Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ender, zapraszam do focenia szybkiego ruchu po ciemku kompaktem. Odechce Ci się szybciej niż zdołasz powiedziec Sony H50.
Pomysł z A200 już lepszy. Od biedy można by się zmieścic w 3000 z A200 i tele 70-200 F/2.8 (sigma lub tamron). No ale ten AF
Nie zgadzam się, że pisanie o wymaganiach względem puszki to wprowadzanie w błąd. Właśnie taka fotografia, o jakiej tu rozmawiamy najbardziej obnaża wady każdego body.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Nie 10 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
ender, a jaki obiektyw jasny i za ile polecasz do a200?
tak żeby na początek koleżanka miała komfort pracy i nie rzuciła w cholerę zabawy po pierwszych zdjciach?
łatwo poradzić byle co, a popatrz sobie jak inni po takich radach sprzedają sprzęt, bo "kompakt był lepszy i nie trzeba było tyle inwestować, a zdjęcia takie same".ja podchodzę do sprawy poważnie i biorę odpowiedzialność za swoje słowa.
dobrym pomysłem byłby pentax k200 +50-135/2.8, ale to w dalszym ciągu około 4500pln.
wolę polecić canona, bo przy ew. odsprzedazy mniej się straci!
Carolino, jeszcze jedno. spróbuj na pw do kijos! on jest z warszawy. może dogadacie się i pokaże ci "na żywca" o co z tym wszystkim chodzi?
Dziekuje za rady, zrobila sie z mojego pytania ciekawa dyskusja..........musze to wszystko przetrawic..........
aha i jeszcze jedno pytanie: czy jesli kupie oddzielnie obiektyw taki zeby w tej nieszczesnej hali robic zdjecia w ruchu, to tym samym obiektywem zrobie zdjecia na zewnatrz i w ogole rozne inne zdjecia?
Carolina, ogólnie mówi się, że ważniejszy jest dobry obiektyw, ale w tym wypadku jedno i drugie musi byc porządne. Inaczej będzie trochę trudno.
Co do obiektywu. Niestety jasny obiektyw o długiej ogniskowej to szkiełko typowo do ciasnych kadrów lub zdjęc z dużej odległości. Do widoczków i ogólnie typowych kadrów potrzebny jest właśnie obiektyw standardowy o zakresie ogniskowych od kilkunastu do kilkudziesięciu milimetrów. Są też konstrukcje zaczynające się na kilkunastu, a kończące na 200, 250 mm, ale są one średnie optycznie i niestety dośc ciemne, moim zdaniem za ciemne do ruchu w pomieszczeniach.
Może na początek kup przyzwoitą puszkę ze standardowym obiektywem, a jeśli nie wystarczy (najprawdopodobniej), zacznij oszczędzac pieniądze na bardziej specjalistyczne szkło. Sam nie wiem, trudno tu coś doradzic
Monastor po calej dyskusji powiem Ci ze to chyba na poczatek najlepszy pomysl, zobacze co i jak a potem dokupie obiektyw jesli mi sie spodoba cala zabawa
Ale w takim razie sony R1 odpada tak? a szkoda bo widzialam zdjecia nim robione i byly ladne
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
Carolina, imho , na razie nic nie kupuj! to po pierwsze.
po drugie, kup lub pożycz książke o podstawach fotografii. byle co, nawet starą, gdzie jest podstawowa wiedza o ogniskowej, przysłonie, czułości (bez głupich myśli ) i podstawach kompozycji.( z tym ostatnim jako kobieta będziesz miała najłatwiej).
poczytaj, musisz zrozumieć podstawy, aby (wg. mnie) zainwestować w coś, o czym masz mgliste pojęcie.
jeśłi masz prblem z lekturą, mogę pomóc. mam pozycje których już nie używam
nie gniewaj się, ale przy zerowym poziomie wiedzy na temat lustrzanek szkoda polecać Ci sprzęt. możemy zrobić Ci więcej krzywdy niz pożytku.
najlepsza opcja, to bezpośredni kontakt z kims z w-wy lub okolic , kto chciałby Ci pokazać aparat i obiektywy, abyś zrozumiała w praktyce o co chodzi.
w sklepie nie za bardzo możesz sprawdzić sama to wszystko.
Dzieki krisv740 nareszcie post ktorego nie musze czytac dwa razy zeby go zrozumiec
Dlatego wlasnie nie chce sie spieszyc.....ok skorzystam z Twojej rady.......i zanim kupie obejrze i pomacam na zywo
krisv740 [Usunięty]
Carolina,
bardzo słusznie
gdybyś miała problem z "macaniem" daj znać. w gruncie rzeczy białystok nie jest tak daleko od w-wy
Carolina, R1 to świetny aparat z kapitalnym obiektywem, ale do sportu nie bardzo się nada. Tu trzeba czegoś z bardzo dobrymi osiągami matrycy i długim, jasnym obiektywem. Na pewno bezpiecznie byłoby wziąc Canona 40D z jakimś podstawowym szkłem, a po czasie dokupic coś lepszego do piesków na pokazach. Możliwe, że i Canon 450D wystarczy. krisv740, bardzo dobrze radzi. Dowiedz się co to przysłona, jaki ma wpływ na zdjęcie, co powoduje taki czy inny czas otwarcia migawki, a będziesz miała większą jasnośc jeśli chodzi o wybór. Zresztą ta wiedza będzie Ci potrzebna do robienia zdjęc, zwłaszcza w trudnym świetle i w ruchu.
A czy w takim razie moglibyscie mi doradzic jakas ksiazke, a w sieci cos znajde madrego?
Czy narusze regulamin jak zmienie temat i spytam jakiego masz psa?
krisv740 [Usunięty]
książkę? hm... np. ekspozycja bez tajemnic. ale tak jak pisałem , wejdź do empik i kup pierwszą lepszą książkę o podstawach fotografii. nawet najtańszą. juz da ci wiele.
a co do psa to na pw dam ci znać. bo na tym forum modzi są groźni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11