Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Spotkanie lornetkowe Jeziorsko 18-19.05
Autor Wiadomość
adaher 
Maniak

Wysłany: Pon 27 Maj, 2024   

I wiadomo kto na wsi rządzi!

Ekipa.jpg
Plik ściągnięto 2405 raz(y) 634,28 KB

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

Super było, ale oczywiście za krótko. Musimy powtórzyć to samo miejsce i to jeszcze tego lata.

Mamy rozpracowane obie wieże obserwacyjne i wiemy, czego się po nich spodziewać.

1. Wieża nr 1 po wschodniej stronie. Mieliśmy na niej dwie sesje: w sobotę przed obiadem i również w sobotę przed wieczorem. Widok na rozlewiska był świetny w pierwszej sesji, a sesja wieczorna oznaczała patrzenie na rozlewiska pod ostre słońce, gdzie poległy niektóre lornetki z NL na czele.

2. Wieża nr 2 po zachodniej stronie, na której część ekipy spędziła kawałek niedzieli przed powrotem. Jest tu krajobraz o innym charakterze - nadrzeczne zadrzewienia i krzewy, i ogromnie dużo się tu dzieje. To na tej wieży w niedzielę obserwowaliśmy prawie nad głowami długą walkę powietrzną błotniaka z młodym bielikiem, wilgi ganiające błotniaka na wysokości lamperii i sokoła wędrownego (mamy pewność na 95%), a Gaudeamus miał informację o niedawnej jego obserwacji w tym rejonie. Zatem wieża nr 2 to świetne miejsce o dużej dynamice sytuacyjnej na scenie 360 stopni.

Zgłaszam wniosek, aby następnym razem zrobić sesję poranną na wieży nr 1, a po obiedzie udać się na wieżę nr 2. Wtedy będziemy ustawiać się korzystnie do światła.
Myślę, że powinniśmy też przedłużyć sesję altanową, gdzie są wyłożone wszystkie lornetki. Była za krótka, nie zdążyłem przyjrzeć się na spokojnie wszystkim sprzętom.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Moim zdaniem ogólnie czasu było za mało :P

PS: Wygląda na to, że Beafoto urządza dla ekipy warszawskiej spotkanie uzupełniające:
https://www.optyczne.pl/2...vski_Optik.html

gaudemus 
Bywalec

Wysłany: Wto 28 Maj, 2024   

Hej, lepiej późno niż wcale, tytułem podsumowania:

Ja też dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony czas, obserwacje, dywagacje, poranne włóczenie się skrajem rozlewiska i nocne brzdąkanie na tarasie :)
Spotkanie nie zmieniło mojej opinii na temat lornetek - król jest jeden i wszyscy go znamy ;)
"znowu w zielone gramy" parafrazując pewną znaną piosenkę ... :mrgreen:

Co do nowości z jakimi się zetknąłem bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie seria EDG 7x42 i 10x42
Znakomite wykonanie, kultura pracy focusera, jakość obrazu, żałuję że wcześniej nie miałem okazji się zetknąć na dłużej, tylko okazyjnie kiedyś w Łochowie miałem któregoś z przedstawicieli rodziny w ręku.
Z porównania wielkiej czwórki 7x42 to właśnie przedstawiciel "żółtych" czyli EDG jak dla mnie wyszedł na pierwszym miejscu, choć reszta peletonu była bardzo blisko

Podobnie spodobała mi się Leica Geovid - wykonanie obicia, mechanika, czystość obrazu, "czerwoni" potrafią jednak cholernie dobre lornetki

Z ciekawostek ze stajni niebieskich : porównanie conquesta 8x32 z SFL 8x30 wypadło zdecydowania na korzyść tej drugiej, jakość obrazu a przede wszystkim dużo większa głębia ostrości i mniejsza waga / lepszy chwyt i poręczność - to wszystko atuty które stawiają SFL sporo powyżej conquesta
(oczywiście po chałupniczym przedłużeniu muszli ocznych w tej pierwszej :lol: )

a po boku cichutko krążyły aż 2 sztuki małych curio 7x21 budząc zachwyt chyba u wszystkich

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Sro 29 Maj, 2024   

adaher napisał/a:
I wiadomo kto na wsi rządzi!

Potężna dystorsja poduszkowa, wyrzuć ten aparat.

Zgadzam się z Wojtkiem, w tym roku musimy to powtórzyć, ale chyba po wakacjach.
Do tego czasu liczę, że Towarzystwo się zreflektuje i na zlocie pojawią się Noctivid, więcej klasycznych porro no i PRZEDE WSZYSTKIM banerklaud.

Maciek 
Maniak

gaudemus napisał/a:
Z ciekawostek ze stajni niebieskich : porównanie conquesta 8x32 z SFL 8x30 wypadło zdecydowania na korzyść tej drugiej, jakość obrazu a przede wszystkim dużo większa głębia ostrości i mniejsza waga / lepszy chwyt i poręczność - to wszystko atuty które stawiają SFL sporo powyżej conquesta

Jakiś czas temu Zeiss bezpłatnie wysyłał przedłużone muszle oczne do Conquestów, ja zamawiałem u Szustera. Warto zapytać czy to wciąż aktualne, oryginalne muszle są zapewne lepsze niż chałupnicze metody.

gaudemus 
Bywalec

Maciek napisał/a:
gaudemus napisał/a:

Jakiś czas temu Zeiss bezpłatnie wysyłał przedłużone muszle oczne do Conquestów, ja zamawiałem u Szustera. Warto zapytać czy to wciąż aktualne, oryginalne muszle są zapewne lepsze niż chałupnicze metody.

ale ten conquest miał już muszle wymienione na dłuższe, ja piszę o SFL który poza tym posiada kompletnie inny rodzaj muszli niż conquest

w pierwszym podejściu SFL 8x30 może odrzucić, kłopoty z ułożeniem muszli przy oku, pojawiające się cały czas czarne duszki, jak to Wojtas_B pisał w innym wątku: generalnie dramat, nie da się patrzeć

wszystko znika magicznie po przedłużeniu muszli o ok. 2mm-3mm
wtedy pojawia się znana z konkurencyjnego companiona łatwość patrzenia - po prostu przykładam do oka i widzę :)

Maciek 
Maniak

gaudemus napisał/a:
wszystko znika magicznie po przedłużeniu muszli o ok. 2mm-3mm
wtedy pojawia się znana z konkurencyjnego companiona łatwość patrzenia - po prostu przykładam do oka i widzę :)

Wszystko się zgadza. Kolejnym przykładem zbyt krótkich muszli są Monarchy M7 i HG. Optycznie i mechanicznie ponadprzeciętne lornetki ale mają muszle tylko 12mm, gdyby miały 17 mm jak CL Companion byłoby idealnie. Nie rozumiem takiej polityki, lepiej przecież zrobić dłuższe muszle - jak będą komuś za długie to można ich nie wykręcać do końca.

Wojtas_B 
Optyczny

W SFL 8x40 właściwie ogarnęli temat muszli na poziomie fabryki.
Nie pojmuję takich wpadek w sprzęcie za 8 tys.

Jan55 
Optyczny
amator

Prawdopodobnie, długość muszli ocznych, robiona jest pod oko projektanta :zalamany: :mrgreen: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Pią 31 Maj, 2024   

Jeśli chodzi o muszle oczne, to dla mnie w zdecydowanej większości lornetek są za krótkie.
Nie we wszystkich, bo zdarzają się takie, w których są na tyle duże, że nie wchodzą do oczodołów, tylko opierają się na łuku brwiowym i wtedy bywa OK. Szczyt komfortu to nie jest, ale działa i po dodaniu nakładek odcinających światło boczne daje się sensownie używać.

Tymczasem chyba nadszedł czas na podsumowanie zakupów po spotkaniu.

Jeden był oczywisty:

Drugi rozważałem, ale jak trafiłem na dobrą cenę, to się nie mogłem powstrzymać :mrgreen:

krzys13k 
Rozmowny

ryszardo, fajne zakupy :D Ten pokrowiec to ten sam, który miał Marek?

_Tomek_ 
Optyczny

O co chodzi z tym futerałem, bo już kolejna osoba tu chwali?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

krzys13k, dokładnie taki sam :)

_Tomek_, chodzi o to, że daje możliwość komfortowego noszenia lornetki unieruchomionej na piersi z możliwością szybkiego dostępu i w razie czego zabezpiecza. Dla mnie idealny sposób pakowania lornetki na wyprawy rowerowe :idea:
Przy okazji jest dostępny w Polsce i kilka razy tańszy od tego:
https://www.marsupialgear...ons/chest-packs

_Tomek_ 
Optyczny

Rozumiem, dzięki. A ten Zeissik na rower będzie :) ?

Odpowiedz do tematu