Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przepraszam...
Autor Wiadomość
Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Sob 19 Lut, 2022   

Maciek, ok, ale....
niedawno, kol. goornik zaprezentował lornetkę, która 30 lat przeleżała w futerale...
Nie miała chyba zatyczek i szkiełka były czyściutkie.

Reklama

Maciek 
Maniak

Wysłany: Pon 21 Lut, 2022   

Binokularnik, Dawniej CZJ czy BPC sprzedawały lornetki w pancernych futerałach, szczelnych a niekiedy zamykanych na zamek błyskawiczny. W takim futerale lornetka przetrwa lata. Również obecnie spotyka się wiele solidnych futerałów, np do DO Titanum 8x56 mam sztywny futerał na zamek błyskawiczny. Ale do Zeissa Conquesta dostałem futerał z cordury, nieszczelny, zamykany klapką i sprzączką. Jest on sam z siebie kurzołapem i co jakiś czas muszę go wytrzepać. Dlatego kiedy odkładam lornetkę na dłużej to montuję zatyczki.

Jan55 
Optyczny
amator

Maciek... trzeba dodać, że lornetka zaprezentowana przez goornika nie była w ogóle używana, więc w szczelnie zamkniętym futerale może tak wyglądać jak wygląda. Nawet rzadko używana lornetka, ale wyciągana z futerału, nawet szczelnego, załapie paprochy, które dostaną się do futerału i po jakimś czasie szkła będą do czyszczenia, a co dopiero lornetka będąca w częstym użytku np lornetki myśliwych, które zatyczki widzą, chyba, jak są nowe.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Maciek napisał/a:
Binokularnik, Dawniej CZJ czy BPC sprzedawały lornetki w pancernych futerałach, szczelnych a niekiedy zamykanych na zamek błyskawiczny. W takim futerale lornetka przetrwa lata. Również obecnie spotyka się wiele solidnych futerałów, np do DO Titanum 8x56 mam sztywny futerał na zamek błyskawiczny. Ale do Zeissa Conquesta dostałem futerał z cordury, nieszczelny, zamykany klapką i sprzączką. Jest on sam z siebie kurzołapem i co jakiś czas muszę go wytrzepać. Dlatego kiedy odkładam lornetkę na dłużej to montuję zatyczki.

Hmm....przeproszę się z zatyczkami
W sumie to nie problem wrzucić je do futerału i zakładać w sytuacji o której piszesz....
Muszę tylko pamiętać o natychmiastowym ich zdjęciu po wyjęciu lornetki coby mnie nie wnerwiały podczas obserwacji - co się często zdarzało, w czasach, gdy nadmiernie " pieściłem" się z lornetką.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Lut, 2022   

Binokularnik napisał/a:
Zaślepki na obiektywy to zbędny gadżet moim zdaniem. Do niczego się nie przydają

Nawet do ochrony obiektów przez mechanicznyym uszkodzeniem w plecaku, przed kurzem, brudem, odciskami palców, kroplami wody też nie?

Mam wiele lornetek seryjnie "bezpokrywkowych" i tu z tym nie walczę. Ale w przypadku lornetek wyposażonych fabrycznie w pokrywki - jak choćby mój nieśmiertelny Monarch 7 8x30 - użwywam pokrywek zawsze.

Arek, cieszę się z Twojego powrotu.....

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Czw 24 Lut, 2022   

goornik napisał/a:
Binokularnik napisał/a:
Zaślepki na obiektywy to zbędny gadżet moim zdaniem. Do niczego się nie przydają

Nawet do ochrony obiektów przez mechanicznyym uszkodzeniem w plecaku, przed kurzem, brudem, odciskami palców, kroplami wody też nie?

Gdy używam lornetkę to albo wisi na szyi obiektywami skierowanymi " w dół", albo przez nią patrzę....
W obu przypadkach zatyczki nie są do niczego potrzebne.
Gdy lornetki nie używam to wkładam ją do futerału.

okobogee 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Lut, 2022   

Test lornetki Swarovski EL 12x50 czytałem 2razy i co mnie najbardziej zaskakuje to, że waży prawie 1 kg. i to że ogniskowanie to aż 730 stopni i to że popsuły się mocowanie frontowych zaślepek. A tu na forum albo gdzieś indziej czytałem że gumowa obudowa nie jest zbytnio trwała.
Cena 11200PLN więc dla mnie coś jest tu nie tak...no chyba, że obraz jest tego wart.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 25 Lut, 2022   

okobogee napisał/a:
co mnie najbardziej zaskakuje to, że waży prawie 1 kg

Tyle, że w klasie 50 mm to typowa waga. Nie odstaje ani w jedną, ani w drugą stronę.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

okobogee napisał/a:
Test lornetki Swarovski EL 12x50 czytałem 2razy i co mnie najbardziej zaskakuje to, że waży prawie 1 kg. i to że ogniskowanie to aż 730 stopni i…..

Jak dla mnie zdecydowanie ważniejszym parametrem jest możliwość precyzyjnego ustawienia ostrości niż jego szybkość, która powiązana jest z ilością obrotów focusera

przy lornetce x12 szczególnie …

Arek 
Redaktor

Też nad tym myślałem. Pawie zawsze pod testami Swarovskiego pojawia się niejaki "ptasiarz" i zawsze narzeka na ten zakres obrotu twierdząc, że to dyskwalifikujące. Mi to nigdy jakoś mocno nie przeszkadzało. Wielu ptasiarzom chyba też nie, skoro to jedna z najpopularniejszych lornetek premium w tego typu zastosowaniach.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Dla porównania w kowie genesis 8x33 pokrętło było „za szybkie”

Przypadek gdzie istnieje potrzeba przeogniskowania od minimum do maksimum jest wg mnie akademicki , w praktyce najczęściej „dokręcamy” ostrość w poszukiwaniu najlepszego obrazu

Jan55 
Optyczny
amator

mariuszi napisał..."Jak dla mnie zdecydowanie ważniejszym parametrem jest możliwość precyzyjnego ustawienia ostrości niż jego szybkość, która powiązana jest z ilością obrotów focusera".

Wyznaję tą samą zasadę i nigdy nie zwracam uwagi na zakres ogniskowania. Być może, ten parametr jest ważny, dla bardziej zaawansowanych podglądaczy ptactwa.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Jan to musiałby być ptactwo naprawdę szybko lecące … :lol:

gaudemus 
Bywalec

@okobogee, EL 12x50

- lornetka leży znakomicie w rękach i przy oku, waga nie jest uciążliwa
- co do ogniskowania to ten swarek ma ogromną głębię ostrości, a samo przejście (przeogniskowanie) od nieskończoności do ok 10-15m to ok 45 stopni obrotu, uwierz mi, na otwartych przeostrzenia takich jak np PN Ujście Warty przy obserwacji latających nad głową ptaków to ta 12x naprawdę daje radę :)
- mój egzemplarz mam od ok 1,5 roku, kupiłem używany, po numerze seryjnym sądzę że ma już ok 3,5 roku, klapki jeszcze się nie urwały, do obudowy nie mam żadnych zastrzeżeń
- obraz jest ostry aż po brzeg, szeroki, jasny jak to w swaro, kto raz obserwował ten wie o czym piszę ;)

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Sob 26 Lut, 2022   

W NL 12x42 również przeogniskowanie od 10 m do nieskończoności wymaga małego obrotu. Nakręcić się trzeba dopiero do minimalnej odległości. Zatem to gadanie na forach o zbyt dużym kącie pełnego obrotu fokusera jest przesadzone. W praktyce nie ma problemu, bo te lornetki mają dużą GO. Poza tym fokuser jest bezsmarowy i chodzi bardzo lekko niezależnie od temperatury. Mistrzem w szybkości ogniskowania jest Zeiss SF, ale nie ma 12x.

Odpowiedz do tematu