Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 01 Lip, 2025 Pytanie o test aparatu OM SYSTEM OM-3
Żeby łatwiej było trafić, powtórzę tutaj pytanie, które zadałem pod newsem na stronie głównej:
czy można się spodziewać testu aparatu OM SYSTEM OM-3? Najlepiej jeszcze przed końcem lata?
Aparacik coraz bardziej mi się podoba, ale bez potwierdzenia jego parametrów w teście to raczej się nie zdecyduję.
No i mam dylemat: czy priorytetem powinien być drugi korpus w systemie (pierwszym jest G90), czy raczej "dobra, jasna stałka" typu Panasonic 12/1,4? Na oba zakupy naraz na pewno się nie zdecyduję, ale być może test aparatu pomógłby mi podjąć decyzję?
W moim G90 w zasadzie jedyną rzeczą, która mi co-nieco doskwiera, jest szybkie wyczerpywanie akumulatora, więc rad bym się dowiedzieć, jak pod tym względem wygląda OM-3? Kusi też funkcja rozpoznawania twarzy a nawet oczu zwierząt, w tym ptaków.
A co o tym myślą pozostali Forumowicze? Czy gra jest warta przysłowiowej świeczki?
No i, oczywiście, cena: gdyby OM-System obniżył "podatek od nowości" i cena spadła w okolice ~7kPLN, to też byłby argument.
Alternatywą, którą rozważam, jest też pozbycie się całego m43 i przejście na Panasonica S5II, czyli jednak na FF. Ale to na razie tylko czysta teoria.
Tak więc pytanie o test jest coraz bardziej aktualne.
Nic z tych rzeczy, jakość w G90 jest dla mnie wystarczająca. O jednej rzeczy już wspomniałem: chciałbym aparat z akumulatorem, który wystarcza na więcej zdjęć, ale to drobiazg. Najbardziej mi zależy, żebym na wyprawę do lasu miał 2 korpusy i nie musiałbym przepinać obiektywów: szerokokątnego na tele i odwrotnie. Tylko tyle i aż tyle
Ps: przepinanie obiektywów w terenie to nie tylko strata czasu, ale spore ryzyko zanieczyszczenia matrycy drobinkami kurzu, których tam jest przecież w powietrzu cała masa, a ja nie chcę się po każdej takiej wyprawie bawić w czyszczenie wnętrza aparatu albo być zaskakiwanym, że na kolejnym zdjęciu zobaczę dziwną czarna plamę w najmniej odpowiednim miejscu.
Wysłany: Sro 02 Lip, 2025 Re: Pytanie o test aparatu OM SYSTEM OM-3
Soniak10 napisał/a:
W moim G90 w zasadzie jedyną rzeczą, która mi co-nieco doskwiera, jest szybkie wyczerpywanie akumulatora, więc rad bym się dowiedzieć, jak pod tym względem wygląda OM-3?
Jest podobnie jak w OM-1 i znacznie lepiej niż w G90, bo:
1) Świadczy o tym specyfikacja: G90 - 290, OM-1 - 520, OM-3 - 590. To są pomiary wg standardowej procedury CIPA i moim zdaniem to jest bardziej miarodajne niż jakikolwiek test, w którym nie wiadomo jakie funkcje i przez jaki czas były używane.
2) W teście dpreview jet chwalony za czas pracy na baterii.
3) Akumulator jest ten sam co w OM-1, elektronika (procesor, matryca) w dużej mierze też, więc można podejrzewać podobną żywotność zasilania. Ja mam OM-1 i zasilanie uważam za rewelacyjne. Nie udało mi się jeszcze wyczerpać baterii podczas jednego dnia intensywnego fotografowania, także z użyciem trybów obliczeniowych. Ostatnio brałem aparat na 2 godzinny reportaż przy stanie naładowania 40%, bo wiedziałem że spokojnie wystarczy. Na wyjazdach ładuję aku co 3-4 dni, fotografując codziennie, dlatego nawet nie kupiłem jeszcze zapasowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10