Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Monarch 8x42: M7 vs HG
Autor Wiadomość
ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 28 Lip, 2024   Monarch 8x42: M7 vs HG

Na zlocie Optycznych nie było przesadnie dużo lornetek, ale Nikon nie zawiódł i dzięki temu mogłem zrobić porównanie dwóch lornetek Nikona: mojego Monarcha M7 8x42 z Monarchem HG 8x42.

Budowa
Mechanicznie lornetki są podobne, ale nie identyczne.
HG jest trochę smuklejszy, dłuższy i oczywiście ma inne obicie. Wizualnie podoba mi się bardziej, natomiast wydaje mi się, że M7 ma grubszą gumę na wierzchu i to by była zaleta moim zdaniem.

Istotniejszą różnicą jest mniejsza średnica muszli ocznych, co może wpływać na dopasowanie do oczodołów różnych osób. Dla mnie wypadały podobnie.

Optyka
Krótko: różnice są małe.
Największa to korekcja dystorsji. M7 ma wyraźną poduszkę, a HG dużo mniejszą, niezauważalną jak się jej nie szuka (może nawet nie ma, nie szukałem na siłę).
Mniejsza to jakość powłok, które w HG są trochę lepsze. Obraz w M7 jest chłodniejszy, natomiast w HG ocieplony i odrobinkę bardziej kontrastowy. Dzięki temu trochę łatwiej też ustawić ostrość.
Pod światło obie lornetki prezentują się bardzo podobnie, ale w bardzo specyficznych sytuacjach HG wypada troszkę lepiej. Reguły nie znalazłem, ale w >80% przypadków różnicy nie ma.

Wielkość pola, nieostrość brzegowa, głębia ostrości i aberracja chromatyczna praktycznie nierozróżnialne.

Test nocny
Największe zaskoczenie/rozczarowanie!
W nocy te lornetki są kompletnie nierozróżnialne :!:
Obie kompletnie gubią punktowość gwiazd mniej więcej w 65-70% pola widzenia i na brzegu robią się z nich spore placki. W obu przypadkach gwiazdy na brzegu da się wyostrzyć kosztem centrum, a więc winna jest krzywizna pola. Jak widać wypłaszczacz w HG zwyczajnie nie działa.
Przeostrzenie z centrum na brzeg w HG wymaga obrotu pokrętła ostrości o ~45°, a w M7 ~30°. Różnica może wynikać z zakresu pracy pokrętła, ale zapomniałem o sprawdzeniu tego parametru.

Podsumowanie
Wnioski odkrywcze nie będą. Monarch HG jest lornetką trochę lepszą, ale M7 ma zdecydowanie lepszy stosunek jakość/cena. Jeśli komuś nie zależy na korekcji dystorsji, to moim zdaniem dopłata jest kompletnie bez sensu.
Moim zdaniem HG byłby bardzo dobrą propozycją za ~3000 zł. W obecnych cenach warto się 2 razy zastanowić przed zakupem tego modelu.

m7hg1.jpg
Plik ściągnięto 1924 raz(y) 123,74 KB

m7hg2.jpg
Plik ściągnięto 1924 raz(y) 156,11 KB

m7hg3.jpg
Plik ściągnięto 1924 raz(y) 142,46 KB

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Nie 28 Lip, 2024   

ryszardo...Podobna różnica jest między M7 8x30 a MHG 8x30, z tym, że AC w M7 jest troszkę lepiej skorygowana niż w MHG a kontrast w MHG jest trochę wyższy niż w M7.
To co już pisałem kiedyś, optyka w serii M7 została polepszona względem starej serii, Monarch 7, i zbliżyła się jakością, jeszcze bliżej, do MHG. MHG wygrywa jakością budowy ( magnez) i "elegancją" (wyglądem). Jeżeli komuś nie zależy na designe lornetki i na jej "lepszej" obudowie, to zakup M7, w każdej aperturze, jest, naprawdę, najlepszym wyborem, w stosunku do ceny.
MZ, M7 są troszkę lepsze optycznie od Kow BD II, przynajmniej pod względem AC, wielkości pól i ostrości brzegowych, ale słabsze pod względem mechaniki i obudowy.
Niemniej jednak, tak Monarchy M7 jak i Kowy BD II, to lornetki świetne, w stosunku do swoich cen, mają swoje wady, jak wszystkie lornetki, ale mają też więcej zalet i dla kogoś kto chce kupić lornetkę na lata, za przystępną cenę, powinny być dobrym wyborem :wink: .

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pon 29 Lip, 2024   Re: Monarch 8x42: M7 vs HG

ryszardo napisał/a:
M7 ma wyraźną poduszkę...

Ja w moim egzemplarzu M7 10x30 nie widzę poduszki. Coś tam przy diafragmie delikatnie się wygina, ale w praktyce nie ma żadnego znaczenia. Poszukując tej poduchy stwierdziłem, że tuż przed diafragmą obraz jakby się trochę „ściska”. Nie wiem jak to nazwać, ale chodzi mi o to, że np. samochód (oglądany z dużej odległości) zepchnięty pod diafragmę wydaje się być ciut węższy/krótszy niż gdzie indziej.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 29 Lip, 2024   

Binokularnik...To co opisujesz mam i ja w swojej M710x30 i wynika to z krzywizny pola przy samym brzegu. Natomiast całe pole jest praktycznie płaskie.
W M7 8x30, mała dystorsja, występuje w okolicy 50% od środka pola. Jest na poziomie, nie zniekształcającym widziany obraz. Ta dystorsja w M7 8x30 i 8x42 wynika, prawdopodobnie, z powodu większych pól widzenia (10x = 6,7* vs 8x= 8,3*) w stosunku do 10x. W MHG 8x30, dystorsja jest na podobnym poziomie co w M7 8x30.

Marek Marecki 
Uczestnik

Wysłany: Pon 29 Lip, 2024   

Jakieś nowości lornetkowe z Łochowa? zapowiedzi? niepotwierdzone informacje? ciche przecieki? czegoś się mamy spodziewać?
Może nowy trend: lornetka: oko dominujące system dachowy, oko niewiodące porro, do budowania przestrzeni optycznej 3D. Tego jeszcze nie ma na rynku.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wto 30 Lip, 2024   

Marek Marecki napisał/a:
Jakieś nowości lornetkowe z Łochowa? zapowiedzi? niepotwierdzone informacje? ciche przecieki? czegoś się mamy spodziewać?
Może nowy trend: lornetka: oko dominujące system dachowy, oko niewiodące porro, do budowania przestrzeni optycznej 3D. Tego jeszcze nie ma na rynku.

Zlot był w Żninie, nie w Łochowie.

Binokularnik ja pisałem tylko o 8x42. Innych nie sprawdzałem, więc się nie wypowiem. Za dużo rzeczy do sprawdzenia miałem, żeby poświęcić cały zlot na lornetki.

_Tomek_ 
Optyczny

Z jednej strony można narzekać na Nikona, że odpuścił sobie alfy, z drugiej - oferowane lornetki i tak zaspokoją pewnie oczekiwania większości.

ryszrdo, jak byś ocenił Zlot z lornetkowego punktu widzenia, może w porównaniu do poprzednich? Sporo towaru? Dawali jakieś rabaty dla uczestników?

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

ryszardo napisał/a:
Binokularnik ja pisałem tylko o 8x42. Innych nie sprawdzałem, więc się nie wypowiem. Za dużo rzeczy do sprawdzenia miałem, żeby poświęcić cały zlot na lornetki.

Ok, wtrąciłem się z M7 10x30 bo mz. jest to w tej serii naprawdę udany model (nie wiem jak jest z 10x42) i uznałem, że może warto to zaznaczyć przy okazji tematu o M7 8x42…może komuś przyda się ta informacja? W seriach lornetek różnych firm są modele lepsze i gorsze np. Kowy BDIIXD.

Wojtas_B 
Optyczny

Binokularnik napisał/a:
W seriach lornetek różnych firm są modele lepsze i gorsze np. Kowy BDIIXD.

Tutaj BDIIXD 8x42 oceniłem wyżej od 10x42.

_Tomek_ 
Optyczny

Jak na styczniowym spotkaniu lornetkowym porównywaliśmy Kowę BD II 8x42 i M7 8x42 to wniosek główny był taki, że optycznie są zbliżone z tą różnicą, że Nikon ma trochę bardziej dokuczliwą AC na brzegu.
Później na gwiazdach wyszło nam jeszcze, że pole widzenia Nikona jest ciut większe (maks 0.2*). Tutaj więcej:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=35056&postdays=0&postorder=asc&start=45

A to co pisze ryszardo raczej nie zachęca mnie do sprawdzenia MHG 8x42. Pamiętam, że MHG 10x42 też miał problemy z AC, nawet w centrum pola.

Wojtas_B 
Optyczny

_Tomek_ napisał/a:

A to co pisze ryszardo raczej nie zachęca mnie do sprawdzenia MHG 8x42. Pamiętam, że MHG 10x42 też miał problemy z AC, nawet w centrum pola.

Szkoda, bo MHG to bardzo ładne lornetki. Rodzaj AC w MHG 10x42 jest taki, że degraduje ostrość już kawałek od centrum pola. Odnoszę wrażenie, że AC ma większy negatywny wpływ na ostrość w dachówkach niż w porro.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

_Tomek_ napisał/a:
Z jednej strony można narzekać na Nikona, że odpuścił sobie alfy, z drugiej - oferowane lornetki i tak zaspokoją pewnie oczekiwania większości.

ryszrdo, jak byś ocenił Zlot z lornetkowego punktu widzenia, może w porównaniu do poprzednich? Sporo towaru? Dawali jakieś rabaty dla uczestników?

W tym roku było zauważalnie gorzej, niż w poprzednim, bo Delta nie dojechała niestety i zapewnili tylko teleskop na noc. W związku z tym z lornetek dostępne były tylko Nikony (ładny przegląd oferty od Aculonów po MHG) i jeden Olympus (nie testowałem, nie pamiętam który).
Rok temu DO przywiozło całkiem pokaźny wybór (Chase ED, Titanium, Titanium HD, Foresty II i inne), a Nikon miał też WX 10x50 :)

W tym roku oprócz lornetek były też lunety: Nikon MHG 85 mm i DO Titanium 65 ED (DO była zawsze, MHG pierwszy raz widziałem).

Odpowiedz do tematu