Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mikrofon kierunkowy czy bezprzewodowy?
Autor Wiadomość
fabisbrd 
Nowy
donfabson

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2025   Mikrofon kierunkowy czy bezprzewodowy?

Cześć wszystkim.
Planuję zacząć przygodę z vlogowaniem i mam pewien dylemat w kwestii doboru mikrofonu. Jestem pomiędzy mikrofonem bezprzewodowym (DJI Mic 2 lub Mic Mini) a kierunkowym Sony ECM-B1M.

Chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy jakością, a wygodą. Część ujęć to będzie moja twarz jak mówię, a cześć gdy kamera będzie skierowana w drugą stronę, a ja będę mówił. Nie chcę wszystkiego dogrywać w postprodukcji, wolę spontaniczność. Zastanawiam się nad stratami w jakości dźwięku, gdy kamera z mikrofonem będą odwrócona w drugą stronę. Wiem, że Sony ma tryb wielokierunkowy i zastanawiam się, jak się spisze w takich warunkach. Z góry dzięki, pozdrawiam

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Pią 26 Gru, 2025   

Widzę że nikt nie pokwapił się z pomocą? I wybrałeś już jakiś?
Ja teraz stoję powoli przed takim samym problemem i mój wybór zdaje się iść w kierunku:
1) BOYA BY-MM1 PRO lub
2) COMICA CVM-V30 PRO-R
Pierwszy ma taką przewagę, że jest dwukierunkowy: ma dwa mikrofony, czyli zbiera dźwięk z przodu i z tyłu, no i nie potrzebuje baterii (jest zasilany z aparatu/kamery, do którego/-ej jest podpięty.
MZ w Twoim przypadku, gdy
fabisbrd napisał/a:
kamera będzie skierowana w drugą stronę, a ja będę mówił
ten BOYA byłby idealny.
Z kolei COMICA jest jednokierunkowa, ale za to nieco tańsza.
No i raczej idę w mikrofony przewodowe, jakoś bardziej mnie przekonują: wpinam Jacka do urządzenia i mikrofon działa, zamiast szukać opcji w menu i coś-tam ustawiać.
Pzdr.
Ps: dodam tylko, że najprawdopodobniej będę nagrywał swoją "odkurzoną" kamerą Panasonic HDC-HS300 w FHD.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Ja od niedawna (~miesiąc) mam Rode VideoMic GO II.
Używam do rozmów przez internet, ale nagrywanie w przyszłości też będzie.

Jeśli chodzi o współpracę z PC, to wyśmienicie działa aplikacja Rode connect. Wcześniej używałem kombajnu Voicemeeter Banana, ale mniejszy i prostszy programik Rode jest w zupełności wystarczający do miksowania dźwięku z mikrofonu z sygnałem przechwyconym z innych aplikacji. Do tego całkiem ładnie działające filtry, regulacja wzmocnienia itp. Mikrofon daje radę z odległości ~ 1 m od twarzy.

Vlogów robił nie będę, ale dam znać, jak zacznę testować w terenie.

Zgadzam się, że przy mówieniu zza obiektywu lepszy powinien być dwukierunkowy, jak podany wyżej BOYA.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

ryszardo napisał/a:
Jeśli chodzi o współpracę z PC, to wyśmienicie działa aplikacja Rode connect.
Dzięki za info.
Czy ta aplikacja jest ogólnie dostępna, czy tylko dla użytkowników sprzętu Rode? I czy orientujesz się może, czy Boya lub Comica mają swoje, podobne aplikacje?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Soniak10 napisał/a:
ryszardo napisał/a:
Jeśli chodzi o współpracę z PC, to wyśmienicie działa aplikacja Rode connect.
Dzięki za info.
Czy ta aplikacja jest ogólnie dostępna, czy tylko dla użytkowników sprzętu Rode? I czy orientujesz się może, czy Boya lub Comica mają swoje, podobne aplikacje?

Aplikacja ogólnie dostępna, ale raczej nie wykryje mikrofonów innych marek. Przynajmniej mojego rejestratora Zoom H1n nie wykrywa. Można pewnie przekierować sygnał za pomocą dodatkowego oprogramowania na wejście wirtualne, ale możliwości kontroli zostaną ograniczone do wzmocnienia. Bardziej zaawansowane funkcje filtrowania są chyba robione w mikrofonie i tylko sterowane aplikacją.

Aplikacji innych producentów nie znam niestety.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

W takim razie kolejne pytania: czy w zestawie z mikrofonem był dead cat (futerko przeciwwietrzne)? A jeżeli nie, to czy można go dodatkowo zakupić? No i ile za niego dałeś? Bo TUTAJ widzę go za "jedyne" 372 zł.
BTW: szukam w necie i widzę go tylko w wersji HELIX. Czy taki właśnie kupiłeś i czym się różni od "standardowej" wersji? Nie ukrywam, że BOYA i COMICA też mi się podobają, ale zachęciłeś mnie do niego tą informacją o łatwej w użyciu aplikacji. Poza tym - nie jest on "made in China", a to o tyle ważne, że coraz więcej mówi się o tym, że Chińczycy lubią wykorzystywać swoje produkty (dołączony software) do wyłudzania informacji o użytkowniku, często bez jego wiedzy. Może to tylko fejki rozpowszechniane przez konkurencję, ale w tym przypadku "lepiej dmuchać na zimne".
Ps: chyba się doszukałem co do tego HELIX'a: to tylko system montażu, czyli sam mikrofon jest bez zmian.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Helix to tylko nowe mocowanie jak już sam zauważyłeś. Ja zapłaciłem 363 zł bez grosza.
Futerka w zestawie nie było, tylko gąbka. Dokupić można dedykowane WS12, ale kosztuje stówę.

Największą przewagą tego modelu Rode nad wymienionymi przez Ciebie jest możliwość używania zarówno przez standardowe złącze 3.5 mm, jak i podłączony do komputera/telefonu przez USB-C (właśnie dlatego kupiłem ten model, a nie coś tańszego). Wadą jest niewątpliwie brak fizycznych przycisków/przełączników, przez co sterowanie wspomnianymi dodatkowymi opcjami jest tylko z poziomu aplikacji.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Nie 28 Gru, 2025   

Im dłużej szukam i się zastanawiam, tym bardziej czuję się jak ten przysłowiowy osiołek, któremu
"...w żłoby dano:
W jeden owies, w drugi, siano.
Uchem strzyże, głową kręci.
I to pachnie, i to nęci.
"
Teraz wpadł mi w oko ten RODE VideoMic Rycote. Co o nim myślisz, ryszardo? Wprawdzie nie ma USB, ale ma przełączniki fizyczne, no i własną baterię, czyli nie przyśpiesza rozładowania akumulatora kamery, no i będę mógł korzystać z aplikacji Rode, którą tak pozytywnie oceniłeś.

Chyba muszę jak najszybciej podjąć decyzję, bo jak tak dalej pójdzie, to skończę na sprzęcie za ~1000 zł i nie wiem, jak to wytłumaczę Mojej Wspaniałej Małżonce?! :wink:
Tak czy siak, w nadchodzącym tygodniu coś zamówię.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Ps, ryszardo, czy np taka przejściówka z minijacka na USB-C nie załatwiłaby sprawy podłączenia dowolnego mikrofonu do laptopa?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Przejściówki to dla mnie zło i unikam ich jak ognia. Ja chcę mieć wszystkie potrzebne porty w urządzeniu, a nie zastanawiać się, czy nie zapomniałem odpowiedniej przejściówki. Dodatkowo w tym przypadku tylko bezpośrednie podłączenie kompatybilnego mikrofonu po USB daje sterowanie z poziomu aplikacji.

Raycote rozważałem i wykluczyłem. To stary sprzęt, który przy dużo większych rozmiarach daje jakość gorszą od najmniejszych i najtańszych konstrukcji Rode i jeszcze wymaga zasilania bateryjnego.

Odpowiedz do tematu