Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wczoraj 16:32
widoczek...Widzę, że Twoje ego zostało urażone i nie dopuszczasz do siebie zdania innych użytkowników. Kupiłeś SRBC i to jest Twoja sprawa, ciesz się widokami, noś ją na szyi, nawet 100 km, ale nie uważaj, że mogą to robić wszyscy, którzy chcą kupić lornetkę ale niekoniecznie SRBC.
napisałeś:
"A kim Ty jesteś żeby decydować, czy inni mogą doskladać do droższej lornetki czy nie?"
Pokaż chociaż jeden mój wpis, w którym ja zdecydowałem lub zmuszam/zmusiłem kogoś, do nie doskładania więcej pieniędzy, aby kupił droższa lornetkę.
Ja napiszę: "A kim Ty jesteś, aby twierdzić, że każdego kto chce kupić tańszą lornetkę stać na dołożenie i kupienie droższej lornetki?".
Ja żyję w realnym świecie i wśród ludzi, dla których wydatek na jakiś sprzęt, niech to będzie np lornetka, większy o 500 czy 1000 + zł, jest dużym obciążeniem budżetu, a Ty żyjesz, prawdopodobnie, w świecie, w którym wydatek większy, rzędu np 1000-5000 zł, nie stanowi problemu.
Mimo, że nie zaliczam się do zamożnych, ale stać mnie na kupno drogiej lornetki, to nigdy nie zmusiłem i nie namówiłem nikogo do zakupu droższej od tej jaką on chce kupić, chyba, że chce lornetkę z zakresu poniżej 600 zł, bo takie zawsze odradzam.
To jest to czym się różnimy w swoich poglądach na temat zakupów lornetek i nie zadawaj więcej, głupich pytań, typu kim Ty jesteś, oraz nie manipuluj tekstami piszących posty.
Masz swoje poglądy to je napisz, ale pozwól też pisać swoje poglądy innym użytkownikom forum.
Czas zakończyć tą bzdurną dyskusję, która nie prowadzi do niczego dobrego, tym bardziej, że założyciel wątku podjął już swoje decyzje .
Jan55, w kwestii lornetki dachowej owszem tak, jeśli nie mialbym takiego problemu jak przy Forest z patrzeniem, to jesli bym faktycznie na nia sie zdecydował to jest to kilka klas wyżej wiec w kwestii optyki pewnie sie nie zawiode a przy odrobinie szczęścia Vortex będzie jaśniejszy co dodatkowo zniweluje przewage zabytkowego Tento. Takze bede czekał z niecierpliwością na możliwość przetestowania Vortexa (brak tej ilości zaskorniakow na ten moment by móc zakupic na chocby test). Moze uda mi sie nim zakonczy sie promka z dobra ceną, Patrzylem tez na Nikona A na tersz czas na Nikona M7 jako tansza alternatywe ale przy kwocie 2300 serio wole poczekać do vortexa. A narazie szukam alternatywnego porro z centralnym ostrzeniem ktore jednak kocham
Ps. zamożność to względne pojęcie, dla mnie przykladowo oznacza ze czasem moge kupić cos w zieleniaku nie musząc jechac do marketu
Swoja drogą Nikon M7 zdobyl ty wiecej w punktach na testach
Wersacze, tak jak napisał kol. browar -> spróbuj poszukać optymalnego obrazu wsuwając/wysuwając muszle oczne. Nosisz okulary?
Jeśli chodzi o porro - zobacz Olympusa 10x42 EXPS I
https://www.optyczne.pl/1...x42_EXPS_I.html
stary model, ciągle sprzedawany.
Główna wada - małe pole widzenia.
Janie55, nie mamy o czym rozmawiać, żyj dalej w swoim zabetonowanym, nie do ruszenia świecie. Tym wpisem tylko potwierdziłeś że nic do Ciebie nie dociera. Bez odbioru.
Wersacze, widzę że masz spory rozstaw oczu. Pomyśl, czy nie warto zainwestować w sprzęt klasy Sky Rover Banner Cloud. Z 10x krotnym powiekszeniem jest wersja 10x42, waga 880gram oraz wersja 10x50 o wadze 1020gram (mniej więcej tak jak Tento). Patrząc na Twój dlugi wpis o wrażeniach z Delta Forest vs Tento, poleciłbym Ci wersję 10x50, mimo większej wagi. Ta lornetka cechuje sie dość dużą łatwością patrzenia, większą niż model 10x42, a wydaje mi sie ze jest to dla Ciebie ważna kwestia. Poza tym jest świetna optycznie i bardzo jasna, będziesz pozytywnie zaskoczony (lepsza optycznie nawet od Vortexa Razor HD, a do tego tańsza). Pokrętło ostrości to światowa czołówka, będziesz mial przyjemność z obsługi Zeby nie bylo róży bez kolców, lornetkę trzeba zamówić z Wloch lub z Niemiec. Jest tez opcja zamówienia z Chin, np. bezpośrednio przez stronę producenta lub na platformie aliexpress, ale to już trzeba wiedzieć jak. Myślę że zamówienie z Wloch jest najlepszą opcją - wychodzi taniej niż z Niemiec. O to link do wersji 10x50:
https://www.tecnosky.eu/p...nner-cloud.html
Tak jeszcze wspomnę, że jak na dachówkę to seria lornetek Banner Cloud ma całkiem fajny efekt przestrzenności 3D. Nie jest to efekt jak w porro ale wyróżnia sie tu pozytywnie wśród dachówek.
Jeśli nie chcesz kupować zagranicą, to Vortex Razor HD tez będzie ok 😉
Odnośnie konkurencyjnego porro z centralnym ostrzeniem - tak jak bylo mowione wcześniej, niestety aktualnie porro jest w odwrocie, nie ma wyboru. Jest Nikon 10x35 EII
https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=3384&language=pl&srsltid=AfmBOoofuB5_kEw4AN0k6iXaDmwGNmx_iEwr2EYd6rMVOGhP8BC0FtVf
oraz Swarovski Habicht 10x40
https://beafoto.pl/pl/p/Lornetka-Swarovski-Habicht-10x40-W-GA/7764
To są już leciwe projekty lornetek, co nie znaczy, że złe!
Sam bym bardzo chętnie kupił dobrej klasy nowoczesne porro z centralnym fokusem, ale nie słyszałem o takim.
Jeśli dobrze się zorientowałem to gdybyś był zainteresowany Sky Rover Banner Cloud to jest chyba pod nazwą Fomei 10x42 FOREMAN APO w sklepie Balistas i przychodzi z Czech.
Jeśli dobrze się zorientowałem to gdybyś był zainteresowany Sky Rover Banner Cloud to jest chyba pod nazwą Fomei 10x42 FOREMAN APO w sklepie Balistas i przychodzi z Czech.
Tak, to jest Banner Cloud pod brandem Fomei. Szkopuł jest w tym, że Czesi mają pierwszą wersję tej lornetki, z dużymi szerokimi muszlami ocznymi (przynajmniej tak to wyglada na zdjęciach), które nie sa zbyt wygodne dla większości ludzi. Banner Cloudy mają obecnie juz poprawione, mniejsze muszle które sa znacznie wygodniejsze przy oku.
@Wersacze nie licz na to że Razor 10x42 będzie istotnie jaśniejszy niż Forest 10x42, mając jako porównanie Tento 7x50. Ale jak pisałeś, nie szukasz obserwacji nocnych stąd 10x42 wydawało się sensownie dopasowane.
Nie komentowałeś pomysłu z GPO ED 10x42 która powinna wyjść ok 1500PLN (ew. różnice VAT DE/PL), ale to dalej bliżej 1/3 docelowej ceny a lornetka ma szanse być dużo przyjemniejsza od Foresta - na pewno jest co najmniej półkę wyżej.
Wersacze, co do kupionego Foresta, jak wspomniano, sprawdź jak leży przy oku na pośrednich stopniach wysuwu muszli. A rozstaw tubusów dobieraj nie wg Tento, ale patrząc przez lornetkę - tak by dwa koła zeszły się w jedno. To na pewno jest w instrukcji
Zwróc uwagę, że porro ostrzą dalej niż dachówki, bo duży rozstaw tubusów jest zaletą na większych odlełgościach (efekt 3d), ale wadą jak chcesz oglądać z kilku metrów.
W ten sposób masz już wszystko jeśli chodzi współczesne o porro z centralnym ogniskowaniem i powiększeniem 10x z różnych półek cenowych. Inne opcje - rynek wtórny. Tu trzeba cierpliwość i szczęścia, i chyba na tym etapie co jesteś bym odradzał... Ostatnio obserwuję na e-bay wysyp Nikonów 10x42 SE w świetnym stanie za ~3000 zł, a to była u Nikona seria wyżej niż E II (którą to EII jednak poprawiano pod względem powłok już po zaprzestaniu produkcji SE)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10