Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
następca Vortexa DB do 2000zł
Autor Wiadomość
ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 10 Sie, 2025   

_Tomek_ napisał/a:
To są te "standard size"?

Dokładnie tak.

Cytat:
Mam świadomość, że piszesz bez przerwy o M7, jakby to był Święty Graal.

Nieprawda. Wielokrotnie pisałem też o jego wadach. Trudno nie zauważyć w M7 AC na kontrastowych scenach i nieostrości brzegowej.
Natomiast Ty piszesz o SRBC jak o lornetce idealnej i ja to podważam, bo ergonomicznie jest zwyczajnie słaba i do tego naprawdę duża i ciężka jak na parametry. I tak, będę to robił za każdym razem, jak ktoś będzie pisał, że jest to lornetka bezkonkurencyjna, żeby czytający to mogli porównać oba stanowiska i samodzielnie ocenić co jest dla nich ważniejsze :idea:

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

ryszardo napisał/a:
_Tomek_ napisał/a:
To są te "standard size"?

Dokładnie tak.

Cytat:
Mam świadomość, że piszesz bez przerwy o M7, jakby to był Święty Graal.

Nieprawda. Wielokrotnie pisałem też o jego wadach. Trudno nie zauważyć w M7 AC na kontrastowych scenach i nieostrości brzegowej.
Natomiast Ty piszesz o SRBC jak o lornetce idealnej i ja to podważam, bo ergonomicznie jest zwyczajnie słaba i do tego naprawdę duża i ciężka jak na parametry. I tak, będę to robił za każdym razem, jak ktoś będzie pisał, że jest to lornetka bezkonkurencyjna, żeby czytający to mogli porównać oba stanowiska i samodzielnie ocenić co jest dla nich ważniejsze :idea:

Bzdura. Piszę o optyce SRBC, nie o jej innych cechach. Wzornictwem na przykład jest zwyczajnie brzydka przy Swarach. A mechanika nie jest dla mnie taka, że spodziewałbym się jej szybszego rozpadu niż w lornetkach innych z tej półki cenowej.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

A co, jesli rozmiar i waga Bannera jest naturalna konsekwencja postepu jego optyki?

Wtedy Banner bylby duzy i ciezki, gdyby referencyjna do niego lornetka byla mniejsza i lzejsza. Banner nie ma konkurencji poza NL, a NL jest niewiele mniejsza i lzejsza. Jest lepiej zaprojektowana, wiec gabarytu i wagi nie widac i nie czuc. Ale rozmiar i ciezar tam jest.

W szczegolnosci zaden z Monarchów nie jest konkurencja dla Bannera. Konkurencja byloby EDG, gdyby mialo wieksze pole.

Banner jest lornetka dla osob, ktore szukaja jakosci optyki. Duzego i dobrze skorygowanego pola. Wielkosc pola warunkuje wielkosc pryzmatow, korekcje dodatkowe szklo, przede wszystkim w okularach. Te wplywaja na rozmiar i wage.

Chce imponującej optyki, godzę sie z konsekwencjami konstrukcyjnymi.
Chce poręczności, godzę sie z mniej imponujaca optyki.

To jest az tak proste.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

binocullection, zgadzam się w 100%
I dlatego ludziom chcącym idealnej optyki kosztem masy i ergonomii można polecić SRBC.
Ludziom chcącym poręczności kosztem gorszej optyki można polecić BD-II lub M7.
Tym, którzy chcą genialnej optyki i ergonomii zostaje wyłożenie pieniędzy na NL.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Ta rekomendacja moglaby byc tak prosta, gdyby Chinczyk nie chcial za swoja lornetke tyle, co Japończyk (o ile to dalej Japończyk?). Pomijanie tego argumentu byloby, zdaje sie, naruszaniem regulaminu moralnego tego forum.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wojtas_B, o.k. czyli jednak 10x42 nie za bardzo Tobie podeszła .
binocullection, aż się boję pomyśleć ile SRBC by kosztował gdyby powstał pod bardziej znaną i renomowaną marką :mrgreen:

_Tomek_ 
Optyczny

Kot72, porównywałem BC 10x42 Wojtka z moim 8x42, jeszcze ze starymi muszlami, i jakichś specjalnych różnic ergonomicznych nie widziałem. Sam musisz to zbadać z muszlami 45 mm, które są wygodniejsze. Optycznie są nieodróżnialne, przynajmniej w krótkim porównaniu.

Banner Cloud to jest lornetka, która trzeba traktować jako eksperyment. Ja tak podszedłem i nie jestem zawiedziony niedomaganiami, a zalety cieszą.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

_Tomek_, pełna zgoda . Muszę kiedyś wypróbować .

Odpowiedz do tematu