wejścia liniowego. Jedynie mam złącza USB i... mikrofon. Jakość nagrywanego audio przez mikrofon nie jest jednak do przyjęcia. Są niby takie konwertery A/V grabber USB ale zwykle współpracujące z "Windows", "Linux" itp. a mnie potrzeba takiego aby działał z "mac-iem". Siedzę już kilka dni i szukam ale jak się trafi taki, który może być do "mac-a" to okazuje się, że do systemu "catalina" nie jest przystosowany (iOS poniżej 10). Co zrobić abym mógł nagrywać dźwięk w formie cyfrowej na moim komputerze?

Mam taki konwerter USB i działa z Makiem bez żadnych sterowników, system wykrywa go od strzału. Nazywa się C-Media USB Headphone Set. Urządzenie jest dość stare, więc nie wiem, czy jest gdzieś dostępne. Działa bardzo dobrze z GarageBand.
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Wto 10 Lis, 2020   

Dzięki za info Tomku!
Tak na szybko przeglądnąłem googla ale są tylko stare opisy a ofert nie ma. Jeszcze poszperam. Może coś znajdę w używkach?
Negatyw - dzięki! Będę trawił ten materiał po kawałku bo przez translatora.
 
 
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową



Pomógł: 22 razy
Posty: 5131
Skąd: Chełm I stolica PRL!
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020   

To co wrzucił Negatyw to może być dobry trop, ogólnie znajdziesz sporo materiału po polsku - pierwszy z brzegu: https://www.youtube.com/w...=AndrzejIwaniuk jak zainstalować wirtualną maszynę i nie jest to specyficzne dla systemu na którym instalujesz (pomijając, że plik instalacyjny powinien być dla tego systemu). Natomiast możesz natrafić na problem taki, że wirtualna maszyna sama z siebie po instalacji nie będzie widziała portów i trzeba będzie je dodać wpisując odpowiednie linie poleceń. Miałem tego typu problem z portem LPT. VBox ma bardzo dobrą dokumentację (niestety po angielsku, ale sporo pewnie można znaleźć i po polsku, bo jest popularna).
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020   

maziek napisał/a:
Najekonomiczniej będzie kupić staroć z windowsem za 5 dych z przesyłką, do którego podłączysz wszystko poza spawarką ;) . I za darmo, legalnie, ściągniesz oprogramowanie do czegokolwiek. Mówię serio. Za laptopa dasz troszkę więcej. Nie znam się kompletnie na macach ale jak widzę trudy mego przyjaciela, który posiada - to sądzę, że tak będzie najprościej.


Przepraszam, że na raty ale miałem tyle do sprawdzania, że nie wyrobiłem do rana. Z tym jest pewien kłopot. Bo zwykle te starocie mają kiepskie procesory (po wczytaniu się w oferty) a do tego procesu są te wymagania dość wysokie. Poza tym musi być legalny program a jak ja to sprawdzę na "Alle..."? Laptop mnie nie interesuje. Mam w domu stary komp. ale też nie dam rady na nim tego zrobić z powyższych powodów. Wid. 7 słaby procesor i pamięć. Jeszcze jednego rupiecia nie będę kupował. Dostaję też febry na samą myśl o konieczności ściągania, instalacji i uruchamiania tych programów. Dlatego wolał bym rozwiązanie sprzętowe i już wolę "zarżnąć się" i kupić coś takiego:



Jest też wejscie liniowe i przyda się do filmowania.
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020   

Kupiłem "videograbber". Spróbuję może się jakoś uda? Koszt poniżej 30,- zł. Spróbuję na tym swoim, starym kompie. Tak to wygląda:

 
 
TomPL2 
Optyczny


Pomógł: 26 razy
Posty: 1182
Skąd: Z Warmii
Wysłany: Czw 12 Lis, 2020   

Ale że duże wymagania sprzętowe są?! Audio to ja "digitalizowałem" i 15 lat temu na kompie z Windows XP, bez żadnych problemów.
 
 
FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto



Pomógł: 6 razy
Posty: 422
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 12 Lis, 2020   

Preskaler napisał/a:
Kupiłem "videograbber". Spróbuję może się jakoś uda? Koszt poniżej 30,- zł. Spróbuję na tym swoim, starym kompie.

Domyślam się, że jeszcze tego nie masz i nie próbowałeś, czy działa. Natomiast coś mi się przypomina z dawnych czasów, że kiedyś testowałem podobne urządzenie i wyszło na to, że nie da się tym zgrać samego audio bez podpięcia sygnału wideo. Pewnie brakowało jakiegoś sygnału synchronizacji, czy coś. Ale może w tym przypadku będzie inaczej.
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Czw 12 Lis, 2020   

Może jutro przyjdzie "Grabber"? Komputer odpaliłem i mysz oraz klawiaturę dokupiłem. Najpierw sprawdzę samą fonię. Jeśli nie pójdzie to będę kombinował z wizją. Dzięki za cenną radę Tomku.
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Sro 25 Lis, 2020   

Grabber przyszedł i uruchomiłem go na Windows 7 w starym komputerze. Obraz działa świetnie ale głosu nie mogę w żaden sposób uruchomić. W międzyczasie znalazłem podobne urządzenie współpracujące na "macu". Nazywa się to "zewnętrzna karta dźwiękowa USB za ok. 20,- zł. Podłączyłem do "maca" i DZIAŁA! Bez żadnych sterowników i dodatkowo ściąganych programów. Działa z "QuickTime Player'em". Miałem pewien kłopot w ustawianiu wejść/wyjść ale jakoś przez noc mi się to udało zrobić. Okazało się, że konieczne było pogrzebanie w "Preferencje systemowe" > "Ochrona i prywatność" . "Mikrofon" > "Daj poniższym aplikacjom dostęp do mikrofonu" . Odhaczyłem "Q.T.P." i przy okazji jeszcze kilka innych programów. Możliwe, że z tym grabber'em też tak trzeba by było zrobić ale nie mam już takiej potrzeby jeśli na "mac'u" wszystko działa. Stary komputer idzie nadal w odstawkę.
:mrgreen:
 
 
FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto



Pomógł: 6 razy
Posty: 422
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 01 Gru, 2020   

Rozumiem, że "zewnętrzna karta dźwiękowa" to nazwa, pod jaką komputer widzi to urządzenie. Czy jednak jest to jakaś nazwa handlowa tego gadżetu?
 
 
towner 
Początkujący


Posty: 49
Skąd: z Łodzi
Wysłany: Sro 02 Gru, 2020   

mac os potrafi nagrywać dźwięk z linii, podłączasz kabel jack do wejścia mikrofonu w macu, drugi koniec wtykasz w out analogowego playera i klikasz record, nagrywałem tak kasety taśmowe, mam sporo mp3 tak uzyskanych.
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 595
Wysłany: Sro 02 Gru, 2020   

FotoTomek napisał/a:
Rozumiem, że "zewnętrzna karta dźwiękowa" to nazwa, pod jaką komputer widzi to urządzenie. Czy jednak jest to jakaś nazwa handlowa tego gadżetu?


Jest dokładnie tak jak pisze "towner". Urządzenie nazywa się i wygląda tak:

https://obrazki.elektroda.pl/5533874600_1606926417.png

Cała operacja nagrywania jest prosta i sprowadza się do podłączenia złączy "chinch" do źródła audio (np. dekodera sat) i włożenie wtyczki USB do kompa. A potem trzy kroki tak jak na obrazku:
https://obrazki.elektroda.pl/3335360900_1606927180.jpg
A komp widzi to tak:
https://obrazki.elektroda.pl/5437811900_1606929246.png
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13