Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mostek w Nikon HG L 8x42
Autor Wiadomość
Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Pon 09 Lut, 2026   Mostek w Nikon HG L 8x42

Witam,

Mam kłopot z mostkiem w lornetce Nikon HG L 8x42. Problem polega na tym że jak ustawię rozstaw okularów w lornetce to w momencie gdy trzymam ją tylko jedną ręka to druga nietrzymana część zjeżdża w dół tak że muszę ponownie regulować rozstaw.
Zdemontowałem zaślepkę na mostku lornetki aby zobaczyć czy istnieje jakaś możliwość regulacji.
Jest tam trzpień w którym są dwa małe płytkie przeciwległe otwory i jeden głębszy otwór w środku. Czy miał ktoś podobny problem i wie czy za pomocą tych otworów możliwe jest dokręcenie mostku lornetki? Trochę boję się samodzielnie tam manipulować bez informacji czy jest to możliwe i w jaki sposób. Nie mam odpowiednich kluczy ponadto mam obawy czy nie zepsuję kolimacji lornetki.

Ewentualnie prosiłbym o informację na temat sprawdzonego serwisu gdzie mógłbym to naprawić.

Z góry dziękuję za pomoc.

DSC_1391_.jpg
Plik ściągnięto 573 raz(y) 60,79 KB

Reklama

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wysłany: Pon 09 Lut, 2026   

potrzebny klucz "palcowy"

sprawdź średnice otworów , klucz znajdziesz na allegro czy w sklepie z narzędziami

są różne rodzaje

https://majstero.pl/product-pol-14852-Klucz-do-nakretek-z-otworami-czolow-nastawny-7-40mm-2mm-z-czopem-AMF.html?gad_source=1&gad_campaignid=22088862614&gbraid=0AAAAACQ1yctug7kzou49tnWWbOLDkBldN&gclid=Cj0KCQiAhaHMBhD2ARIsAPAU_D7tZH0R7bPUxpbJI-xpfI0YyYnHUkawNa-e9J03gsSg7ClzTf_XW2caAlt1EALw_wcB

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

dokręcanie śruby mostka nie ma wpływu na kolimację

Kot72 
Maniak
Kot72

Jest dokładnie tak jak napisał kolega mariuszi, . Patrząc na zdjęcie , wydaje się że z prawej strony może być jeszcze śruba zabezpieczająca , ukryta i zabezpieczona jakąś masą . Wpierw trzeba to odczyścić i sprawdzić . Jeśli jest to wpierw poluzować tą śrubę , kluczem palcowym dokręcić do odpowiedniego oporu po czym ponownie dokręcić śrubę zabezpieczającą .

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Pon 09 Lut, 2026   Re: Mostek w Nikon HG L 8x42

Adam. napisał/a:
Ewentualnie prosiłbym o informację na temat sprawdzonego serwisu gdzie mógłbym to naprawić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Naprawisz sam, zgodnie z instrukcją Kolegów.
Napisz coś wiecej o swoich wrażeniach z tej (świetnej) lornetki.

fred4u 
Uczestnik

Co prawda nie HG tylko EDG ale schemat może być podobny:

https://www.birdforum.net...s-yours.342391/

Faktycznie należałoby sprawdzić czy pod tym kleksem z prawej nie ma śrubki blokującej.

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Wto 10 Lut, 2026   

Średnica tych dwóch równoległych otworów wynosi 1,2 mm. Dlatego obawiam się, że klucz do nakrętek z otworami czołowymi o średnicy 2 mm podany w linku będzie za duży. Ale mimo to dziękuję za pomoc. Są też inne klucze palcowe. Najodpowiedniejszy będzie chyba taki jak stosuje się do obiektywów fotograficznych.
Pod tym kleksem z prawej strony nie ma mocowania śruby blokującej. Tak został przypadkowo w regularny kształt odlany plastik. Sprawia on wrażenie jakby coś pod nim mogło być. Ale niestety nic tam nie ma.
Przeczytałem opis naprawy z birdforum. Rzeczywiście nie wygląda to zbyt skomplikowanie. Najbardziej zastanawia mnie czy w mojej lornetce jest śruba blokująca. Jeśli tak to w którym miejscu.
W modelu EDG opisanym na birdforum jest malutka śruba blokująca. Natomiast w moim HGL nie widzę gdzie mogłaby się znajdować. Jedyne miejsce jakie należało rozważyć do ten centralny duży otwór. Ale po jego sprawdzeniu wydaje mi się, że to błędny trop. Włożyłem w ten otwór metalowy szpikulec. Zmierzyłem, że wszedł na głębokość 6 cm. Ta długość to długość całego mostka czyli od tego dużego otworu do pokrętła służącego do ustawienia ostrości obrazu.
Zaopatrzę się odpowiedni klucz palcowy i spróbuję to sam naprawić. Mam tylko obawy czy te dwa równoległe otwory które są wydrążone bądź co bądź w plastiku wytrzymają nacisk i próbę obrotu.

Dziękuję za wszystkie sugestie i informacje.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

tu kluczyk 1,5mm... pewnie będzie odpowiedni

śruba zabezpieczająca byłby widoczna .. tu na zdjęciu jej nie ma

otwory są przeznaczone do osadzenie klucza wic nie ma coś obawiać o wytrzymałość

https://majstero.pl/product-pol-14851-Klucz-do-nakret-z-otwor-czolowymi-nastawny-7-40mm-1-5mm-z-czopem-AMF.html?_gl=1*okru9*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiAhaHMBhD2ARIsAPAU_D7tZH0R7bPUxpbJI-xpfI0YyYnHUkawNa-e9J03gsSg7ClzTf_XW2caAlt1EALw_wcB&gbraid=0AAAAACQ1yctug7kzou49tnWWbOLDkBldN

Kot72 
Maniak
Kot72

Adam., twierdzisz że ta nakrętka z otworami jest plastikowa ? Aż trudno w to uwierzyć .... W takim razie tylko klucz nastawny do nakrętek czołowych . Ja mam z bolcami o średnicy 1,3 mm . Odkręca i dokręca wszystkie tego typu lornetkowe śruby . Jeśli nie ma śruby blokującej to nakrętka może być dodatkowo klejona ( gwint ) . Najlepiej najpierw odkręcić ja całkowicie . Warto zaopatrzyć się w klej do gwintów .

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Wczoraj 8:37   

Nakrętka z otworami jest plastikowa. Mogłoby się wydawać, że swego czasu flagowy model Nikona będzie wykonany bardziej solidnie.
Zamówiłem klucz palcowy oraz klucz nastawny do nakrętek czołowych. Dziś lub jutro powinny do mnie dotrzeć. Spróbuję dokręcić tę śrubę i napiszę potem czy coś z tego wyszło.

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Wczoraj 8:47   

Zanim zaczniesz dokręcać , proponuję wpierw całkowicie odkręcić . Skoro nakrętka jest plastikowa to pod nią może być coś jeszcze ...

Plastik może być jedynie maskownicą właściwego docisku . W żadnej , nawet taniej lornetce nie spotkałem plastikowych docisków .

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Wczoraj 14:55   

Dziękuję za pomysł. W sumie rzeczywiście ten plastik może być maskownicą właściwego docisku i pod spodem może być jeszcze jakiś element.

zadra 
Bywalec
nowy szukacz

Wysłany: Wczoraj 15:49   

Jestem ciekaw tej naprawy.
Zrób kilka zdjęć jak będziesz demontował/montował a także zdjęcia użytych narzędzi.
Zawsze to trochę wiedzy technicznej na forum.

Powodzenia życzę.

Odpowiedz do tematu