Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka "dachowa" do 1000 zł
Autor Wiadomość
Cichy 
Początkujący

Wysłany: Pią 06 Lut, 2026   Lornetka "dachowa" do 1000 zł

Witam, jako, że jestem świeży w temacie lornetek, a ostatnio stwierdziłem, że będąc często w terenie nie zawsze mam aparat, postanowiłem kupić lornetkę.

Chciałbym, żeby była jak najbardziej kompaktowa, więc wybór skierowałem na lornetki z pryzmatem dachowym.

Pierwsza jaka wpadła mi w ręce to K&F 10x42 za 200 zł. Nawet coś tam w niuejh było widać ale szybko sobie zdałem sprawę, że lepiej dołożyć parę zł i mieć coś lepszego.

Następny był Vortex Triumph 10x42 ten poniżej 400 zł i musze przyznać, że tu już mi się niemal wszystko podobało prócz faktu, że praktycznie za każdym razem ścinał mi obraz z prawej lub lewej strony i nie mogłem się tu wpasować. Ale obraz jak najbardziej ok i szerokie pole widzenia.

Delta Forrest 10x42 gen 3 - powiedziałbym, że identyczna jak ten Vortex ale ponad 2 x droższa.

Forrest II 10x50 - średnio mi podszedł, trochę małe pole widzenia.

Najbardziej podobał mi się Vortex Crossfire 10x 50, też był największy i najdroższy - ale obraz tu mnie najbardziej zadowalał.

Czy jest coś jeszcze, na co powinienem zwrócić koniecznie uwagę ?

Dzięki

Reklama

Kondzio41
Bywalec

Wysłany: Pią 06 Lut, 2026   

Nie jestem znawca, ale wiekszosc chyba chwali takie lornetki jak Delta Optical Chase 10x42 albo 10x50. 50 mm przy 10x jasniejsze. Jest tez Vortex Diamondback.

Cichy 
Początkujący

Chase też oglądałem, ale nie wiem dokładnie którą. Ogólnie Delta mnie nie urzekła. Diamonda nie widziałęm żadnej, no ale w sklepie stały powyżej tysiaka...

Jan55 
Optyczny
amator

Cichy...Do 1000 zł nie masz co myśleć o w miarę dobrej lornetce. Te, które wymieniłeś to słabe lornetki, więc jeżeli Ci pasuje Crossfire to kup, bo w innym przypadku musisz dołożyć około 500zł, aby kupć coś lepszego. Sprawdź jeszcze Vortexa Diamondbacka HD, bo jest lepszy od Crossfire, ale jest też troszkę droższy.
Napisałeś, że chcesz lornetkę jak najbardziej kompaktową, więc skąd pomysł na lornetkę 10x50, która do kompaktowych nie należy :roll: .

Cichy 
Początkujący

No chodzi o to, że są bardziej kompaktowe, niż te klasyczne :) Ale owszem najbardziej by mi pasowała 10x42.

Kot72 
Maniak
Kot72

Trzeba sięgnąć trochę głąbiej do sakiewki ....Tak jak napisał Jan55, do 1000zł nic ciekawego nie ma w ofercie .

Kot72 
Maniak
Kot72

Jeśli obserwacje w dzień to może Nikon M7 10X30 ? Trochę przekracza 1k ale była chwalona ...

Cichy 
Początkujący

To ma być raczej do amatorskiego zastosowania no i coś tam da się jednak kupić już nie przesadzajmy. To tak, jak by powiedzieć, że nie da się kupić 85mm do 2000 zł, bo trzeba wydać 4 :)

Kot72 
Maniak
Kot72

Na Allegro masz Svbony sv202 ed w cenie lekko powyżej pińcet . Może akurat podejdzie ?

carrygun 
Początkujący

W jakich warunkach patrzyłeś, że Delta gen 3. wyszła Ci tak samo jak Triumph?

To bardzo jasna lornetka jak na cenę w okolicy 800 zł i moim zdaniem to najlepszy wybór do 1000 zł.

M7, przez którego patrzyłem wczoraj, jest optycznie odczuwalnie lepszy od Foresta i jeśli możesz dołożyć 250 zł i nie będzie Ci przeszkadzało, że to 10x30, to brałbym ją. Niesamowity obraz w tych pieniądzach za dnia. Problem jest taki, że jak jest ciemniej, to za wiele nią nie zobaczysz.

Diamondback HD 10x42 jest bardzo dobrze wykonana. Możesz spróbować, ale jeśli Forest 3 Ci nie podszedł, to tu będzie tylko gorzej (dzisiaj przez nią patrzyłem i jest ciemniejsza od niej).

fred4u 
Uczestnik

@Chichy: "prócz faktu, że praktycznie za każdym razem ścinał mi obraz z prawej lub lewej strony i nie mogłem się tu wpasować"
Czy testując lornetkę, wysunąłeś muszle oczne? Efekt ścinania pola widzenia ("fasolki") będziesz miał gdy zbliżysz za bardzo okular do oczu.

widoczek 
Optyczny

Cichy, czy jesteś w stanie poświęcić gwarancję, ale za to zyskując mocno na jakości optyki? Jeśli tak, to masz możliwość kupienia lornetki Reasur 8.5x42 lub 10x42 z Aliexpress. Wyjdzie Ci to troche poniżej tysiaka, a jeśli Ci sie nie spodoba to masz 90 dni na darmowy zwrot. Lornetka zmiata wszystko do 2-3 tys dostępnego na naszym polskim rynku. Jeśli jednak wolisz mieć gwarancję to co byś nie kupił w polskim sklepie do tysiaka, to i tak bedzie na mniej więcej tak samo niskim poziomie.

Kot72 
Maniak
Kot72

widoczek, miałeś może kontakt z tym Reasuarem ? Kiedyś wzbudziła moje zainteresowanie ale oprócz kilku recenzji na ruskim ozonie nie znalazłem żadnych recenzji . Niby optyka wypasiona . Okular 6 soczewek , obiektyw apo . Pytanie czy powłoki ogarniają taką ilość szkła . No i AC na brzegach podobno widoczna .

widoczek 
Optyczny

Kot72, tak, mam 8.5x42. Robiłem nawet porównanie z EL 8.5x42 :smile:
Wiadomo, że Reasur odstaje od EL-ki, ale ogólnie to bardzo przyjemna lornetka.
Czuć niższą transmisję niż w EL, odwzorowanie kolorów przesunięte w stronę zielonego (niewielkie, widać przy porównaniu z śnieżnobiałym Swarovskim).
AC na osi oraz ostrość w centrum zaskakująco dobra, podobna do EL-ki , ale Swarek ma czystsze brzegi i sporo mniej aberracji chromatycznej na brzegach. W Reasurze widać większy efekt toczącej kuli niż w EL-ce.
Obie są "płaskie", wyplaszczacz pola widzenia w Reasurze naprawdę działa. Pole widzenia oszukane, zmierzyłem na gwiazdach 8.15 stopni zamiast 8.4 st, no ale i tak jest przyjemnie szeroko. Gwiazdy pięknie punktowe, Ksiezyc bardzo ostry. Chyba najlepsza lornetka do astro w tej cenie :smile:

Gdyby nie to że właśnie kupiłem NL 8x42 to zatrzymałbym ją sobie na dłużej, a tak to jednak pójdzie wkrótce na sprzedaż :( Jednak NL Pure to klasa sama w sobie.

20251222_125841_copy_1024x768.jpg
Plik ściągnięto 210 raz(y) 268,47 KB

20251222_130425_copy_1024x768.jpg
Plik ściągnięto 210 raz(y) 255,03 KB

20251222_130234_copy_1024x768.jpg
Plik ściągnięto 210 raz(y) 259,18 KB

20251222_130617_copy_1024x768.jpg
Plik ściągnięto 210 raz(y) 221,5 KB

Kot72 
Maniak
Kot72

widoczek, ładna lornetka . W tym kolorze chyba najładniejsza . 8,15 to jeszcze nie źle , biorąc pod uwagę że to x 8,5 . A jak jest z jasnością i spajkami ?

Odpowiedz do tematu