Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jan, ale z końcowej Twojej konkluzji może wynikać, że skoro te różnice w subiektywnym odczuciu są niewielkie pomiędzy Kowa a wielką trójcą to co tłumaczy 2 lub 3 krotnie większą kwotę za lornetkową biżuterię?
Raczej zawsze ortodoksi bronili, że warto tyle zapłacić a tymczasem wkrada się tu subiektywizm patrzenia.
Myślę że tylko osobista ocena w końcowym etapie decyzji zakupowej ma sens i decyduje czy warto tyle zapłacić. Analogia jak z Nikkorem, Sigmą czy Tamronem....znaczek firmowy też kosztuje i wznosi na wyżyny😊
Wysłany: Pon 21 Sie, 2023
moshica, ja cały czas odnoszę się do Kowy 8x33 i tutaj różnica, dla mnie, między nią a CLCB jest taka jak opisałem, w związku z tym doszedłem do wniosku, że wolę dołożyć 800 zł i kupić CLCB.
Co do apertur 8,5-10,5x to być może różnice w optyce, są niewielkie, w stosunku do S,Z i L, a co do różnicy w cenach, między Kowami G a S, Z, L, to tak jak piszesz, znaczek firmowy też kosztuje, ale trzeba pamiętać, że Kowy to nie klasa NL-EL, ZVSF czy LUV-NV, tylko klasa SLC, Conquesta i Trinovida, przy czym SLC 8-10x42 już "zeszły" ze sceny, a Conquesty i Trinowidy są porównywalne cenowo z Kowami.
"Wielka trójca" to firmy z kilkudziesięcioletnią tradycją, a pozostałe "walczą" na rynku, dopiero od, powiedzmy, 20 lat, a popularność i wysoka jakość, przekłada się na wysokie ceny.
Jan 55
No jak nie pisze skoro jest napisane ze jest gorsza optycznie, powłoki etc.
Sam mówisz by nie bazować na testach a opierasz się na opiniach z pochodzących z różnych forum ..
To prawda ,ze lornetka musi indywidualnie pasować do osoby , która ja kupuje bo co np. po takiej wspaniałej EL jak obraz "roluje" ci się w oku i mimo walorów optycznych nie jesteś w stanie przeskoczyć tego progu...
EL tak maja i niektóre osoby zdejmując lornetkę z oka czują się jak na karuzeli
Wysłany: Wto 22 Sie, 2023
TRYTON7, tak, korzystam z opinii i testów, ale najpierw sprawdzam sam lornetkę, a opinie i testy traktuję jako porównanie do tego, co sam przez nią widzę. Nie kupuję lornetki, tylko, na podstawie opinii czy testów, bo nie traktuję ich jako wyroczni. Ważniejsze dla mnie jest to co ja widzę w lornetce a nie to co ktoś napisze, bo różnimy się wzrokiem, postrzeganiem kolorów i ostrości itd. Dlatego zawsze polecam sprawdzenie samemu lornetki, czy pasuje do wzroku kupującego, a test czy opinie należy traktować jako informację .
Panowie, trafiła mi się oferta kupna sporo taniej Leupold BX-4 Pro Guide HD 8x32.
Teoretycznie cena sklepowa to około 2800 pln ale praktycznie nie ma o niej żadnych informacji. Znacie firmę, model, ktoś z Was miał możliwość jej przetestowania? Nie chce kupować kota w worku i połaszczyć się na „promocje”. Nie miałem jej w rękach i nic nie wiem o optyce, jakości wykonania, itp. Na zdjęciach wizualnie prezentuje się bardzo ładnie chociaż Photoshop czyni cuda
Już sam opis znaleziony w necie; jakiś pseudo systemów, wzbudza podejrzliwość:
Najważniejsze zalety serii BX-4 Pro Guide HD:
Twilight Light Max HD Managment System:
Bezkonkurencyjna jasność nawet w najtrudniejszych warunkach,
Zwiększona sprawność zmierzchowa,
Wzmacnia jasność obrazu w środowisku o niskim natężeniu światła (około 30 minut),
eliminuje 90% odbić światła rozproszonego,
soczewki klasy premium zapewniają ostrość od krawędzi do krawędzi,
zwiększa głębię i kontrast obrazu.
Armor-coated - gumowana powłoka ochronna obudowy zapewnia pewny i wygodny chwyt w każdych warunkach.
Jakość HD - soczewki z fluorkiem wapnia zapewniają niesamowitą rozdzielczość i wyrazistość obrazu przy każdym powiększeniu.
Wysłany: Sro 23 Sie, 2023
LukeWWA, daj sobie spokój z lornetkami nie sprawdzonymi za takie pieniądze.
Ja, jak bym miał dać za tego Leupolda 2800 to w ciemno kupiłbym, najtańszą w tej chwili, ale najlepszą, GPO 8x32, Opticrona Travellera BGA ED 8x32, Monarcha M7 8x30. Lornetki sprawdzone, bdb optycznie i mające bdb opinie na forach, zwłaszcza GPO i Opticron .
Ew. jak masz możliwość zwrotu lub obejrzenia przed zakupem, to zaryzykuj i sprawdź sam, bo może to być okazja.
Firma-krzak to nie jest, miała wiele udanych lornetek. Ostatnio z serii BX-4 testowany był na Optyczne model 12x50 i wypadł dobrze.
Bełkotem nie przejmuj się, firmy tak mają, a to dodatkowo wygląda na tłumaczenie Google'a.
_Tomek_, tak, to nie jest firma krzak, ale to nie znaczy, że lornetka jest warta zakupu, zwłaszcza, że nie ma o niej nic w sieci, zwłaszcza na BF. Nie imponuje polem, obudowa też nie wiadomo z czego (policarbon ?) bo nie podają, brak ED i do tego designe na wzór chiński. Gdyby była jakimś "objawieniem" lornetkowym to na BF byłoby o niej multum opinii, a nie ma żadnej. Dlaczego? bo jej cena nie jest, prawdopodobnie, adekwatna do jej jakości i za takie same pieniądze można kupić lepsze lornetki. Ponieważ to wyrób firmy amerykańskiej to brak opinii na BF jest jak najbardziej wiarygodny. Ja wolałbym jednak kupić lornetkę sprawdzoną i z opiniami, niż lornetkę o której nic nie wiadomo, bo cena nie świadczy o niczym, jak wiemy.
LukeWWA zrobi jak zechce, bo to jego kasa, natomiast powinien się zastanowić czy jest sens, nawet za okazyjną cenę ?, wchodzić w ten interes. MZ, lepszym interesem będzie kupno GPO za 1800 zł, bo to lornetka z BDB opiniami i sprawdzona przez wielu użytkowników, a jej jakość ewidentnie przewyższa jej cenę .
Nie namawiam, bo nie znam tej lornetki, tylko zwracam uwagę, że zakup nie musi być aż tak dużym ryzykiem jak się wydaje. Równie dobrze wszyscy na BF mogą myśleć, że to ryzyko i nikt nie kupuje
_Tomek_ napisał..."wszyscy na BF mogą myśleć, że to ryzyko i nikt nie kupuje".
Kupują na pewno, tylko nie są użytkownikami BF, więc o tym nie piszą, bo lornetki Leupolda nie cieszą się jakąś większą estymą, wśród binomanów USA, zwłaszcza z powodu wysokich cen w stosunku do innych znanych światowych marek.
Co do ceny, to sam jestem ciekawy jakaż to "okazyjna" cena, bo dla mnie okazją byłaby cena max 1500 za full komplet z papierami, a i to nie dałbym tyle, bo wolałbym dołożyć te 300-500 i kupić nową, jak pisałem powyżej, GPO lub M7, tym bardziej, że kol LukeWWA, dysponuje taką kwotą.
Zobaczymy jaką podejmie decyzję .
Cena za jaką mogłem kupić nową to 2 tyś. zł ale raczej traktowałem tę lornetkę jako ciekawostkę a zarazem kupowanie kota w worku. Tak jak pisaliście nie mogłem znaleść info od samych użytkowników a tylko info na stronach sklepów. Na forum też nikt się nie zgłosił kto ją posiada albo ją testował. Skłaniam się powoli do Monarcha M7 - na amazon.de jest nawet promo i za 1700-1800 (zależy od kursu Euro) można zamówić z dostawą do PL. GPO jest tylko na stronie sklepu z Hiszpanii a trochę nie chce się bawić ze zwrotem w razie problemów a na Amazonie jest on bezproblemowy.
Na Amazonie powinieneś się liczyć z otrzymaniem egzemplarza po zwrotowego, bo to częsta praktyka stosowana przez tą firmę. Nie bezpieczniej kupić w Polskim sklepie za te 2000 zł ? np Beafoto. U nich można zawsze coś potargować, ewentualnie jest moja oferta w dziale "Sprzedam", cena do dogadania się . Lornetka w komplecie sklepowym z papierami i gwarancją, sprawdzona pod każdym względem, ale nie używana. Kontakt przez PW.
No i finalnie wyszło że przeprosiłem się z Vortexem DB 8x32. Ciągle po głowie chodzi mi ten M7 ale trafiła się okazja i kupiłem Vortexa za połowę ceny Nikona.
Dziękuje wszystkim za pomoc w temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9