Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta do birdwatchingu - upgrade
Autor Wiadomość
micropoint 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Sty, 2026   Luneta do birdwatchingu - upgrade

Hej,

zastanawiam sie nad zmianą lunety do birdwatchingu. Od 10 lat używam Ecotone Kamakura SP - 80 i chcialoby sie w końcu czegoś lepszego optycznie. Czy do kwoty około 5000 zl znajdzie się cos sensownego? Biorę pod uwagę zarówno sprzęt nowy jak i używany.

Dodatkowo donlunety mam:
Ecotone Okular 20-60x
Ecotone Okular WA 30x
Manfrotto STATYW 190X3 (bez głowicy)
Manfrotto Głowica MN128 z płytką

Pozdrawiam :)

Reklama

krzykosz 
Uczestnik

Wysłany: Nie 25 Sty, 2026   

Może nie poradzę bezpośrednio co do lunety, ale w budżecie 5000zł można już dorwać układy APO które potrafią być ciężkie (domyślam się że celujesz w kaliber ok. 85mm), a co tego przydałaby się już lepsza głowica.

Celowałbym w głowicę z płytką już 90mm - chociaż to tworzy kontrę jeżeli potrzebujesz sprzętu kompaktowego, z większą głowicą już trzeba niestety rozkręcać głowicę od statywu jeżeli chce się ją nosić w plecaku czy pokrowcu.

Osobiście miałem na własność łącznie 4 lunety, ale finalnie skończyłem z 2:
-SvBony 410 - 56mm (używam z monopadem + lżejsza głowica video z płytką 70mm)
-SvBony 401 - 100mm (używam ze statywem + cięższa głowica video z płytką 120mm) + okulary Morpheus'za

Na chwilę obecną jestem mega zadowolony i moje potrzeby "lunetowe" są zaspokojone.

Oba zestawy optyka+statywy+głowice (bez okularów) mnie kosztowały ~4500zł. Ty zapewne chcesz jeden uniwersalny i wypośrodkowany, więc możesz poszaleć.

Kot72 
Maniak
Kot72

micropoint, musisz określić powód chęci zmiany . W czym Cię ograniczała poprzednia luneta , co chcesz więcej uzyskać , jakie parametry chcesz poprawić ?

Kot72 
Maniak
Kot72

... acha , MN 128 kompletnie nie nadaje się do lunety . To głowica w profilu C . każde stuknięcie powoduje że robi się kamerton :wink: Statyw 190 jest też trochę zbyt delikatny . Wiem , bo przesiadłem się ze 190 na MT055 .

micropoint 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Sty, 2026   

Hej, dzięki za odpowiedzi. Taki zestaw brałem 10 lat temu ponieważ znałem się słabo na temacie :) Wygląda na to, że statyw i głowicę też muszę zmienić :)
Nie mam chyba konkretnych wymagań co do określonych parametrów. Fajnie gdyby lepiej dawała sobie radę w warunkach gorszego oświetlenia (zmierzch). Raz miałem okazję porównać moją lunetę z jakimś swarkiem podczas toków dubeltów nad Biebrzą. Po zmierzchu ja już nic nie mogłem dostrzec podczas gdy w swarku wszystko elegancko było widoczne. Może coś na szkłach ED dla lepszego kontrastu. W aktualnej lunecie odpowiada mi możliwość zmiany okularu. Bardzo lubię ten stałoogniskowy. Z kolei okular zoom tylko na małych powiększeniach jest akceptowalny. Przy większych obraz bardzo degraduje. Zakładam, że w lunetach z wyższej półki okulary zoom są dużo lepsze. Lunetę będę wykorzystywać właściwie wyłącznie do obserwacji ptaków. Często przemieszczam się z lunetą na większe odległości więc waga całego zestawu także nie jest bez znaczenia.
Jeszcze jedno. Przez lornetkę obserwuję w okularach korekcyjnych. Przez aktualną lunetę da się tylko obserwować bez okularów więc przyzwoity ER okularu byłby wskazany.

Kot72 
Maniak
Kot72

micropoint, przede wszystkim statyw i głowica do wymiany . To co masz nadaje się do aparatu foto ale już nie bardzo do lunety . Jasność lunety to kwestia wielkości obiektywu , długości ogniskowej , okularu powiększającego co finalnie przekłada się na wielkość źrenicy wyjściowej . Do tego dochodzi jakość szkła , powłok , ogólnego wyczernienia lunety . Jak zauważyłeś SW dawał lepszy i jaśniejszy obraz podczas gdy przez swoją lunetę już mało widziałeś . Jeśli dużo chodzisz z lunetą to chyba w 100 mm nie ma sensu się pakować . Myślę że 85 mm to max . Ogniskowa ok 400 mm . Większość lunet w cenie pow 1500 pln ma już szkło ed w obiektywie . Poszukaj lunety z możliwością wymiany okularów w standardzie 1,25 cala . Do wyboru jest kupa okularów gdzie dobierzesz do ulubionego powiększenia i z odpowiednim ER . Ja używam taniej lunety SVbony SV406P . Z okularem 4mm czyli powiększenie ponad 100 x uzyskuję akceptowalny obraz w dzień i przy obserwacjach astronomicznych .

krzykosz 
Uczestnik

micropoint, jak Kot72 poleca SV 406P no to ja polecę SV 401 APO 85mm. Do niego dokupujesz adapter SA406 i montujesz okulary 1,25.

Cytat:
Z okularem 4mm czyli powiększenie ponad 100 x uzyskuję akceptowalny obraz w dzień i przy obserwacjach astronomicznych .

Generalnie (słowo klucz do mojej myśli), niestety nie polecam do z lunetami schodzić do powiększeń większych niż te 60-70x i/lub okular 8mm
Po pierwsze, stabilizacja obrazu daje się we znaki.
Po drugie, fokusowanie staje się wyzwaniem.
Po trzecie, połączenie: słaba stabilizacja + ciężkie fokusowanie + niekomforty obrazu wyjściowego w okularze (np: ER) sprawią że obserwacja wydaje się jakby była balansem na środku liny, siedząc na monocyklu i żonglując - nie jest to po prostu przyjemne.

Tak może być 'generalnie', bo jeżeli umieścisz lunetę na jakimś wybitnie stabilnym systemie, do tego będziesz miał okular który jest naprawdę komfortowy na wyjściu, to taka obserwacja przez okulary 4,5mm możliwe że będzie przyjemna.

Oczywiście można pokłócić się ze mną że montując okular 4,5 do lunety możemy nastawiać się że danego wieczoru patrzymy wyłącznie w jeden punkt, ale myślę że natura lunety jest taka by jednak częściej zmieniać kierunek widoku (częściej niż teleskop) i chęć korzystania z jej naturalnego potencjału może wygrać, a wtedy okular 4,5 może wadzić.

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Wto 27 Sty, 2026   

krzykosz, ja nie polecałem 406p bo nie wiem jaka jest jakość obrazu w posiadanej przez założyciela tematu lunecie Ecotone . Napisałem co mam i z czym osiągam zadowalające efekty . Druga sprawa to widzę duży minus z ostrzeniem dużym pokrętłem na obwodzie . Czymś takim jest ciężko wyostrzyć przy bardzo dużych powiększeniach . U mnie jest podwójny focuser więc bez problemu ustawiam ostrość . Do mniejszych powiększeń pojedynczy fokuser będzie O.K. Mam taki w małej SV 410 . Autor raczej chce oglądać ptaki więc raczej nie będzie stosował ekstremalnie dużych powiększeń . Tak czy owak podwójny fokuser będzie lepszy nawet kosztem prostszego obiektywu . Wszystko jest kwestią potrzeb . Krótko ogniskowych okularów używam głównie do nocnego nieba - planety/księżyc .

micropoint 
Nowy

Dzięki za odpowiedzi :)

Dla jasności. Lunetę używam wyłącznie do obserwacji ptaków więc zakres powiększeń jaki mnie interesuje to 20-60x. Poniżej mam lornetkę a do obserwacji astronomicznych mam 18" newtona oraz walizkę okularów 2" :)

Rzeczywiście nie chciałbym niczego większego niż 80-85 mm. Co do możliwości użycia okularów 1.25" to nie jest to must have. Aktualnie 90% obserwacji prowadzę z wykorzystaniem stałki 30x i sporadycznie używam okularu zoom.

To może zaproponuję jakiś konkretny model lunety.

Co powiecie na Nikon MONARCH 82ED-A?

Kot72 
Maniak
Kot72

Nikon tani nie jest . Powyżej 6K za samo body . Trzeba jeszcze dokupić dedykowany okular . Pentax 80 ed chyba trochę tańszy i zapewne większość 1,25 podejdzie . Okular zoom w pentaksie jest nie najwyższych lotów więc trzeba by inny założyć lub 2-3 stałki i wystarczy . Może faktycznie Svbony SA 401 85 apo nie byłaby głupim pomysłem ....

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Skoro interesuje Cię wyłącznie zakres 20-60x, to możesz rozważyć też nową Deltę Titanium 85ED.
Największa wada: niewymienny okular 25-60x.
Jeśli optycznie jest podobna do 70ED (miałem okazję testować) to może być warta sprawdzenia. Jak na ten rozmiar jest naprawdę lekka i dodatkowo pola widzenia tego okularu są świetne. W budżecie się mieści.

Odpowiedz do tematu