Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Foto produktowa, stół bezcieniowy, 1700W i ciemne zdjęcia
Autor Wiadomość
Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Pon 30 Wrz, 2024   

jestemrafi napisał/a:

Chciałbym osiągnąć takie efekty jak na załączonych plikach przy tych samych parametrach. Wiem, że mogę zwiększyć czas naświetlania lub zmienić to i owo. Chciałbym jednak osiągnąć te efekty na tych samych ustawieniach.

Dostałeś odpowiedzi.

Negatyw napisał/a:

Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie statyw lub wymiana tych lamp na takie z gwintami na 4 żarówki.

Negatyw napisał/a:

Jednak nie może przenieść parametrów odczytanych z EXIF bo zdjęcia wzorcowe były robione przy 4 krotnie mocniejszym oświetleniu.

Reklama

jestemrafi 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Paź, 2024   

Dziękuję. Jak byś mógł jeszcze napisać, skąd wiesz że oświetlenie było 4x mocniejsze na zdjęciach wzorcowych?

_Tomek_ 
Maniak

Wysłany: Wto 01 Paź, 2024   

Bo Twoje zdjęcie zrobione przy tych samych parametrach ekspozycji jest niedoświetlone, a to jaśniejsze ma ekspozycję mniej więcej 4x większą.

Wystarczy, że zbliżysz lampy (mniej więcej dwukrotnie). Albo podniesiesz ISO ze 100 na 400, jeśli przekonasz się do zmiany parametrów.

jestemrafi 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Paź, 2024   

Nawiązując do poprzednich wypowiedzi,

Mam świadomość trójkąta ekspozycji czy jej kompensacji.
Chciałbym działać na bardziej domkniętej przesłonie ponieważ wbrew temu co ktoś wyżej napisał te zdjęcia będę oglądane w maksymalnym formacie, 1:1. Obiekty stanowią swego rodzaju eksponaty.

Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć, tym razem ze statywem i mieszając ustawienia. W mojej ocenie najlepszy efekt:

http://17track.de/forum.JPG

Większość instytucji muzealnych jest wstanie sfotografować swoje przedmioty na ISO 100, co jest (a powoli było) moim celem.

Dodam, że nie interesuje mnie za bardzo ostrość, czy to że nie doświetliłem eksponatu od spodu, nierówno rozmieszczone źródła światła, głębia ostrości (było robione najbliżej obiektywu jak tylko się dało, celowo) itd. Szukam punktu wyjściowego do fotografii archiwizacyjnej, a oświetlenie studia z allegro.pl jest chyba zbyt słabe.

Żeby osiągnąć powyższe musiałem skierować 4 lampy na obiekt, w tym dwie były około 5cm od obiektu. Myślałem, że obiektyw się ugotuje. Nie wyobrażam sobie fotografowania tak pozostałych przedmiotów. LV na monitorze komputera, a i tak podchodzenie do lamp męczyło mój wzrok.

Sądzę, że winowajcą może być tutaj mała moc żarówek. Zmieńmy więc kierunek rozmowy i porozmawiajmy jaki upgrade wykonać dla mojego 'studia'. Zakup 4x mocniejszych żarówek jak ktoś sugerował do mojego pokoju 3mx3m sprawi, że będę musiał wchodzić do niego w okularach przeciwsłonecznych. Już obecne oświetlenie nieco mnie męczy.

Zatem czy dokupić nowe statywy, by oświetlić przedmiot z innych miejsc, zmienić liczbę gwintów, czy same żarówki? A może jedynie podwoić moc świateł i pogodzić się bardziej otwartą przysłoną, i ISO 200?

Dziękuję.

Negatyw 
Optyczny

Jak masz statyw (i jest stabilny) to możesz dowolnie zwiększyć czas naświetlania. Pozostałe parametry możesz ustawić jak dla zdjęć wzorcowych, ISO 100, przysłona w granicach 8 do 16. Migawkę najlepiej wyzwalać pilotem. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie lamp błyskowych zamiast żarówek. Wtedy można robić zdjęcia z ręki.

Negatyw 
Optyczny

Jeżeli fotografujesz tylko małe przedmioty to powinieneś kupić nie takie wielkie lampy jakie kupiłeś, tylko jedną lampę LED pierścieniową (typu RING). Tu masz przykład takiej lampy. https://www.afe.pl/en/3792.html Link podałem poglądowo byś wiedział czego szukać a nie żebyś akurat tę miał kupić. Lampę możesz zbliżyć do przedmiotu i wtedy nie będzie potrzebna duża moc.

jestemrafi 
Nowy

Wysłany: Czw 03 Paź, 2024   

Przedmioty będą różne, w tym takie o wymiarach 50x50cm

_Tomek_ 
Maniak

No i już jest lepiej.

Lampy masz dobre, przyda się natomiast statyw (rozumiem, że nadal z ręki, jak pierwsze?). Wtedy będziesz mógł dokładniej ustawić ostrość, a także wydłużyć czas, co pozwoli nawet odsunąć lampy, skoro już są bardzo blisko i grzeją.

Statyw jakikolwiek solidny, nie musi być lekki (za to się płaci). Ja do takich zdjęć cały czas trzymam Velbona, kilkanaście lat temu kosztował ok 300 zł, teraz nie wiem.

jestemrafi 
Nowy

Tak jak piałem, zdjęcie zrobione na statywie, LV na komputerze i tam klikam. Odsunięcie lamp nie wchodzi w grę, będą ciemne.

Nie dodałem, że obiektyw odkupiłem. Czy może on mieć wadę, która sprawia że zdjęcia są ciemne?

_Tomek_ 
Maniak

Skoro masz statyw, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś naświetlał tak długo jak potrzeba. Możesz spokojnie odsunac lampy i mieć jasne zdjęcie.

Nie ma co się trzymać parametrów wzorcowych zdjęć. Tym bardziej, że nie wiadomo jaka była obróbka tych zdjęć, może prosto z aparatu też były "ciemne"

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Napiszę ponownie to samo:
Najpierw naucz się podstaw ekspozycji z jakiegokolwiek źródła. Dowiedz się czym jest czułość, czas naświetlania oraz wartość przysłony i jaki mają wpływ na zdjęcia.

Przy nieznajomości tak podstawowych rzeczy oczekiwanie podania rozwiązania tego Twojego problemu bez chęci włożenia jakiegokolwiek wysiłku jest brakiem szacunku dla ludzi, którzy chcą Ci pomóc :idea:

Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Pią 04 Paź, 2024   

jestemrafi napisał/a:
Nie dodałem, że obiektyw odkupiłem. Czy może on mieć wadę, która sprawia że zdjęcia są ciemne?

Obiektyw nie ma wady, to wina fotografa, że zdjęcia są ciemne. Tak jak w każdej dziedzinie tak i tu potrzebna jest wiedza i umiejętności. A akurat sprzęt, którym robisz zdjęcia jest wymagający.

Odpowiedz do tematu