Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Mar, 2025 Głębia ostrości widzienia.
Witam.
Czy na głębie ostrości widzenia, może mieć wpływ naszego wzroku w zależności od wieku
Jestem w starszym wieku i wzrok według korekty dioptrii jak obrazują nastawy na lornetce Leica mam chyba dobry. Zastanawiam się jak może być z głębią ostrości moich oczu.
Pozdrawiam Janek.
Ja też czasy świetności mam już dawno za sobą, ale na głębię ostrości przy patrzeniu w okularach (-4.75) nie narzekam -wszystko jest ostre od ok 0.7m (do czytania i np. klocków Lego zdejmuję okulary). Nie widzę różnic w głębi ostrości patrząc przez lornetki w okularach lub bez.
PS. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie i czy ta moja odpowiedź jest na temat.
Jestem dalekowidzem, a do pracy i czytania używam okularów. Dwadzieścia lat temu, gdy akomodacja moich oczu działała jeszcze w pełnym zakresie, nie potrzebowałem okularów do bliży. Wtedy też w lornetce z dużą głębią ostrości wystarczyło mi ustawić ostrość raz gdziekolwiek na dal, a oczy same doostrzały do bliższych planów.
Dziś to już niemożliwe.
Dzięki za odpowiedź, w najbliższym czasie zrobię testy w plenerze.
Zobaczymy co pokaże wzrok oczu osób o różnym wieku.
Myślę o krótkim dystansie do 50m, będzie chyba najodpowiedniejszy.
Dzięki za odpowiedź, w najbliższym czasie zrobię testy w plenerze.
Zobaczymy co pokaże wzrok oczu osób o różnym wieku.
Ciekawy temat się zrobił po odpowiedzi kol.Wojtasa B. Mam nadzieje, że przedstawisz wyniki. Może się okaże, że organoleptyczne testy i ocena lornetek przeprowadzane przez starszych wiekiem recenzentów są niewiele warte w kontekście głębi ostrości.
Binokularnik, Jestem lekko po pięćdziesiątce i akomodacja już mi naturalnie zmniejszyła zakres, stąd czytam w okularach.
Jeśli patrzę przez jakąś lornetkę i stwierdzam, że ma dużą głębię ostrości, to można sobie tylko wyobrazić, jak duża będzie ta głębia dla młodych oczu z pełną akomodacją.
Szanowni, pamiętajcie, że w oku jest soczewka, więc nawet abstrahując od jej sprawności, zjawisko głębi ostrości podlega zasadom fizyki. Można to traktować analogicznie do głębi ostrości w fotografii. Użytkownicy starszych lub bardziej zaawansowanych współczesnych obiektywów mogą znaleźć skalę głębi przy pierścieniu ostrości.
Głębia ostrości widzenia w danym momencie uzależniona jest:
- od ilości światła - im więcej światła, tym bardziej zwężona źrenica i tym większa głębia
- od dystansu na którym ogniskuje się oko - im bliżej, tym głębia ostrości ma mniejszy zakres odległości bezwzględnych, a im dalej - tym większy.
Podpowiem jeszcze jedno zastosowanie zasad dotyczących głębi ostrości.
W strzelectwie sportowym stosuje się regulowane blendy na okulary zwiększające głębię ostrości- pozwala to widzieć w miarę ostro i przyrządy celownicze i cel równocześnie. Oczywiście na dystansach do 25m, a nie na longshotach
Kłopot z 'głębią ostrości' w lornetkach polega na tym, że jest to jasno zdefiniowane pojęcie naukowe. I jest owa 'głębia ostrości' taka sama w każdej lornetce o tym samym powiększeniu /:
Przynajmniej w centrum. Rzecz w tym, że my nigdy nie patrzymy wyłącznie na samo centrum.
Jest to więc mało użyteczny termin w hobbystycznej dyskusji, bo my mówiąc głębia ostrości mamy na myśli głębię ostrości, dystorsję, krzywiznę pola i jakieś jeszcze inne lornetkowe pojęcia które już dawno wyleciały mi z głowy.
Gdy dodamy do tego różnice w budowie i sprawności naszych oczu, robi się z tego ciekawy temat, ale za nic nie da się wyciągnąć użytecznych dla siebie wniosków z obserwacji innych użytkowników
Kłopot z 'głębią ostrości' w lornetkach polega na tym, że jest to jasno zdefiniowane pojęcie naukowe. I jest owa 'głębia ostrości' taka sama w każdej lornetce o tym samym powiększeniu
Od siebie dodam, że próbowałem sprawdzić wpływ wielkości źrenicy mojego oka na głębię ostrości, ale nie udało mi się. Źrenica rozszerza się kiedy robi się ciemno, a wtedy trudno ocenić ostrość. Po zmroku każda, nie wiem, 8x56 powinna dawać mniejszą głębię niż 8x32 (a w dzień dużo bardziej zbliżone, bo i tak efektywnie korzystamy z ok 20 mm obiektywu)
Eksperyment z przysłonami 27mm Canon 15x50.
Bardzo mała, znikoma różnica w zwiększeniu głębi ostrości z przysłonami.
W celowniku pryzmatycznym Element Optics 14x50, też niewiele zwiększyła się głębia ostrości.
Nastąpiła znaczna poprawa korekty błędu paralaksy, ale to nie jest parametr istotny w naszym temacie.
Wstępnie testowaliśmy głębie wzroku na jednakowych ustawieniach lornetki na trzech osobach w różnym wieku.
Okazało się że różnice jak są to bardzo małe.
merkury, czy test z przysłonami w Canonie był robiony w ciągu dnia? Jeśli tak, to czy wiecie jaka była średnica źrenicy u testujących w danym momencie? Jeśli było jasno i źrenica mieliście mocno przymknięte, to te przysłony nie miały prawa czegokolwiek zmienić
W dzień o jasnej porze, tak wszystko się zgadza.
Ogólnie chciałem porównać swój wzrok trochę wiekowy, do osób młodszych z mojej rodzinny i tu nie jest źle.
Gorzej jest z stabilnym trzymaniem rąk, a to problem medyczny nie optyczny.
Najważniejsze, jest przez co patrzeć od powiększeń mniejszych, średnich i większych.
Trzeba być pozytywnie nastawiony i kontynuować zainteresowanie sprzętem optycznym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 19