Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co do lornetkowych maluchów - po długich rozmyślaniach pozwoliłem sobie na „biżuterię” 8x25 Zeiss Victory Pocket i micha mi się cieszy za każdym razem gdy po nią sięgam
Omerta...Jeżeli 8x25 to najlepiej Zeiss Terra ED. Natomiast, dużo lepszą opcją są lornetki 8x30/32, i to są, Nikon Monarch M7 a taniej to Vortex DB HD. M7 i Vortex mają duże pola (8,2*), ale całościowo, M7 jest lepszy optycznie od Vortexa. Jest jeszcze Kowa BD II, ale jest "słabsza" optycznie od M7.
Najlepszą 8x25 jest Zeiss Victory Pocket i Terra ED nawet się do niego nie umywa.
Widzę, że kolega zy_gaus sam doszedł do podobnego wniosku i dołączył do grona posiadaczy lornetek najlepszych w swojej klasie
Wysłany: Pon 24 Mar, 2025
ryszardo...Biorąc od najlepszych to ZVP=SCLP>Terra ED, a później daleko nic. Więc Terra należy do "wielkiej trójcy" 8x25.
Kol Omerta napisał o niewysokiej cenie zakupu, bdb optycznie lornetki 8x25 lub 8x30/32, więc z 8x25, podałem Terrę, bo to jedyna bdb, optycznie, lornetka 8x25, w rozsądnej cenie. Czy jemu taka spasuje to już od niego zależy .
Jan55, absolutnie nie stawiałbym Swarka CL Pocket 8x25 na równi z Zeissem VP. CL ma dużo mniejsze pole przy wyraźnie większej masie, co w tej klasie jest moim zdaniem nieakceptowalne. Jeśli kompaktowa lornetka Swarovskiego, to tylko 7x21 Curio
Wysłany: Wto 25 Mar, 2025
ryszardo...Dla mnie i nie tylko, lornetki te (S, V) mają optykę na tym samym poziomie, czyli wysokim, natomiast tak Swarka jak Victory i Terry, większość użytkowników nie zalicza do lornetek kompaktowych, właśnie ze względu na gabaryty i tutaj Curio wygrywa.
Trzeba pamiętać, że piszemy o lornetkach 8x25 a nie o 7x21 czy 8x20, bo do nich zaliczyć by trzeba też Leici UV i Trynovidy, które spełniają kryteria lornetek, stricte, kompaktowych . Takie jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać .
Przyłącze sie do starej dyskusji , szukam czegoś niebyt wielkiego i lekkiego ma wycieczki .Mam na Dzis dwie lornetki .Jedna tomchyba jedna z najlepszych Lornetek na świecie bijąca Carla zwisa i oczywiście także swarowskiego mowie o lecie z dalmierzem .Mowie o lecie geolodzy 10x42 Hds-B .Porownaie z zwisem znacznienjesniejsza z swarovskim tez jaśniejsza nawet od tych z średnica 56 ale do tego biel ..w wustirackim wyrobie biel niemal szara .Druga rzecz która mam to nikon 4x10 dcsf .Spore pole widzenia 10 stopni ale Mala . Szukam czegoś 8x25 moze 10-12x32 niezbyt drogiego ale dobrej jakości .Ktos podpowie cokolwiek ?moze vortex ?chce żeby to była lekka lornetka i miała spore pole widzenia .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13