Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wczoraj 17:06 Canon EOS 450D na Canon EOS 7D ?
Witam.
Posiadam zestaw EOS 450D z obiektywem sigma 17-70DC f/2.8-4.0.
Trochę aparat już ma czasu i pomyślałem aby sobie poprawić przede wszystkim wizjer i ogólną funkcjonalność. Wykonuję zdjęcia typowo amatorskie, głównie rodzinne, trochę pleneru, wycieczki itp. Pomyślałem o modelu 7D ze względu na to, że portfela nie rujnuje a przeskok z 450D będzie dość znaczny. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam Marcin.
No to jest słuszna droga, aby tylko trafić niezajechany egzemplarz. Widzę, że parę stówek więcej i można próbować rozglądać się za MK II, o ile byłbyś zainteresowany takim sprzętem.
Dzięki za utwierdzenie. Eos 7D w cenie 1350 zł ( nowy ) do Eos MkII za 2250 zł - też nowy . Nie wiem czy po prostu do mojej amatorszczyzny dopłata 900 zł jest zasadna.
7D na pewno nie można kupić już nowego, bo to aparat nieprodukowany od ponad dekady. Nie ufałbym takim ofertom.
Ja bym rozważył też 70D. W porównaniu z 7D:
- Trochę mniejszy i lżejszy.
- Matryca lepsza.
- Wizjer odrobinę gorszy, ale i tak dużo lepszy, niż w 450D.
- AF identyczny.
- AF w live-view nieporównywalnie lepszy
Moim zdaniem nie można mówić tu mówić o nowym sprzęcie, bo nie ma on już nawet wsparcia serwisowego u producenta i to od lat. Może jest to nieużywany leżak magazynowy, ale z nowym sprzętem ma to niewiele wspólnego.
Przeanalizowałem sobie jeszcze raz wszystkie za i przeciw odnośnie wyżej wymienianych body.
Stwierdzam, że nie potrzebuje na teraz inwestować aż takich pieniędzy w przypadku modeli D7 MK2 czy 70D jako "nowe". W dodatku jak czytam oferty tych modeli z drugich rąk od zaawansowanych mocno użytkowników i nie ma podanego przebiegu migawki - to trochę słabo i za duże ryzyko - dodatkowo lubię zadbany sprzęt. Ogólnie zaryzykowałem w tzw. "leżaka" za 1300 zł - mowa o 7D. Przesiadka z modelu 450D to i tak będzie inny wymiar a ma wszystko na czym mi zależy. Mam maila z Empiku i jeśli okaże się coś nie tak - będzie zwrot. Przyjdzie puszka to napisze jak się ona ma. Póki co dziękuję za odzew w temacie. Pozdrawiam serdecznie.
Nic złego ze sprzętem nie powinno być. Jedynie bateria może być w gorszym stanie i ewentualnie rozładowana może być bateryjka podtrzymująca pamięć i zegar. Obie rzeczy mało istotne.
Ja bym dokładnie obejrzał sprzęt, upewnił się, że niczego nie brakuje i sprawdził przebieg migawki. Żeby przypadkiem nie okazało się, że to aparat po zwrocie lub co gorsza powystawowy z natłuczonymi tysiącami zdjęć.
Ale trochę demonizuję i mam nadzieję, że będzie dobrze.
Udanych zdjęć życzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10