Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Następcy Nikona SE ?
Autor Wiadomość
Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 08 Kwi, 2023   Następcy Nikona SE ?

"The Oberwerk SE (Special Edition) Series are based on the discontinued SE models from a well-known Japanese brand.
...we improved the optical quality by using FK-61 ED (Extra-low Dispersion) glass objectives, which eliminate chromatic aberration "

Otwiera się nowe pole do testowania porównawczego!

https://oberwerk.com/product/8x32-se/

https://oberwerk.com/product/10x42-se/

https://oberwerk.com/product/12x50-se/

OBERWERK 8x32 SE.jpg
Plik ściągnięto 2676 raz(y) 65,52 KB

OBERWERK 10x42 SE.jpg
Plik ściągnięto 2676 raz(y) 76,26 KB

OBERWERK 12x50 SE.jpg
Plik ściągnięto 2676 raz(y) 72,19 KB

Reklama

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Sob 08 Kwi, 2023   

Się pojawiły . W Stanach dość głośno o nich było . Oberwek eu nie ma ich w ofercie . Ściągać z USA taką 12x50 to z frachtem i podatkiem wyjdzie niemal 1700 PLN . Nie wiem czy bym zaryzykował tyle kasy za Chińskie porro .

Jan55 
Optyczny
amator

Po za wygladem, do Nikona SE, mu trochę brakuje, przede wszystkim, to cegła (800g), jak na 8x32 i gabarytowo większy, a optycznie, podobno też mu brakuje, chociaż co niektórzy na forach BF i CN, się nim zachwycają.

Cytat z opinii Pinaca :
"Różni recenzenci ostrzegali mnie, że SE jest dość duży i ciężki jak na 8×32 – rzeczywiście tak jest, ale jakość wykonania i wykończenie są doskonałe, a ergonomia znakomita, lornetka dobrze leży w dłoniach, radość z używać. Od razu widać, że jak na lornetkę za 250 $ optyka jest naprawdę dobra.
Moja próbka rzeczywiście powiększa się 8,2 razy. Zmierzone wartości RFOV i AFOV są nieco węższe niż podane przez Oberwerk, ale nadal bardzo ładne.
Mnóstwo ulgi dla oczu; osoby noszące okulary powinny czuć się dobrze.
Niezły dodatkowy skok koła ostrości o ok. 5 dpt poza pozycję nieskończoności".

Cytat z opinii Neil Englisha :
"Ten instrument wykorzystuje chińskie szkło FK-61 o niskiej dyspersji, mniej więcej odpowiednik Ohara FPL-51, ale to było więcej niż wystarczające do wycięcia kolorowych obwódek zarówno w centrum obrazu, jak i na zewnątrz pola. Porównując czcigodny Nikon E II 8 x 30 z Oberwerk SE, ten pierwszy pokazał trochę koloru bocznego na obiektach o wysokim kontraście, takich jak gałęzie drzew na zachmurzonym, szarym niebie. Oberwerk SE nie wykazał praktycznie żadnego, z wyjątkiem najdrobniejszego śladu tuż przy przystankach polowych. Rzeczywiście, porównując widoki obu instrumentów w różnych warunkach oświetleniowych, odniosłem wrażenie, że Oberwerk był tylko nieco ostrzejszy z nieco lepszym kontrastem i wyraźniejszym „popem” koloru. Jest też zauważalnie jaśniejszy w przyćmionym świetle dzięki 14 procent większy chwyt światła. Największą różnicą między nimi było znacznie szersze pole widzenia w Nikonie E II (8,8 stopnia vs 8,2 stopnia). To niezły wynik jak na lornetkę za 250 dolarów!"

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Ten PINAC , wyliczył pole 8x32 SE na 7,8 * . Czyżby Sherman Pro w nowym ubranku i z innymi powłokami ?

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72, 12x50 waży tylko 200g więcej (1 kg) od 8x32 :roll: , ale cena to raczej , byłaby, minimum 2000 zł, ze wszystkimi opłatami, a dodać do tego magiczny napis SE i wygląd podobny do SE, to myślę, że cena oscylowałaby koło 2300-2500 zł, a to już nie mało, jak na nie znaną lornetkę.

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72, tak, ma (7,8*), niby nie mało ale jak na porro XXI w, to jednak mało. Większym problemem, poza wagą i wielkością, o którym czytałem, to duża średnica, kanciastych muszli ocznych, co wielu ludziom może nie pasować do oczodołów (szczupłe twarze i małe oczodoły).

Kot72 napisał..."Czyżby Sherman Pro w nowym ubranku i z innymi powłokami ?"
Może to być Sherman po przeróbkach :mrgreen: , kto wie?
Myślę, że w Europie nie pojawi się w sprzedaży, zresztą, jak inne ich lornetki. W EU, sprzedają tylko sprzęt do astro.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

No w Stanach się bardzo napalili i pozamawiali . Recenzji 12x50 SE na razie brak . To co wychwyciłem to że lornetka bardziej na statyw/ monopod niż do ręki . Przez chwilę myślałem o takim powiększeniu ale zysk vis 10x będzie niewielki . Raczej będę zmierzał w kierunku lunety .

Wojtas_B 
Optyczny

Przeczytałem recenzję 8x32 Englisha. Gdyby to był nie wiadomo kto, pomyślałbym, że albo egzaltacja, albo opłacona ściema. Ale ten facet wydaje się być kimś wiarygodnym w środowisku, choć ja go wcześniej nie znałem. Chyba że się mylę, a to jest jakiś samozwańczy ekspert.
No bo, gdy się wprost przeczyta tę recenzję, to zakładając, że napisał ją gość znający się na lornetkach, należałoby skwitować, że oto mamy najlepsze porro na rynku za śmieszne pieniądze.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Nowe porro , CF , szkło ED . W tej konfiguracji oprócz Oriona 8x30 ED to chyba nic nie ma . Więc konkurencji brak :wink:

_Tomek_ 
Optyczny

Ta guma na obudowach nie wygląda zbyt zachęcająco :(
Podane pola widzenia brzmią zbyt optymistycznie lub brzegów tam praktycznie nie ma (a podejrzewam jedno i drugie), zwłaszcza 12x50

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas_B, pisałem, że jest prof.(doktorem) na uniwerku w UK, astronomem i recenzuje optykę, pisze książki o astronomii i jest znany, nie tylko w UK, ale też napisałem, że jego recenzje są optymistyczne w stosunku do wszystkich lornetek, więc ja "dzielę je na pół", bo przecież są to jego osobiste wrażenia, tak jak moje czy Twoje lub innych osób. W wielu przypadkach, pokrywają się z rzeczywistością, więc można je potraktować jako porównanie do swoich wrażeń, w przypadku porównania tej samej lornetki, które to wrażenia, niekoniecznie muszą być zgodne z jego opiniami.
Niemniej jednak, warto poczytać jego opinie o lornetkach, bo można dowiedzieć się coś ciekawego o innym sprzęcie, chociaż niekoniecznie tym najdroższym.
W przypadku tego Oberwerka, to, generalnie opinie o optyce są pozytywne na CN, nieco słabsze dotyczą jego wagi i gabarytów.

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72, Orion 8x30 ED, to wielka niewiadoma :roll: . To jest lornetka APM, którą firma APM odrzuciła jako swoją, bo nie spełniła oczekiwań jakościowych optyki (chodziło o "dużą" AC i słabą ostrość) i odsprzedała projekt Orionowi oraz Chińczykom. Chińczycy produkują ją dla Oriona i jako własna marka, pod nazwą SkyRover ED. Podobno jakością optyczną dalej odstaje na minus, od APM 6x30, mimo szkieł ED, głównie chodzi o większą AC i ostrość. Ani Orion w USA ani SkyRover, nie cieszą się większym zainteresowaniem, właśnie z powodu tych wad. SkyRover można kupić na Aliexpres, Orion tylko w USA.

Odpowiedz do tematu