Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
DO Forest Gen3
Autor Wiadomość
Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Pią 02 Sty, 2026   

binocullection napisał/a:
Powierzchnia ostego pola, która szybko oddala się od płaszczyzny ostrości centrum kadru (w praktyce 20-30%) jest męcząca dla oczu, które próbują w tych obszarach "siłowo" skompensować różnice w dioptriach. Korygowanie nieostrości peryferyjnej wpływa na niewyostrzenie centrum kadru, co przypomina przeciąganie za krótkiej kołdry - jest zniechęcające i zaprzeczeniem komfortu patrzenia.

Pełna zgoda. Uważam, że osoby mające lornetki o dużym zakresie nieostrości brzegowej powinny raczej intensywniej ruszać głową w lewo-prawo, góra-dół - utrzymując ostrość w centrum niż zezować na boki i nieustannie kręcić śrubą tam i z powrotem. To jest zdrowsze dla oczu, a i kręgi szyjne na tym- przy okazji - skorzystają. Trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń posiadanego sprzętu i się z tym pogodzić…albo kupić coś lepszego.

Reklama

fred4u 
Nowy

binocullection napisał/a:
To co opisujesz to nie kwestia głębii ostrości, a wąskiego zakresu ostrego pola od środka pola. Czyli mówiąc krótko - zauważalnej krzywizny pola.

Powierzchnia ostego pola, która szybko oddala się od płaszczyzny ostrości centrum kadru (w praktyce 20-30%) jest męcząca dla oczu, które próbują w tych obszarach "siłowo" skompensować różnice w dioptriach. Korygowanie nieostrości peryferyjnej wpływa na niewyostrzenie centrum kadru, co przypomina przeciąganie za krótkiej kołdry - jest zniechęcające i zaprzeczeniem komfortu patrzenia.

Nie wiem jak Forest, ale obserwacjom przez MHG również towarzyszy efekt zbyt szybkiej uczieczki ostrości, nie ma ona wiele wspólnego z flat field, który ogłasza na obudowie. Z mojego doświadczenia lornetki z realnie płaskim polem są rzadkością. Z drugiej strony, czym charakteryzuje się płaskie pole wyobrazić mogą sobie tylko te osoby, które go doświadczyły. Ja przez dłuższy czas myślałem, że "drogie" MHG ma płaskie pole (po obserwacjach przez M5 np.) tak długo, jak spojrzałem przez EDG.

Nie mam doświadczenia z lepszym sprzętem niż ten MHG więc brak mi dobrego punktu odniesienia. W MHG na pewno obraz się rozmywa przy krawędziach, ale w F3 (i F2) ten efekt pojawia się dużo wcześniej, w zasadzie ostre jest dla mojego oka jedynie centrum (może być to 20-30%). Moje oko mimowolnie próbuje oglądać coś poza centrum i zaczyna mnie to męczyć (kwestia tego co oglądam, mam pod nosem ptaki siedzące w krzaczorach więc duża powierzchnia na której coś się dzieje, do tego w miarę w tej samej odległości od obserwatora).

Rozumiem że jeżeli da się to doostrzyć pokrętłem to byłaby to krzywizna pola, a jeżeli obraz jest wciąż nieostry to będą to inne wady (np astygmatyzm)?

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Tak. Nieostrosc brzegowa wynikajaca z krzywizny plaszczyzny ostrosci i astygmatyzmu mozna rozroznic, latwiej w nocy na gwiazdach, trudniej w dzien. Astygmatyzm nie tyle rozmazuje obraz, co znieksztalca go. Idac aleja leśna, w lornetce bez nadmiernego astygmatyzmu potrafisz tak ukierunkowac patrzenie, aby zarowno cel (w oddali), jak i droga do niego prowadzaca (trakt i okalające drzewa) byly ostre i przyjemne dla oka. Astygmatyzm deformuje widzenie, oko szuka ostrosci (oscyluje akomodacja), ale znalezc jej satysfakcjonującej nie moze. Meczy sie. Korekcja astygmatyzmu to jeden z parametrow, ktory walnie przyczynia sie do ogolnego komfortu widzenia. Oczywiscie juz na najwyzszym poziomie zaawansowania wrazliwosci optycznej.

MHG jest dosc charakterystyczna lornetka, bo co prawda ma spora nieostrosc brzegowa, to swietnie koryguje astygmatyzm - centralnie jest bardzo ostra.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

fred4u napisał/a:
Rozumiem że jeżeli da się to doostrzyć pokrętłem to byłaby to krzywizna pola, a jeżeli obraz jest wciąż nieostry to będą to inne wady (np astygmatyzm)?

Dokładnie tak. Najłatwiej sprawdza się to w nocy na gwiazdach. Z własnych testów wiem, że w MHG i M7 8x42 właśnie krzywizna pola odpowiada za nieostrość brzegową i jest w tych lornetkach praktycznie identyczna.

PS: zmodyfikowałem tytuł wątku na właściwą nazwę serii, bo poprzedni był pisany jeszcze przed premierą.

Kris53 
Początkujący

Po lekturze tego wątku można odnieść wrażenie że jednak DO. Forest gen.3 w wersji 8x42 będzie bezpieczniejszym wyborem niż 10x42?. Cytując fred4u ,,w zasadzie ostre jest dla mojego oka jedynie centrum (może być to 20-30%). Moje oko mimowolnie próbuje oglądać coś poza centrum i zaczyna mnie to męczyć (kwestia tego co oglądam, mam pod nosem ptaki siedzące w krzaczorach więc duża powierzchnia na której coś się dzieje, do tego w miarę w tej samej odległości od obserwatora)".

carrygun 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Sty, 2026   

Jako posiadacz 10x42 nie dostrzegam tego typu problemów. Albo trafiła mi się lepsza sztuka, albo mam gorszy wzrok. Najlepiej zamów obie, sprawdź i tą która ci mniej pasuje, odeślij.

Kris53 
Początkujący

Wysłany: Sob 03 Sty, 2026   

Carrygun niestety ja też trafiłem na wadliwy egzemplarz Delty w którym nie działał prawidłowo pierścień dioptrii. Mogła to być lornetka ze zwrotów a mogłem mieć po prostu pecha. Egzemplarz kolegi był w 100% sprawny. Teraz zamówiłem Nikona M7 10x30 polecanego przez Jan55. Jeżeli Nikon nie spełni oczekiwań zamówię Foresta.

Odpowiedz do tematu