Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka cyfrowa - zdjecia w ruchu
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008   

ender, zapraszam do focenia szybkiego ruchu po ciemku kompaktem. Odechce Ci się szybciej niż zdołasz powiedziec Sony H50.

Pomysł z A200 już lepszy. Od biedy można by się zmieścic w 3000 z A200 i tele 70-200 F/2.8 (sigma lub tamron). No ale ten AF :???:

Nie zgadzam się, że pisanie o wymaganiach względem puszki to wprowadzanie w błąd. Właśnie taka fotografia, o jakiej tu rozmawiamy najbardziej obnaża wady każdego body.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Nie 10 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

krisv740
[Usunięty]

ender, a jaki obiektyw jasny i za ile polecasz do a200?
tak żeby na początek koleżanka miała komfort pracy i nie rzuciła w cholerę zabawy po pierwszych zdjciach?
łatwo poradzić byle co, a popatrz sobie jak inni po takich radach sprzedają sprzęt, bo "kompakt był lepszy i nie trzeba było tyle inwestować, a zdjęcia takie same".ja podchodzę do sprawy poważnie i biorę odpowiedzialność za swoje słowa.
dobrym pomysłem byłby pentax k200 +50-135/2.8, ale to w dalszym ciągu około 4500pln.
wolę polecić canona, bo przy ew. odsprzedazy mniej się straci!

Carolino, jeszcze jedno. spróbuj na pw do kijos! on jest z warszawy. może dogadacie się i pokaże ci "na żywca" o co z tym wszystkim chodzi?

Carolina 
Nowy

Dziekuje za rady, zrobila sie z mojego pytania ciekawa dyskusja..........musze to wszystko przetrawic..........

aha i jeszcze jedno pytanie: czy jesli kupie oddzielnie obiektyw taki zeby w tej nieszczesnej hali robic zdjecia w ruchu, to tym samym obiektywem zrobie zdjecia na zewnatrz i w ogole rozne inne zdjecia?

Co jest wazniejsze dobre body czy dobry obiektyw?

krisv740
[Usunięty]

Carolina, kiedy i jak szybko musisz kupic aparat?

Carolina 
Nowy

Na poczatku pazdziernika jade na wystawe do Budapesztu i chcialabym juz miec aparat ale nie mam cisnienia, wole sie dobrze zastanowic najpierw

Monastor 
Optyczny

Carolina, ogólnie mówi się, że ważniejszy jest dobry obiektyw, ale w tym wypadku jedno i drugie musi byc porządne. Inaczej będzie trochę trudno.

Co do obiektywu. Niestety jasny obiektyw o długiej ogniskowej to szkiełko typowo do ciasnych kadrów lub zdjęc z dużej odległości. Do widoczków i ogólnie typowych kadrów potrzebny jest właśnie obiektyw standardowy o zakresie ogniskowych od kilkunastu do kilkudziesięciu milimetrów. Są też konstrukcje zaczynające się na kilkunastu, a kończące na 200, 250 mm, ale są one średnie optycznie i niestety dośc ciemne, moim zdaniem za ciemne do ruchu w pomieszczeniach.

Może na początek kup przyzwoitą puszkę ze standardowym obiektywem, a jeśli nie wystarczy (najprawdopodobniej), zacznij oszczędzac pieniądze na bardziej specjalistyczne szkło. Sam nie wiem, trudno tu coś doradzic :neutral:

Carolina 
Nowy

Monastor po calej dyskusji powiem Ci ze to chyba na poczatek najlepszy pomysl, zobacze co i jak a potem dokupie obiektyw jesli mi sie spodoba cala zabawa

Ale w takim razie sony R1 odpada tak? a szkoda bo widzialam zdjecia nim robione i byly ladne

krisv740
[Usunięty]

Carolina, imho , na razie nic nie kupuj! to po pierwsze.
po drugie, kup lub pożycz książke o podstawach fotografii. byle co, nawet starą, gdzie jest podstawowa wiedza o ogniskowej, przysłonie, czułości (bez głupich myśli :mrgreen: ) i podstawach kompozycji.( z tym ostatnim jako kobieta będziesz miała najłatwiej). :smile:
poczytaj, musisz zrozumieć podstawy, aby (wg. mnie) zainwestować w coś, o czym masz mgliste pojęcie.
jeśłi masz prblem z lekturą, mogę pomóc. mam pozycje których już nie używam :cool:
nie gniewaj się, ale przy zerowym poziomie wiedzy na temat lustrzanek szkoda polecać Ci sprzęt. możemy zrobić Ci więcej krzywdy niz pożytku.
najlepsza opcja, to bezpośredni kontakt z kims z w-wy lub okolic , kto chciałby Ci pokazać aparat i obiektywy, abyś zrozumiała w praktyce o co chodzi.
w sklepie nie za bardzo możesz sprawdzić sama to wszystko.

Carolina 
Nowy

Dzieki krisv740 nareszcie post ktorego nie musze czytac dwa razy zeby go zrozumiec :)
Dlatego wlasnie nie chce sie spieszyc.....ok skorzystam z Twojej rady.......i zanim kupie obejrze i pomacam na zywo

krisv740
[Usunięty]

Carolina, :mrgreen: :mrgreen:
bardzo słusznie :smile:
gdybyś miała problem z "macaniem" daj znać. w gruncie rzeczy białystok nie jest tak daleko od w-wy :roll:

Carolina 
Nowy

Dzieki Krisv dam znac w takim razie, w bialymstoku tez na pewno jest wystawa psow :)
Pozdrawiam i ide sie "przespac" z problemem :)

Monastor 
Optyczny

Carolina, R1 to świetny aparat z kapitalnym obiektywem, ale do sportu nie bardzo się nada. Tu trzeba czegoś z bardzo dobrymi osiągami matrycy i długim, jasnym obiektywem. Na pewno bezpiecznie byłoby wziąc Canona 40D z jakimś podstawowym szkłem, a po czasie dokupic coś lepszego do piesków na pokazach. Możliwe, że i Canon 450D wystarczy. krisv740, bardzo dobrze radzi. Dowiedz się co to przysłona, jaki ma wpływ na zdjęcie, co powoduje taki czy inny czas otwarcia migawki, a będziesz miała większą jasnośc jeśli chodzi o wybór. Zresztą ta wiedza będzie Ci potrzebna do robienia zdjęc, zwłaszcza w trudnym świetle i w ruchu.

krisv740
[Usunięty]

no i jest mój pies! ( a raczej sunia) :mrgreen:

Carolina 
Nowy

A czy w takim razie moglibyscie mi doradzic jakas ksiazke, a w sieci cos znajde madrego?

Czy narusze regulamin jak zmienie temat i spytam jakiego masz psa? :)

krisv740
[Usunięty]

książkę? hm... np. ekspozycja bez tajemnic. ale tak jak pisałem , wejdź do empik i kup pierwszą lepszą książkę o podstawach fotografii. nawet najtańszą. juz da ci wiele.
a co do psa to na pw dam ci znać. bo na tym forum modzi są groźni :mrgreen:

Odpowiedz do tematu